Groene geheugentechnologie voor efficiëntere cloud-implementaties

Het Microsoft Technology Center (MTC) in München heeft groene geheugensystemen van Samsung Electronics getest, die aanzienlijk sneller en ook energiezuiniger bleken te zijn dan de momenteel gangbare serverconfiguraties.

De geteste servers waren uitgerust met groen geheugen van 20-nanometer (nm) klasse, het eerste ter wereld. De systemen die in het MTC op de proef werden gesteld, waren gebaseerd op 20nm-klasse DDR3-geheugen en SSD’s van Samsung met Microsoft Windows Server 2008 R2 en Hyper-V. Deze testconfiguraties waren twee keer zo snel als de huidige geheugenconfiguraties voor servers met virtuele machine-instanties en herstel van gegevens in private cloudomgevingen. Ze verbruikten ook ongeveer de helft van het stroomverbruik per server.

Samsung’s 20nm-klasse Green Memory werd getest in 8GB DDR3 Registered Dual Inline Memory-modules en in de SATA 6Gb/s 256GB SSD PM830-serie geïnstalleerd op serversystemen met gevirtualiseerde omgevingen met het Windows Server 2008 R2 Enterprise-besturingssysteem en Hyper-V. Ze leverden 50 procent prestatie- en tijdsbesparing op ten opzichte van systemen met DDR3-geheugen van 40 nm-klasse en HDD’s van ondernemingsklasse.

De aanduiding “20nm-klasse” verwijst naar een procestechnologie met halfgeleiderstructuren tussen 20 en 29 nanometer (nm), terwijl de aanduiding “40nm-klasse” verwijst naar een procestechnologie met structuren tussen 40 en 49 nm.

Samsung en het MTC München hebben pas onlangs gezamenlijk een geoptimaliseerde serveroplossing ontwikkeld die gebruik maakt van Creen DDR3-geheugenmodules van 30nm-klasse. De groene geheugenoplossing die nu wordt getest, een combinatie van 20nm-klasse DDR3-modules en SATA 6Gb/s SSD’s voor geavanceerde serversystemen, kwam slechts vijf maanden later tot stand.

Samsung en Microsoft zijn daarom van plan om hun samenwerking voor 2012 uit te breiden naar de andere 27 MTC’s wereldwijd. Testplatforms uitgerust met groene SSD’s van Samsung zijn nu beschikbaar in het onderzoekslab in München. 20nm-klasse DDR3-servermodules zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2012 beschikbaar zijn.

De exacte testresultaten zijn samengevat in een witboek, dat te vinden is op de websites van respectievelijk Microsoft en Samsung.