Kijk uit bij het huren en kopen van software

De “cloud-sceptici” worden steeds stiller. Als software beschikbaar is als eeuwigdurende licentie voor installatie of in een flexibel abonnementsmodel, wint het laatste steeds meer. Als software wordt gekocht in plaats van gehuurd, speelt de cloud een steeds grotere rol als downloadplatform – met valkuilen.

In een enquête die halverwege dit jaar werd gehouden, kwam Bitkom tot de conclusie dat ongeveer de helft van de bedrijven in Duitsland (51 %) gebruik maakt van private cloud-applicaties, terwijl bijna een derde (31 %) vertrouwt op publieke cloud-oplossingen. Volgens Bitkom overwegen steeds meer bedrijven de publieke cloud. De reden: hiermee hebben gebruikers beter plaatsonafhankelijke toegang tot bedrijfstoepassingen, wat drie op de vier gebruikers (75 %) bevestigen. Voor de helft van de deelnemers is de gegevensbeveiliging verbeterd (50 %) en 21 procent heeft zijn kosten kunnen verlagen. Veel bedrijven klagen echter ook over storingen of connectiviteitsproblemen. In totaal konden zeven van de tien cloudgebruikers (69%) gedurende korte tijd geen toegang krijgen tot hun cloudoplossingen. De oorzaken: Technische problemen bij de cloudaanbieder (46 %), technische problemen bij de interne IT (23 %) en, voor meer dan een op de drie bedrijven (35 %), een ontbrekende netwerkverbinding.

Capex-Opex-overweging is niet voldoende

In de praktijk moet de vraag “kopen of huren?” daarom niet alleen vanuit een boekhoudkundig perspectief worden bekeken door middel van een Capex-Opex-bril voor bedrijfssoftware. Als er bijvoorbeeld geen breedbandverbinding beschikbaar is, zullen clouddromen in rook opgaan. Hybride en multi-cloudbenaderingen in de softwareomgeving doen de grenzen tussen cloud- en on-premises-oplossingen vervagen.

De overeenkomsten inzake dienstverleningsniveau moeten worden afgestemd op de werkelijke vereisten, de verantwoordelijkheden in geval van ondersteuning moeten worden verduidelijkt en de migratiescenario’s voor de gegevens in de cloud moeten worden verduidelijkt. Er is geen “alleszaligmakende wolk in de lucht”, maar, zo u wilt, alleen servers van min of meer vreemden met wie u zaken doet.

Flexibiliteit is troef

Naast de voordelen op het gebied van financiële boekhouding, wordt cloudsoftware meestal geassocieerd met flexibele opzegmogelijkheden voor abonnementen, zo niet een pay-per-use-model. Schaalbaarheid via de cloud is mogelijk met klassieke Software as a Service (SaaS) zonder dat u eigen hardware hoeft aan te schaffen. De voordelen van het aansluiten van apparaten buiten het bedrijfsnetwerk zijn groot. Bovendien is het beheer van gebruikslicenties hier doorgaans overzichtelijker dan het organiseren van een overeenkomstig noodzakelijk aantal eeuwigdurende licenties. Als deze uiteindelijk wordt gekocht in plaats van gehuurd, hetzij om redenen van beschikbare internetbandbreedte, veiligheidsoverwegingen, compatibiliteit met oude systemen of gewoon omdat de benodigde software alleen in deze vorm beschikbaar is, komt de cloud soms om de hoek kijken – namelijk in de vorm van een downloadplatform bij online handel.

Zwarte schapen onder de loep

Het markttoezichtteam van het consumentenadviescentrum Rijnland-Palts heeft klachten uit deze omgeving geanalyseerd. Volgens het rapport ontbreekt in veel van de onderzochte aanbiedingen relevante informatie, zoals de herkomst van de licentie of de vraag of een product tweedehands software is. Onbetrouwbare klantenservice en dubieuze aanbiedingen zijn blijkbaar een ernstig probleem bij winkels van derden. Klanten klaagden erover dat aanbieders van software op het internet hen er niet op wijzen dat de software tweedehands is. Volgens de klachten leggen andere winkels het herroepingsrecht niet of op onjuiste wijze uit. Sommigen ontvingen ondanks betaling geen licentiesleutel, en één klant werd na enkele jaren vervolgd omdat hij zonder het te weten een illegaal exemplaar had aangeschaft.

Licentiesleutel niet verzonden

Zelfs in softwaredozen zitten soms alleen maar downloadinstructies en een licentiesleutel.

Het onderzoek toont ook aan dat het soms moeilijk is om serieuze van dubieuze softwareaanbiedingen te onderscheiden. In drie van de zes geteste winkels hebben de markttoezichthouders na de bestelling geen licentiesleutel ontvangen om de software te activeren. “Zelfs websites die betrouwbaar lijken, kunnen dubieuze aanbieders verbergen. Noch de prijs, noch de presentatie zijn een zekere indicator of het een serieus bod is of niet,” zegt Manfred Schwarzenberg, teamleider bij de marktwaakhonden. Volgens de jurisprudentie moeten handelaren twijfels hebben wanneer aanbiedingen worden gedaan tegen prijzen die niet marktconform zijn.

Tijdens de testaankopen werden met succes licentiesleutels aangeschaft die 95 procent goedkoper waren dan de catalogusprijs. Anderzijds kunnen dubieuze aanbieders ook prijzen aanrekenen die op de markt gebruikelijk zijn, waardoor zij redelijke twijfels wegnemen en tegelijkertijd hun marges vergroten. Iedereen die software koopt van een downloadmarktplaats “uit de cloud” of dienovereenkomstig licentiesleutels aanschaft, moet als eindafnemer en als wederverkoper bijzondere aandacht besteden aan de reputatie van de leverancier.

Aanvullende informatie over het onderwerp

De cloud verandert capex in opex

Wanneer bedrijven lopende bedrijfskosten hebben, spreken ze over “opex” (operationele uitgaven). Capex” (kapitaaluitgaven) zijn kapitaaluitgaven op langere termijn. Eenmalige kosten voor eeuwigdurende licenties vallen bijvoorbeeld onder de investeringen, terwijl abonnements- of pay-per-use-kosten voor gehuurde softwarediensten onder de uitgaven vallen. Uitgaven voor software zijn (equity ratio-verlagende) kapitaaluitgaven, terwijl het in het cloud-tijdperk steeds meer operationele uitgaven zijn.

Vind gerenommeerde providers

In geval van twijfel kunt u beter kiezen voor een gevestigde provider dan voor een provider waar u nog nooit van hebt gehoord. In geval van twijfel is de officiële distributeur beter dan de subdistributeur zonder naam, en aankoopbronnen die afdwalen in wollige terminologie moeten worden vermeden. Indien bijvoorbeeld ingewikkelde technische termen en afkortingen zoals “OEM”, “RETAIL-Keys”, “MAR-” of “Recovery-Version” worden gebruikt in softwareaanbiedingen die blijkbaar gebruikte software zouden kunnen zijn, luidt de algemene regel: “Handen af! Gerenommeerde softwarehandelscentra streven naar transparantie in hun interne processen. Dit is de enige manier om onaangename verrassingen bij een eventuele software-audit te voorkomen.