Uit de internationale studie “Securing the New Hybrid Workplace” van Entrust blijkt dat 91 procent van de werknemers hybride werkomgevingen ondersteunt. Zij zien echter problemen met de beveiliging en de productiviteit.
Het opduiken van nieuwe varianten van het coronavirus zorgt opnieuw voor onzekerheid bij veel bedrijven. Nu gaat het erom een langetermijnplan te ontwikkelen – een werkmodel dat zowel aan de behoeften van de werknemers als aan die van het management voldoet – of het nu gaat om kantoorwerkplekken, thuiskantoren of hybride concepten. In de wereldwijde studie “Securing the New Hybrid Workplace” onderzoekt Entrust, een aanbieder op het gebied van vertrouwde identiteiten, betalingen en gegevensbescherming, de vereisten voor het beveiligen van hybride werkplekken. 1.500 managers en 1.500 werknemers uit 10 landen werden ondervraagd. De cijfers voor Duitsland staan steeds tussen haakjes.
De uitdagingen
Uit de studie blijkt dat ondanks de bezorgdheid over de veiligheid hybride werkmodellen steeds populairder worden: De meerderheid van de bedrijven gaat op lange termijn over op een hybride werkplekaanpak, waarbij 80% (73%) van de managers en 75% (85%) van de werknemers melden dat hun bedrijf momenteel een hybride aanpak hanteert – of volledig op afstand werkt en een hybride werkmodel overweegt. Toch meldde 54 procent (51%) van de werknemers een aanzienlijk productiviteitsverlies als gevolg van problemen met de netwerktoegang. Eenentwintig procent van de executives wereldwijd en in Duitsland noemt het gebrek aan beveiliging van thuisnetwerken en 20 procent (16%) noemt het verlies van gevoelige bedrijfsgegevens als grootste zorg.
Een andere uitdaging is het bezoekersbeheer, dat steeds belangrijker wordt: gedetailleerde registraties van wie kantoorruimtes in- en uitloopt, zullen in 2021 een hoge prioriteit krijgen. 96 procent (88%) van de managers en 93 procent (87%) van de werknemers vinden een systeem om bezoekersverkeer tijdens werktijd te registreren en te controleren belangrijk.
Databeveiliging in het thuiskantoor brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: werknemers werken nu gedecentraliseerder dan ooit tevoren, dus moeten bedrijven hun concepten voor databeveiliging aanpassen. Maar terwijl 81 procent (84%) van de managers bevestigt dat hun bedrijf zijn werknemers cursussen over gegevensbeveiliging heeft aangeboden, heeft slechts 61 procent (57%) van de werknemers daar iets van gemerkt – wat duidt op een aanzienlijke communicatiekloof.
Nieuwe mogelijkheden
Veel werkgevers hebben hybride werken inmiddels omarmd. Achtenzestig procent (61%) van de respondenten zegt ook te overwegen nieuw talent aan te werven dat op geografisch diverse locaties werkt. Er zijn nieuwe manieren nodig om de onboarding- en inwerkprocessen in een hybride werkomgeving te beveiligen en te verbeteren.
Daarnaast wil 53 procent (57%) van de afdelingshoofden hun trainingsmethoden verbeteren en introduceert 47 procent (39%) nieuwe samenwerkingstools. In verband met de invoering van hybride werkmodellen nemen managers bovendien maatregelen om de interne IT-beveiliging te controleren. Eenenvijftig procent (36%) implementeert eenmalige wachtwoordtechnologieën, 40 procent (43%) gebruikt biometrische verificatie en 36 procent (21%) maakt gebruik van mobiele identiteitsverificatie om hackers een stap voor te blijven en interne gegevens te beschermen.
IT-beveiliging
Naast fysieke en IT-beveiliging moeten bedrijven vanwege de pandemie ook de gezondheid van hun werknemers meenemen in hun voorzorgsmaatregelen op de werkplek. Uit het onderzoek blijkt een overweldigende steun voor een uitgebreid bezoekersbeheer binnen organisaties, met 96 procent (89%) van de leidinggevenden en 93 procent (87%) van de werknemers die voorstander zijn van een systeem dat bezoekers binnen het kantoorgebouw registreert en controleert.
De redenen voor deze toegenomen wens om bezoekers te controleren zijn voornamelijk te wijten aan de voorzichtigheid van Covid-19. Drieëntachtig procent (80%) van de managers en 84% (79%) van de werknemers noemt het risico van verspreiding van het virus als belangrijkste reden voor het opzetten van een bezoekersbeheersysteem. Andere redenen zijn de bescherming van vertrouwelijke informatie – 65% (43%) van de leidinggevenden en 55% (55%) van de werknemers, en het voorkomen van lichamelijk letsel – 61% (44%) van de leidinggevenden en 62% (28%) van de werknemers.
Gegevensbeveiliging
Er werd lange tijd van uitgegaan dat het moeilijk was om thuiskantoren te verzoenen met een bedrijfsbreed gegevensbeschermingsbeleid. Hier lijken de maatregelen in verband met de pandemie tot een stap in de goede richting te hebben geleid: 81% (84%) van de managers meldt dat hun bedrijf de werknemers een opleiding over gegevensbeveiliging heeft aangeboden – voor de meerderheid is dit gebeurd als gevolg van de pandemie. Met behulp van training kunnen bedrijven het risico op beveiligingsrisico’s zoals phishing- en ransomware-aanvallen, die misbruik maken van het gebrek aan bewustzijn bij de geadresseerden, drastisch verminderen.
Helaas was slechts 61 procent (57%) van de werknemers ervan op de hoogte dat hun bedrijf training over gegevensbeveiliging aanbood, wat duidt op een gebrek aan communicatie op dit gebied.
Details onderzoek
Securing the New Hybrid Workplace is een onderzoek onder 1.500 leidinggevenden en 1.500 werknemers uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië, Japan en Singapore. De gegevens zijn in 2021 door Entrust verzameld. De studie verkent actuele onderwerpen zoals best practices voor hybride werken, bezoekersbeheer in kantoorgebouwen en de impact van hybride werkmodellen op de veiligheid op de werkplek.