Google Cloud zet zich in voor Europese datasoevereiniteit

Innovatief en open, dat zijn de eigenschappen die Google Cloud voor zichzelf opeist. Daniel Holz, North EMEA hoofd van de hyperscaler, geeft inzicht in hoe de nummer drie in de markt de concurrentie inhaalt en waarom Gaia-X essentieel is voor de strategie van de provider in Europa.

Als je vertegenwoordigers van Google Cloud vraagt naar onderscheidende kenmerken ten opzichte van concurrenten, komt de term openheid meestal als eerste naar voren. Waarom is dit kenmerk zo belangrijk voor de provider?

Holz: In feite hebben al veel bedrijven van alle groottes en uit alle sectoren voor ons gekozen, zoals de Commerzbank en de detailhandelaar Otto. Wij zijn vrij laat begonnen de markt actief te bewerken met ons verkoopteam. Daarom is Google Cloud in veel segmenten nog steeds nummer drie. Dat er desondanks een grote vraag naar ons aanbod is, is te danken aan de openheid van het platform en de oplossingen, en onze sterke betrokkenheid bij open standaarden. Veel klanten hebben al gekozen voor een cloudprovider van hun keuze. Als zij een andere aanbieder willen toevoegen, is het voor ons een pluspunt dat wij geen propriëtaire technologieën gebruiken. Op deze manier is er geen sprake van lock-in en kunnen klanten de workloads die ze op ons platform draaien later eenvoudig overdragen aan een andere aanbieder, als ze dat willen.

Aan welke open oplossingen denkt u specifiek?

Holz: Twee goede voorbeelden zijn Anthos, ons platform waarmee applicaties kunnen worden ingezet in hybride en multicloud-omgevingen, en Apigee, ons open API-beheer. Beide zijn oplossingen die de klanten echt helpen. Wanneer bedrijven hun applicatielandschap moderniseren, is er veel voor te zeggen dit op basis van open standaarden te doen. Dit houdt alle keuzes open met welke providers ze in de toekomst willen samenwerken.

Net als de andere hyperscalers maakt Google Cloud gebruik van veel open source-technologieën. Maar het bedrijf geeft waarschijnlijk het meest terug aan de gemeenschap van allemaal. Het meest prominente voorbeeld is Kubernetes. Wat is de strategie hierachter?

Holz: We werken inderdaad nauw samen met de gemeenschap en dragen veel ontwikkelingen aan. Niet alleen Kubernetes, maar ook het open-source framework Tensorflow, op basis waarvan toepassingen voor machinaal leren kunnen worden ontwikkeld, is oorspronkelijk door Google gecreëerd. Wij bieden deze oplossingen aan in een door ons beheerde omgeving als managed services. Naast de inzet voor open standaarden laten deze technologieën zien dat Google een echte aanjager van innovatie is. “The World’s biggest Startup,” is helemaal waar van het bedrijf. Net als de openheid is het deze cultuur van innovatie die ons in de markt helpt en waardoor klanten voor ons kiezen.

Op welke manier helpt het imago van een innovatiestimulans u bij de verkoop?

Holz: Cloudprojecten zijn altijd ook veranderingsprojecten. En de medewerkers die zich bezighouden met cloudoplossingen van Google nemen een deel van onze innovatiecultuur mee naar hun eigen organisatie. Dit laadt de bedrijfscultuur op met innovatiekracht. Naast openheid is dit een belangrijk aspect voor onze klanten.

Welke rol spelen culturele aspecten in het algemeen bij cloudtransformatie?

Holz: De culturele aspecten zijn enorm belangrijk. Het is van cruciaal belang voor het welslagen van cloud-projecten dat zij worden gesteund door de raad van bestuur of het management. Bedrijven verplaatsen hun IT van hun eigen datacenters naar de cloud en introduceren nieuwe oplossingen. Hierdoor veranderen verantwoordelijkheden en werkstromen. Wanneer AI-oplossingen worden ingevoerd, ontstaan volledig nieuwe taken waarvoor nieuwe vaardigheden moeten worden opgebouwd. Andere taken vallen weg. Ondernemingen moeten zich op al deze zaken dienovereenkomstig voorbereiden. Wij begeleiden dit proces met workshops en opleidingen, waarbij vooral onze partners ons helpen. Bedrijven moeten in het projectplan beslist rekening houden met de organisatorische en culturele verandering en er voldoende tijd voor uittrekken, zodat de transformatie succesvol verloopt.

Keuzes en soevereiniteit bij het gebruik van de cloud staan ook centraal in het Duits-Franse Gaia-X-project. Google Cloud heeft aangekondigd dat het aan dit project zal deelnemen. Hoe ver zal de betrokkenheid gaan?

Holz: De onderwerpen gegevensprivacy en gegevenssoevereiniteit zijn van cruciaal belang voor Google Cloud. De werkgroep die zich met deze complexe en soevereine oplossingen voor de Europese markt bezighoudt, wordt geleid door onze CEO Thomas Kurian, en hij woont regelmatig de wekelijkse vergaderingen bij. Wij zijn ervan overtuigd dat wat in Duitsland en Frankrijk wordt aangenomen, bepalend zal zijn voor de manier waarop clouddiensten in de toekomst in Europa zullen worden gebruikt. Daarom nemen wij deze discussie zeer ernstig en zijn wij actief betrokken bij Gaia-X. Bovendien zijn wij in gesprek met de autoriteiten die het proces begeleiden om ervoor te zorgen dat wij aan de normen voldoen. Eén ding is zeker: Google Cloud wil oplossingen bieden die volledig Gaia-X-compliant zijn. Dit is de kern van onze digitaliseringsstrategie voor Europa.

Aanvullende informatie

Over de persoon

Daniel Holz is Vice President EMEA North bij Google Cloud en is verantwoordelijk voor de activiteiten van de hyperscale provider in de regio’s DACH, Scandinavië en Oost-Europa. Voordat hij deze functie in oktober 2020 aanvaardde, werkte de manager twaalf jaar bij de softwaregroep SAP. Sinds 2017 leidt Holz de activiteiten van de Duitse dochteronderneming, nadat hij eerder als sectorleider verantwoordelijk was voor klanten in de sleutelsectoren productie en automotive. Holz, die een doctoraat in bedrijfskunde heeft, heeft ook gewerkt voor de IT-giganten IBM en Oracle, waar hij managementfuncties in de verkoop bekleedde. Hij begon zijn carrière in 1992 in de verkoop bij Siemens Nixdorf Informationssysteme (tegenwoordig Fujitsu).

Is de samenwerking met de Franse dienstverlener OVHcloud in deze context te zien?

Holz: Ja, inderdaad! De partner OVH exploiteert in zijn datacenters een speciale versie van de Google Cloud, namelijk een soevereine cloud waarin de gegevens end-to-end worden versleuteld. Daarbij zorgt een externe leverancier voor de sleutelverwerking en bewaart hij de sleutels voor de klanten om de hoogste veiligheid en volledige controle over de toegang tot de gegevens te garanderen. Wij werken aan de totstandbrenging van een soortgelijke samenwerking met Duitse partners voor de lokale markt.