Firewall-software van de netwerker

Lancom biedt in het gratis besturingssysteem LCOS veel beveiligingsfuncties voor zijn netwerkapparaten. Dealers kunnen ook hun eigen tools en diensten aan de firewall-software koppelen.

Veel mensen besteden nog steeds weinig aandacht aan beveiligingsfuncties, die zich hebben gevestigd als een vast onderdeel van de besturingssystemen van netwerkfabrikanten. “Wij bieden firewall-software die absoluut geschikt is voor ondernemingen,” legt Roland Burlaga, Product Manager bij Lancom, uit in een interview met IT-BUSINESS. Maar veel dealers hebben nog niet het sercurity-potentieel ontdekt dat sluimert in de besturingssystemen voor netwerkapparatuur.

In de huidige versie 8.0 van het besturingssysteem LCOS, dat de fabrikant gratis ter beschikking stelt voor al zijn routers, access points en gateways, is zelfs speciaal de nadruk gelegd op beveiliging en beheer. Een van de nieuwe functies hier is de optie om een IPSec tunnel te creëren binnen een SSL VPN tunnel (IPsec-over-HTTPS). Deze optie breidt de internettoegangsmogelijkheden uit voor mobiele clients in netwerken van derden achter routers die IPSec niet toestaan.

In de loop van de upgrade naar LCOS 8.0 hebben de Lancom management software (LCMS) LAN Config en (W)LAN Monitor een nieuwe look en feel gekregen. “Het idee achter het LCMS bij Lancom is om de handel nieuwe mogelijkheden te geven om verder te connecteren, eigen tools,” zegt Burlaga. Gespecialiseerde dealers krijgen extra ondersteuning via “servicetickets”. Dit zijn door de fabrikant geprefabriceerde diensten om te helpen bij de configuratie van klantensystemen. Burlaga: “Dit moet de dealer in staat stellen zoveel mogelijk diensten zelf te verrichten.