Hectisch actionisme in IT-afdelingen

Volgens Anton Braun, Managing Director bij Bizteam, waren in het verleden veel IT-besluitvormers van mening dat klassieke communicatiemiddelen voldoende waren. De druk van het lijden veroorzaakt door de Corona-crisis leidt nu tot blijvende veranderingen. De hectiek van veel IT-afdelingen leidt echter niet tot de gewenste resultaten.

In de huidige situatie krijgen veel systeemhuizen van hun klanten de opdracht om werkplekken op afstand in de cloud in te richten. Welke waarnemingen doet u momenteel bij uw klanten?

Braun: Veel bedrijven beschikken niet over de IT-infrastructuur om de werkstations van hun werknemers flexibel en snel in te richten, ongeacht de locatie. Wij merken hoe IT-managers vervallen in hectiek en willen dat oplossingen voor werkplekken op afstand snel worden geïmplementeerd. Het gebrek aan tijd wordt echter nog verergerd door aanbodtekorten en liquiditeitsproblemen. Projectbeslissingen die in het verleden uit de weg zijn gegaan, worden nu door menig klant ingehaald.

Samenwerkingsplatforms die teams in staat stellen samen te werken ongeacht de locatie, bestaan al minstens tien jaar. Waarom hebben veel bedrijven deze mogelijkheden nog niet of slechts in beperkte mate benut, zodat ze nu een inhaalslag moeten maken?

Braun: In het verleden was de druk om te lijden niet bijzonder hoog, werd het rendement van de investering niet gezien, of waren veel IT-besluitvormers van mening dat het met de klassieke communicatiemiddelen ook best goed werkt. Alleen innovatieve bedrijven hebben de voordelen van samenwerking en UCC-oplossingen al vele jaren geleden ontdekt en zijn nu concurrerender dan ooit.

Als de Corona-crisis voorbij is, verwacht u dan dat uw klanten teruggaan naar de oude manier van werken of zullen zij de nieuwe mogelijkheden niet willen missen? Wat moet volgens u koste wat kost behouden blijven?

Braun: Met de Corona-crisis werden veel bedrijven gedwongen tot een “gedwongen proefproject” voor werkplekken op afstand of thuiskantoren. Hopelijk zullen velen over een paar weken de voordelen van deze structuren hebben ingezien en de meest waardevolle inzichten uit deze “crisisprocessen” in hun toekomstige werkstijl verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst meer online-ontmoetingen zullen zijn in plaats van face-to-face-ontmoetingen. Ons personeel zal ook gebruik kunnen maken van een ruimer aanbod aan online opleidingen. Face-to-face bijeenkomsten en trainingen zullen alleen worden aangeboden als er geen online alternatief is.

Zal de huidige situatie volgens u leiden tot een extra impuls in de acceptatie van cloud-aanbiedingen in Duitsland in het algemeen? Welke voordelen die spreken voor het gebruik van IT as a service worden op dit moment bijzonder duidelijk?

Braun: Op dit moment wordt de weg naar de cloud begunstigd door twee factoren. Ten eerste worden toeleveringsketens verstoord en wanneer een organisatie IT-middelen in de vorm van opslag of rekenkracht nodig heeft, is provisioning vanuit de cloud de snelste manier. Bovendien hebben veel bedrijven te kampen met cashflowbeperkingen. Hierdoor zullen OPEX-financiering en het gebruik van cloud-diensten meer dan ooit een prioriteit worden.

.