Overname systeemhuis: ACP koopt Janz-IT

De consolidatiegolf gaat verder: met de aankoop van systeemhuis Janz-IT heeft ACP een van de grote spelers in de branche opgeslokt.

ACP IT Solutions verovert Oost-Westfalen. Na de opening van een kantoor in Bielefeld op 1 februari 2016 gaat de holding nu met volle kracht vooruit. Met de aankoop van de meerderheidsaandelen (volgens onze veronderstellingen in de orde van grootte van twee derde) van het Paderbornse systeemhuis Janz-IT, wordt ACP daar nu een “grote speler”.

Voor Janz-IT is het geen kleine bult. Het belang van de overname is dan ook groot – zowel intern als extern. Het systeemhuis behoort(ten) immers tot de top 40 qua omzetcijfers met een omzet van 41 miljoen euro in 2014, ACP tot de top 25 met een omzet van 334 miljoen euro. De Janz IT Group heeft in totaal ongeveer 140 werknemers, ACP meer dan 1.000.

De Janz IT Group omvat de bedrijven Janz IT AG met vestigingen in Paderborn, Hamburg, Hannover en Oldenburg, alsmede de in Jena gevestigde Godyo Group met de bedrijven Godyo Business Solutions AG, Godyo Enterprise Computing AG en ComputerDienst Jena GmbH. De directieleden Dirk Waltje en Philipp Stute blijven in hun verantwoordelijke functie, Wilhelm F. Stute daarentegen verlaat in het kader van de fusie met ACP de raad van bestuur van Janz IT AG, treedt toe tot de raad van toezicht van ACP en wordt lid van de raad van bestuur van Janz Beteiligungen und Services AG. Hans-Uwe Schramm zal de leiding van Godyo voortzetten.

Lokale strategie

Als je de verschillende ACS-vestigingen op de kaart van Duitsland bekijkt, wordt de lokalisatiestrategie duidelijk: ze zijn verspreid – en geconcentreerd – in de economisch welvarende regio’s in Zuid-Duitsland, langs de Rijn en de as Ruhr-Hanover. En het is precies dit dat nu wordt versterkt met de overname van Janz.

De twee bedrijven zijn ook een goede match op het gebied van productie: Zij onderhouden nauwe banden met technologieleveranciers zoals HP Enterprise, EMC, Cisco, Microsoft, VMware of Citrix, voor wie dit de ondersteuningsuitgaven vermindert.