Er is geen weg om opslag heen

Data is een van de meest waardevolle activa van een bedrijf. In de loop van de digitalisering neemt niet alleen de hoeveelheid en het belang van gegevens toe, maar worden deze ook steeds vaker in de cloud opgeslagen. Dit vereist een goede opslagstrategie.

Opgeruimdheid is het halve werk. Dit bekende gezegde helpt niet alleen in het dagelijks leven voor meer efficiëntie, bijvoorbeeld als je weet waar je je sleutel laat, maar komt ook om de hoek kijken als het gaat om opslag.

Omdat niet alleen de hoeveelheid gegevens die per jaar wordt gegenereerd en gerepliceerd voortdurend toeneemt, maar ook het belang ervan. Dit maakt het des te belangrijker om orde te hebben in de opslag, waar en hoe gegevens worden opgeslagen en verwerkt. Bovendien wordt het IT-landschap steeds complexer, omdat gegevens en workloads vaak over verschillende locaties zijn verspreid. Dienovereenkomstig groeit ook de markt voor gegevensopslag en gegevensbeheer, zoals blijkt uit de cijfers van het IT BUSINESS-panel. 70 procent van de ondervraagde ICT-wederverkopers en systeemintegratoren vindt het “belangrijk”. Van hen vindt 26 procent het “zeer belangrijk”. Slechts twaalf procent van de ondervraagde groep deelnemers vindt het onbelangrijk.

De cloud verandert ook de opslagwereld. Niet alle gegevens verhuizen echter rechtstreeks naar de cloud, maar er ontstaat een mix van publieke en private clouds, alsmede lokaal opgeslagen gegevens in datacentra. Dit “nieuwe” type opslag doet ook zijn intrede op de markt. Want naast de klassieke hardware is nu ook steeds meer software nodig voor opslag. Dit betekent dat niet alleen datamanagement, maar ook Kubernetes relevant wordt voor opslagfabrikanten en systeemhuizen.

Deze ontwikkeling wordt ook bevestigd door de resultaten van het IT BUSINESS-panel. Bovenal hebben de ondervraagde distributeurs / fabrikanten het potentieel van de cloud-native technologie voor opslagoplossingen al onderkend. Voor 68 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten zijn opslagoplossingen voor Kubernetes “belangrijk” voor hun portfolio. Daarvan vindt 38 procent het “zeer belangrijk”. Slechts 20 procent vindt het onbelangrijk.

De ondervraagde partners zijn nog wat terughoudender over dit onderwerp, maar er is zeker een positieve trend waarneembaar ten aanzien van de nieuwe technologie. Iets minder dan de meerderheid (59%) vindt het “belangrijk”. Maar 27 procent van de partners is een heel andere mening toegedaan. Meer resultaten van het IT BUSINESS-panel zijn te vinden in de fotogalerij.

Huidige omzetgeneratoren

Over de vraag welke opslagsystemen momenteel de beste zaken doen, zijn de in ICT gespecialiseerde dealers / systeemintegrators en distributeurs / fabrikanten het niet eens. Op de eerste plaats bij de ondervraagde ICT-wederverkopers / systeemintegratoren staan NAS-systemen met 57 procent, gevolgd door SAN-systemen met 38 procent. De derde plaats onder de huidige bestsellers van de ondervraagde ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren wordt ingenomen door opslagoplossingen in de publieke cloud. De ondervraagde distributeurs/fabrikanten zien de zaken heel anders. Hun nummer één is hybride opslag met 63 procent, gevolgd door opslagoplossingen in de hybride cloud en opslag als een dienst in het datacenter van de klant met elk 54 procent. De derde plaats wordt gedeeld door convergente en hyperconvergente systemen en all-flash systemen met 45 procent.

Bestsellers van de toekomst

De deelnemende groepen zijn het nog steeds niet eens over de vooruitzichten voor de opslagbusiness, maar er is aanzienlijk meer overlap dan bij de huidige omzetdrijvers. NAS-systemen (distributeurs/fabrikanten 18%) en all-flash systemen staan op de eerste plaats bij de ondervraagde ICT-speciaalzaken/systeemintegratoren met elk 46%. Laatstgenoemden staan nog steeds op de tweede plaats bij de ondervraagde distributeurs/fabrikanten met 54 procent. De grootste omzetgroei wordt door 63 procent van de ondervraagde distributeurs/fabrikanten verwacht van opslagoplossingen in de hybride cloud. Deze mening wordt gedeeld door 38 procent van de ondervraagde ICT-wederverkopers / systeemintegratoren, waarmee zij op de tweede plaats komen. De derde plaats onder de toekomstige bestsellers van de partners gaat naar hybride opslagsystemen met 34 procent (distributeurs / fabrikanten 27 %).

Samenwerking in het kanaal

Om de opslag- en datamanagementbusiness te laten slagen, trekken de kanaalspelers samen op. Met name distributeurs en fabrikanten bieden afzonderlijke ondersteunende diensten voor partners aan. In de eerste plaats zijn er de demosystemen, die zij, zoals uit de verklaringen van de deelnemers aan de enquête blijkt, ook nodig hebben. Bovendien biedt 90 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten adviesdiensten aan. Opleidingscursussen en kant-en-klare oplossingspakketten worden door 72 procent van de deelnemers aan de enquête aangeboden.