Videobewaking via UMTS voor afgelegen locaties

Paardenstallen, bijenkorven, visvijvers, windturbines en zonne-energie-installaties zijn objecten die het waard zijn om te worden beveiligd en vormen een solvente klantengroep. Bijenkorven hebben echter zelden een DSL-verbinding. Dankzij de convergentie van IT en TC kan deze taak toch worden opgelost.

De beeldkwaliteit van IP-camera’s is de laatste jaren voortdurend verbeterd. Zelfs bij slechte lichtomstandigheden is het tegenwoordig mogelijk het object goed waar te nemen en foto- of videobewijsmateriaal veilig te stellen. Tot nu toe werden IP-camera’s bijna uitsluitend gebruikt in het lokale netwerk of rechtstreeks op de DSL-verbinding. Hoewel de federale regering belooft binnenkort landelijk snel internet aan te bieden, zal dit beperkt blijven tot steden, dorpen en handelsgebieden.

Oproep tot beveiliging

Echter bevinden zich ook buiten woon- en werkgebieden voorwerpen die bescherming verdienen. Imkers klagen over beschadiging en diefstal van bijenkorven. Paardeneigenaars maken zich zorgen over de vaak zelfs fatale aanvallen op paarden in de paddock. Dieven proberen fotovoltaïsche systemen te stelen die op weilanden zijn geplaatst. Onveranderlijk zijn de bedreigde voorwerpen duur en staan zij buiten het voortdurende toezicht van de eigenaars.

Met UMTS en HSDPA zijn nu diensten beschikbaar die een groter bereik hebben dan DSL. Met Webnwalk van T-Mobile of de concurrerende aanbiedingen van O2, Base en Vodafone kunnen grote datavolumes tegen lage kosten worden overgedragen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een UMTS-router, die wordt aangeboden als alternatief voor de UMTS USB-stick van een startpakket. De router biedt een beveiligde inbelverbinding met het UMTS- of HSDPA-netwerk en stelt het internet ter beschikking via een RJ45-netwerkaansluiting. De rest is standaard.

Nieuwe mogelijkheden

In tegenstelling tot het breedband DSL-netwerk is een 230-volt stroomaansluiting meestal beschikbaar, zelfs op afgelegen locaties. Zo niet, dan kunnen de camera en de router zeker worden gevoed door de twaalf volt autoaccu of een zonnelaadstation. Dergelijke projecten vormen een echte probleemoplossing voor de klant, niet louter een aankoop van hardware. Goed werk, zoals blijkt uit de ervaringen die distributeur NT plus en Teleprofi Projektvertrieb in dit verband reeds hebben opgedaan, lokt verdere orders uit de kennissenkring van de klant uit.

Het in Berlijn gevestigde 1000eyes GmbH maakt met zijn aanbod de installatie eenvoudig. Het biedt een speciaal portaal voor cameraklanten. De installatie is bijzonder eenvoudig met Panasonic IP-camera’s, waarvan de firmware speciaal door NT plus is “geflasht”. Panasonic biedt robuuste binnencamera’s en een weerbestendige buitencamera met de speciale 1000eyes-versie. Toegang tot het 1000eyes-portaal is op elk moment mogelijk vanaf een pc of smartphone, zowel tot het livebeeld als tot het archief. Dankzij de standaardisatie van de videodatastromen zijn plug-ins, beheerdersrechten en kennis van het lokale IP-adres van de camera’s overbodig.