Scansource stoot delen van Europese activiteiten af

Distributeur Scansource zet zijn fysieke producten-activiteiten in Europa en enkele landen in Noord- en Zuid-Amerika te koop. De plannen maken deel uit van een heroriëntering van het bedrijf op “activiteiten met een hogere groei en hogere marges”.

Scansource zet vaart achter zijn strategiewijziging. De in Zuid-Carolina gevestigde distributeur kondigde deze week aan dat hij van plan is zijn “niet-digitale distributieactiviteiten” in Europa en enkele landen in Latijns-Amerika te verkopen. Met “niet-digitaal” wordt de distributie van fysieke producten bedoeld. Het portfolio van Scansource omvat producten uit de toepassingsgebieden Unified Communications (UC), Data Capture / PoS, alsmede Networking en Security. De VAD omschrijft de huidige plannen als onderdeel van een herpositionering van het portfolio, waarmee het zich oriënteert op “business met sterkere groei en marges”.

Scansource is al zo’n drie jaar bezig met het pushen van de business met clouddiensten, vooral vanuit het UC as a Service-segment. In 2016 nam het bedrijf de in de VS gevestigde gespecialiseerde distributeur Intelisys Communications over. In juli van dit jaar kocht het ook de Britse distributeur Inty, die een cloudplatform exploiteert en via dat platform diensten van Acronis, Microsoft, Symantec en anderen verkoopt. De activiteiten met dergelijke niet-fysieke producten zullen in de toekomst blijkbaar vooral gericht zijn op Europa en de andere landen waaruit Scansource zich niet volledig wil terugtrekken.

Doel: winstgevende groei

De af te stoten activiteiten vertegenwoordigden 623 miljoen dollar in het boekjaar 2019, dat eindigde op 30 juni. Het totaal vertegenwoordigt ongeveer 16 procent van de jaarlijkse inkomsten van 3,91 miljard dollar. Scansource heeft momenteel ongeveer 490 mensen in dienst in de getroffen regio’s. Het bedrijf zal regelmatig met het personeel communiceren over het verkoopproces, aldus de aankondiging.