Hoe UPS-systemen correct dimensioneren

Het aanbod van systemen voor onderbrekingsvrije stroomvoorziening (UPS) is immens. Online heeft USV-Systeme criteria uitgewerkt die leiden tot de juiste UPS.

Als u de IT-activiteiten van uw klanten effectief wilt beschermen, kunt u niet om het gebruik van een ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS) heen. De beloften van de fabrikanten moeten echter kritisch worden bekeken, want als men de beschikbaarheid meerekent, kan de efficiëntie van een UPS niet gelijk worden gesteld aan zijn rendement.

Technologische trucs

Het rendement wordt grotendeels bepaald door het type stroombelasting, het werkelijke niveau en het spanningsniveau, de kwaliteit van de primaire stroomvoorziening. Onafhankelijk van deze energievoorziening levert een UPS met dubbele conversie een constante uitgangsspanning. In vergelijking met een UPS met line-interactive technologie is de kwaliteit van de uitgangsspanning hier aanzienlijk hoger. De efficiëntie is echter aanzienlijk lager als gevolg van de dubbele spanningsomzetting.

Hogere efficiëntie wordt daarentegen beloofd door UPS-modellen met eco-modus, die werken met behulp van een snelle thyristorschakelaar (statische schakelaar). Het activeren van de eco-modus leidt tot een downgrade van de continu converter UPS naar de lijn-interactieve modus. De gelijkstroomomvormer wordt daarbij uitgeschakeld. De UPS blijft weliswaar beschermen tegen stroomuitval, maar compenseert niet langer in dezelfde mate voor spanningsschommelingen of harmonischen in het net. Het hogere rendement gaat dus ten koste van de veiligheid. De beste oplossing biedt een optimale verhouding tussen all-round bescherming en efficiëntie.

Selectiecriteria

Het stroomverbruik wordt gespecificeerd in watt voor huishoudelijke apparaten, in VA voor UPS-systemen. Online USV-Systeme beveelt aan dat zelfs in de basisconfiguratie het vermogen van de UPS 25-30 procent hoger moet zijn dan het nominale stroomverbruik van de belastingen. Bovendien moet bij de dimensionering rekening worden gehouden met overbelastingen, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt wanneer meerdere belastingen tegelijk worden ingeschakeld of een speciale belasting met een hoog inductief aandeel. In het datacentrum omvatten deze verbruikers gewoonlijk opslagsystemen en bibliotheken. Bovendien moet bij de keuze van een UPS ook rekening worden gehouden met toekomstige systeemuitbreidingen.

Welke overbruggingstijd nodig is in geval van stroomuitval, hangt af van de verbruikers. Voor de beveiliging van een PC waarop gegevens moeten worden opgeslagen, programma’s moeten worden afgesloten en een ordelijke uitschakeling moet worden uitgevoerd, is een kortere autonomietijd nodig dan bijvoorbeeld voor een server met te beveiligen databanken. De back-uptijd wordt bepaald door de batterijen. In schaalbare systemen kan het worden uitgebreid met extra batterijpakken.