Rapid NVMe-oF Platform for Software Defined Storage

Op de Flash Memory Summit 2019 in Santa Clara introduceert Western Digital de OpenFlex F3100-serie fabric devices en de bijpassende OpenFlex E3000 3U-behuizing. De fabric-apparaten vormen de basis voor een Open Composable Disaggregated Infrastructure die is ontworpen om efficiënter te werken dan eerdere hypergeconvergeerde infrastructuren.

Western Digital kondigt de OpenFlex F3100-serie NVMe-oF-apparaten aan met capaciteiten variërend van 12,8 tot 61,4 TB NAND-flash en tot 2,1 miljoen IOPS. Tot tien van de compacte opslageenheden kunnen worden ondergebracht in de bijpassende OpenFlex E3000 3U-behuizing. De fabric-apparaten zijn elk uitgerust met twee 50 Gigabit Ethernet-poorten (dubbele QSFP28) en werken naar verluidt met latencies van minder dan 48 microseconden. Western Digital biedt de OpenFlex F3100 in twee verschillende versies voor verschillende implementatiescenario’s: 12,8TB of 25,6TB capaciteit en een levensduur van drie DWPD (Drive Writes Per Day), en 15,3TB, 30,7TB of 61,4TB opslag en een levensduur van één DWPD.

De achterzijde van de OpenFlex E3000 3U-behuizing met twee 50 Gigabit Ethernet-poorten per fabric device bay.

Open Composable Platform voor gedeelde versnelde opslag

Het OpenFlex-platform van Western Digital is een belangrijke bouwsteen voor de Open Composable Disaggregated Infrastructure (CDI) die de fabrikant momenteel promoot. Het is een open, gestandaardiseerde aanpak van softwaregedefinieerde opslaginfrastructuur (SDS) die is ontworpen om een beter gebruik van middelen en vereenvoudigde operaties mogelijk te maken door computers, netwerken en opslag op te delen in virtuele resourcepools.

Vergeleken met hypergeconvergeerde infrastructuren (HCI) elimineert het OpenFlex-platform naar verluidt onderbenutte resources, waardoor de totale eigendomskosten met wel 40 procent dalen. Uiteindelijk is het de bedoeling een multi-vendor ecosysteem te creëren dat klanten in staat zal stellen beschikbare middelen dynamisch af te stemmen op verschillende werklasten. Een OpenFlex E3000, uitgerust met tien OpenFlex F3100’s, is volgens Western Digital de leider onder de momenteel beschikbare open composable platforms, met een vermogensdichtheid van maximaal 7,2 miljoen IOPS per rack-eenheid (RU) en een ruwe capaciteitsdichtheid van 205 TB/RU.

De NVMe-oF-NAND-systemen zijn echter slechts een eerste stap voor de fabrikant. Zij moeten worden gebruikt voor missiekritische toepassingen met hoge prestatie-eisen. Andere taken, zoals high-capacity tiering, archivering of disaster recovery, moeten worden overgenomen door schijfgebaseerde NVMe-oF-systemen.

Voor de toewijzing en monitoring van systeembronnen biedt Western Digital een Open Composable API waarmee taken als volumebeheer, de configuratie van hardware en virtuele systemen of de monitoring van hardwaresensoren en -prestaties kunnen worden uitgevoerd. Virtuele systemen kunnen via de API dynamisch aan de juiste toepassingen worden toegewezen om automatisch aan de SLA’s te voldoen, volgens de opslagfabrikant. De Open Composable API is een RESTful API die gebaseerd is op open normen zoals HTTP, CIM, REST en JSON. Western Digital heeft de Open Composable API voorgesteld als een specificatie bij het Opencompute.org-opslagproject.

Open Composable Compliance Lab

Voor het testen van de open CDI-conformiteit heeft Western Digital in samenwerking met bedrijven als Broadcom en Mellanox een Open Composable Compliance Lab opgezet, dat ook wordt ondersteund door spelers uit het ecosysteem, zoals DriveScale, Kaminario en Xilinx. “Met de lancering van ons Open Composable Compliance Lab brengen we ons streven naar open standaarden en strenge compatibiliteitstests naar de industrie. Het is duidelijk dat we open CDI serieus nemen en best practices toepassen, niet alleen met ons OpenFlex-platform, maar in het hele ecosysteem om ervoor te zorgen dat klanten beproefde, geteste oplossingen hebben waar ze op kunnen vertrouwen,” aldus Phil Bullinger, senior vice president en general manager van de business unit Data Centre Systems bij Western Digital.