Renderen met GPU-kracht

Met “Iray Server” van Nvidia kunnen 3D-ontwerpers hun interactieve renderproject streamen van een Iray Server naar elke machine. Het product brengt dus de kracht van een render workstation zelfs naar notebooks. Sinds een paar dagen is Iray Server gratis te downloaden in een demoversie die 90 dagen kan draaien.

Hoewel de “Mental Ray ” renderer, ontwikkeld door het in Berlijn gevestigde Mental Images GmbH, later massaal gepromoot door Autodesk en in 2007 overgenomen door Nvidia, tegenwoordig een van de meest gebruikte renderers in de filmindustrie is – het zit bijvoorbeeld in de 3D pakketten “Maya”, “3ds Max” en “Softimage” – wordt Nvidia’s Iray renderer bij wijze van spreken beschouwd als state-oft-art in rendertechnologieën.

In tegenstelling tot conventionele renderers voor productiedoeleinden levert Iray resultaten die bedoeld zijn om gedragingen in de echte wereld te weerspiegelen. Iray was destijds de eerste renderer die gebruik maakte van de processor van de grafische kaart (GPU rendering) voor fysisch correcte, fotorealistische rendering.

Iray levert fotorealistische beelden door het fysische gedrag van licht en materialen te simuleren, en doet dit zonder speciale kennis van computergrafiek, bij wijze van spreken met één druk op de knop. Iray wordt daarom beschouwd als zeer gebruiksvriendelijk. De resulterende fotorealistische beelden van hoge kwaliteit kunnen geleidelijk worden geoptimaliseerd tot de gewenste mate van detail is bereikt.

Dankzij GPU-versnelling kan het ook worden gebruikt om snelle realtime renderings en interacties te realiseren. Met de interactieve aanpak wordt het resultaat stap voor stap verbeterd en levert het samenhangende resultaten tot aan het laatste frame.

Iray-functies

Naast het interactieve rendervoorbeeld biedt Iray volledige integratie in “Cinema 4D” als renderplugin, kan het native Cinema 4D-materialen renderen, biedt het een shader voor afgeronde randen en levert het altijd een fysisch correcte lichtberekening met veel minder instellingen in vergelijking met Mental Ray.

Daarnaast gebruikt Iray alle beschikbare bronnen voor de berekening, d.w.z. alle processoren van alle beschikbare grafische kaarten samen, en is zeer snel dankzij CPU rendering. Iray kan echter ook zonder CPU draaien als dat nodig is.

Laats kondigde Nvidia op zijn blog aan dat er een proefversie van 90 dagen van Iray Server beschikbaar is.

Gedistribueerde rendering in het netwerk

Iray Server maakt gedistribueerde rendering mogelijk op computers die in het netwerk zijn aangesloten. Iray Server verzendt normale offline batch rendering en interactieve rendering naar alle Nvidia Iray plug-in producten met een traditionele installatie, dus er zijn geen extra applicaties nodig.

Iray Server zorgt ervoor dat alle computers waarop Iray Server wordt uitgevoerd, op elkaar zijn afgestemd. Daardoor wordt de tijd die nodig is om een beeld te renderen, aanzienlijk verkort. Volgens Nvidia kunnen met een renderfarm die gebruik maakt van Iray Server afbeeldingen op posterformaat worden berekend in een fractie van de tijd die een enkele computer nodig heeft.

Nvida Server maakt gedistribueerde rendering in het netwerk mogelijk.

De controle wordt uitgevoerd met behulp van een centrale beheerconsole, van waaruit bijvoorbeeld taken die zijn verzonden kunnen worden gecontroleerd of taken die al zijn voltooid achteraf kunnen worden aangepast en opnieuw kunnen worden uitgevoerd. Theoretisch versnelt de met Iray Server gerealiseerde renderfarm-technologie ook het creatieve proces zelf.

Omdat de technologie fungeert als een verbinding met de betreffende Iray-toepassing en de renderresultaten terugstuurt terwijl de gebruiker zijn scène bewerkt. Hierdoor kan zelfs een eenvoudige notebook, bijvoorbeeld, Iray draaien met de snelheid van een render workstation.