Messenfabrikant Victorinox ontwikkelt smartwatch

Wat de Zwitserse horloge-industrie blijkbaar niet voor elkaar krijgt, wil een fabrikant die vooral een wereldwijde reputatie geniet vanwege zijn zakmessen, nu wel doen: Victorinox wil voor het einde van 2015 een eigen smartwatch introduceren. Het traditionele bedrijf heeft echter al enige tijd een eigen horlogecollectie in de aanbieding.

Victorinox, fabrikant van de beroemde Zwitserse zakmessen, stapt in de smartwatch-business. Tegen het einde van 2015, of uiterlijk begin 2016, wil het bedrijf het concept voor een smartwatch presenteren.

Victorinox is op zoek naar een manier om de functies op zijn horloges uit te breiden, vertelde Carl Elsener, CEO van Victorinox aan de “Aargauer Zeitung”. Tegelijkertijd moet de smartwatch een lange levensduur hebben, bijvoorbeeld in vergelijking met een mobiele telefoon of computer.

Army Knife remains Core Product

Maar het “Swiss Army Knife” blijft het kernproduct voor Victorinox, aldus Elsener. Zak- en keukenmessen waren goed voor ongeveer 55% van de verkoop. “Hier hebben we een zekere verzadiging bereikt. Het is daarom waarschijnlijk dat we in de toekomst sterkere winsten zullen boeken op de andere gebieden,” voegde Elsener toe.

Zwitserse producten lijden onder sterkte van frank

Naast messen en horloges produceert Victorinox ook kleding en koffers. De onderneming produceert deze in het buitenland – om redenen van economische efficiëntie, zoals Elsener verklaarde. Daarom mag Victorinox het logo met het witte kruis op een rode achtergrond niet gebruiken op kleding en koffers. Het is voorbehouden aan producten die hoofdzakelijk in Zwitserland worden vervaardigd, zoals messen en horloges.

Elsener zei verder dat de sterkte van de Zwitserse frank ervoor zorgde dat de verhouding van “Swiss-made” producten scheefgetrokken werd. In de eurozone heeft Victorinox daarom zijn prijzen met 7 tot 10 % verhoogd. In Zwitserland bleven de prijzen gelijk en daalden ze zelfs licht voor horloges.

“Ons doel is ervoor te zorgen dat de prijzen in Zwitserland altijd lager zijn dan in de buurlanden,” legde Elsener uit. Op die manier, zo zei hij, worden toeristen gestimuleerd om in Zwitserland producten te kopen. Victorinox wil in de toekomst echter ook investeren in online handel. Sinds het begin van het jaar is er een online winkel voor de VS, zei Elsener. Een online winkel voor Duitsland volgt in mei en voor Zwitserland aan het eind van het jaar.

Dit artikel is afkomstig van onze zusterpublicatie Maschinenmarkt.