12 procent meer omzet in Europa wordt geboekt op de markt voor particulier gebruikte elektronische producten. Op de andere continenten ligt het verbruik veel lager. Er is zelfs een minpuntje onder de anders zo electro-savvy Aziaten.
De Covid pandemie heeft niet overal een negatieve invloed op gehad. De vergrendeling heeft de markt voor elektronische producten voor thuis zelfs gestimuleerd. Als je je huis niet uit mag, wil je immers op z’n minst wat entertainment.
Na een daling van 2,4 procent in 2019, groeit dit marktsegment in 2020 wereldwijd met 3,2 procent in omzet. Volgens cijfers van GfK hebben consumenten wereldwijd in totaal 1,26 biljoen dollar uitgegeven aan consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Er was vooral vraag naar producten uit de telecommunicatie, consumentenelektronica, alles wat met fotografie en IT te maken heeft, en elektrische huishoudelijke apparaten.
TK-producten in het rood
De verschillen in marktontwikkeling bestaan zowel regionaal als wat productcategorieën betreft. Terwijl de wereldmarkt voor telecommunicatieproducten met ongeveer zes procent daalde en de consumentenelektronica (inclusief foto’s) een min van drie procent liet zien, steeg de verkoop van grote elektrische apparaten zoals koelkasten en wasmachines met vijf procent.
Kleine elektrische apparaten groeiden nog sterker. Deze laatste omvat keukenapparatuur, gezondheids- en haarverzorgingsproducten en stofzuigers. Hier was sprake van een omzetstijging van 15 procent. IT en technische kantoorproducten groeiden het sterkst met 22 procent. De reden hiervoor is de toegenomen vraag naar bijbehorende apparatuur als gevolg van thuiskantoren en scholing.
Regionaal gezien springt Europa eruit: Hier groeide de omzet in 2020 sterk met twaalf procent tot 343 miljard dollar. De groei in Noord-Amerika was veel gematigder met drie procent tot 262 miljard dollar. De regio Midden-Oosten & Afrika groeide met twee procent tot 74 miljard dollar. In de regio Azië/Stille Oceaan werd een lichte daling van één procent tot 503 miljard dollar opgetekend. Latijns-Amerika daalde met drie procent tot 78 miljard dollar.
“De lokale cijfers die in het voorjaar werden gepresenteerd, hadden al aangetoond dat de sector bestand is tegen algemene economische ontwikkelingen die verband houden met de coronade en zelfs tijdens de crisis kan groeien. Uit de thans beschikbare globale cijfers blijkt dat de ontwikkelingen zich meer en meer in een wereldwijde context afspelen. De vraag is dus niet of een ontwikkeling uit het ene deel van de wereld ook in een ander deel terug te vinden is, maar alleen in welke mate”, vat Dr. Sara Warneke, directeur van gfu Consumer & Home Electronics, het resultaat samen.