Panasonic koopt Sanyo met miljardendeal

In Japan vindt een megafusie plaats tussen Panasonic en Sanyo. Voor meer dan drie miljard euro wil Panasonic het consumentenelektronicaconcern kopen om de zware economische tijden te overleven.

Panasonic wil Sanyo overnemen. De Japanse fabrikanten van consumentenelektronica zijn vandaag tot een vast akkoord gekomen. Volgens de overeenkomst wil Panasonic een meerderheidsaandeel in zijn concurrent verwerven. Een eerste officieel aanbod zal binnenkort aan de aandeelhouders worden gedaan. Bij het bod wordt 131 yen per aandeel betaald of 1.310 yen per preferent aandeel. De overname zou dus minstens 3,2 miljard euro kosten – op een totale waarde van 6,4 miljard euro.

De meerderheidsaandeelhouders Oceans, Evolution en Sumitomo Mitsui hebben al laten weten dat zij hun stemrechten, die goed zijn voor 70,5 procent, aan Panasonic zullen verkopen. Dit betekent dat alleen de goedkeuringen van de relevante antitrustautoriteiten nog in behandeling zijn.

De concerns rechtvaardigen hun voorgenomen huwelijk door te stellen dat drastische maatregelen noodzakelijk zijn om toekomstige omzet- en winstgroei te realiseren in de wereldwijde economische recessie en in het licht van de toegenomen wereldwijde concurrentie. Sanyo heeft naam gemaakt in de IT-industrie met o.a. projectoren. LCD-televisies, halfgeleidercomponenten, oplaadbare batterijen en camcorders maken ook deel uit van het portfolio van de groep.

Na afronding van de overname zal Sanyo in eerste instantie als zelfstandige onderneming aan de beurs genoteerd blijven, zo hebben de bedrijven aangekondigd.

De bedrijven hebben ook aangekondigd dat Sanyo als zelfstandige onderneming aan de beurs genoteerd zal blijven.