De valkuilen van de hybride cloud

Cloud computing brengt tal van voordelen, maar ook uitdagingen met zich mee. Een daarvan is platformoverschrijdend gegevensbeheer. Sebastian Lacour, Manager Regional Channel Duitsland bij Veeam, legt uit welke belangrijke aspecten modern datamanagement moet bieden en hoe serviceproviders hun klanten kunnen ondersteunen.

Welke voordelen bieden beheeroplossingen uit de cloud? En wat gebeurt er met gegevens die ter plaatse moeten worden bewaard omwille van prestaties of gegevensbeveiliging?

Sebastian Lacour, Manager Regional Channel Germany bij Veeam

Sebastian Lacour, Manager Regional Channel Germany bij Veeam

Lacour:De cloud heeft aan acceptatie gewonnen omdat deze flexibiliteit biedt en de snelheid van veranderingen ondersteunt die bedrijven tegenwoordig (moeten) verwachten van hun IT. Het gaat niet om on-premises of cloud, en het gaat niet om het ene, “juiste” cloudmodel, maar hybride cloud is de infrastructuur die de overhand zal krijgen. Volgens een recent IDC-onderzoek in de DACH-regio maakt 71 procent productief gebruik van de cloud. Naast het aanbod van publieke clouds (75%), zijn private clouds in eigendom van het bedrijf (68%) en gehoste private clouds (65%) zeer gangbaar. Vanuit het oogpunt van de gebruikers zijn de belangrijkste voordelen van hybride structuren de mogelijkheid om gebruik te maken van gestandaardiseerde diensten zoals SaaS of IaaS, om de eigen workloads naar behoefte op elk moment te verplaatsen en te exploiteren, of om ze via een ander platform te beveiligen – sleutelwoord disaster recovery – en om tegelijkertijd bepaalde toepassingen en gegevens – bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek – uitsluitend on-premises te laten. Volgens IDC maakt 37 procent van de DACH-bedrijven al gebruik van hybride cloudstructuren, en wil 95 procent van de Duitse bedrijven overeenkomstige omgevingen creëren. Daarbij beschouwen zij gegevensbeheer als de grootste uitdaging, omdat het erom gaat alle platforms onder één hoedje te brengen. Gegevens moeten te allen tijde in een organisatie kunnen worden uitgewisseld en de digitale processen nagenoeg begeleiden. Dit vereist een uitgebreid gegevensbeheer dat zorgt voor consistent en soepel gegevenstransport, zowel tussen clouds als tussen on-premises en cloud. Wat telt is de veiligheid en beschikbaarheid van alle gegevens. Dit betekent dat bedrijven hun gegevens overal moeten kunnen beveiligen, op elk moment moeten kunnen herstellen en gemakkelijk moeten kunnen verplaatsen – en dit op transparante en zo automatisch mogelijke wijze.

Welke toegevoegde waarde bieden gegevensbeschermingsoplossingen van Veeam?

Lacour:Gegevensbescherming is de kernactiviteit van Veeam. We zijn opgegroeid in de virtuele wereld, maar tegenwoordig kunnen onze klanten onze oplossingen voor gegevensbescherming op bijna elk platform gebruiken, van fysiek tot cloud. Bovendien bieden wij al lang meer dan alleen back-up en herstel. Ons portfolio bestrijkt de volledige levenscyclus van gegevens en de back-up daarvan. Gegevensbeheer – wij noemen het cloudgegevensbeheer – omvat de governance, het beheer en de controle van alle gegevens op alle operationele platforms, van on-premises tot de cloud. Dit omvat disciplines als back-up, recovery en disaster recovery, maar ook taken als monitoring en IT-analytics, automatisering, orkestratie en compliance. Het gaat niet alleen om back-up, maar ook om gegevensbeveiliging en gegevensbescherming. Aangezien hybride cloudinfrastructuren in opmars zijn, telt voor ons ook het aspect cloudmobiliteit mee. Hierdoor kunnen organisaties hun workloads naar behoefte verplaatsen en hun gegevens op elk gewenst moment probleemloos overdragen, bijvoorbeeld tussen hyperscalers en on-premises dataopslag, zonder het risico van een lock-in.

Hoe ondersteunt Veeam zijn serviceproviderpartners naast de technologie?

Lacour:Het kanaal merkt dat de klassieke productverkoop wordt verdrongen door de managed services-activiteiten. De distributeurs versterken ook hun dienstenaanbod. Zelfs grote gebruikersbedrijven vertrouwen niet langer alleen op hun “in-house” middelen, maar wenden zich tot externe dienstverleners om de voortdurende behoefte aan vernieuwing in hun IT te creëren. Dit betekent dat de partners een grotere diversiteit aan know-how en mankracht moeten opbouwen, verschillende deskundigen op projectbasis moeten integreren of samenwerkingsverbanden op langere termijn moeten aangaan. Onze partners krijgen van ons elke vorm van ondersteuning, zowel bij lead generation, het verkoopproces en de projectplanning als bij technisch advies, implementatie en ondersteuning. Natuurlijk zijn er ook talrijke opleidingen en certificeringen voor onze partners. Veeam is “100 procent channel”, er wordt niet rechtstreeks zaken met ons gedaan. Wereldwijd bieden meer dan 70.000 partners onze oplossingen aan en het is ons doel om de programma’s en processen voor ons ecosysteem voortdurend te verbeteren, te vereenvoudigen en te automatiseren. De basis voor de samenwerking met het kanaal is ons ProPartner-programma. Wij zijn dit nu aan het uitbreiden, vooral in de context van onderwijs en opleiding. Op die manier willen wij onze partners helpen om aan de veranderende eisen van de klant te kunnen voldoen. Onze klanttevredenheid is meer dan 90 procent. Wij kunnen dit alleen bereiken door samen te werken en, vooral, door gefundeerde know-how over te dragen aan het kanaal. Een hoog niveau van certificering en andere kenmerken van de samenwerking in het kader van het ProPartner-programma zullen ook in de toekomst door ons worden beloond.

Nog niet zo lang geleden kondigde Veeam het partnerschap met Cloudian aan. Hoe belangrijk zijn partnerschappen en allianties in tijden van digitale transformatie? Zullen ze aan belang winnen?

Lacour: Met de digitalisering neemt het belang van IT als strategische basis voor bedrijfsmodellen, reactievermogen en economisch succes toe. Channelpartners en value added resellers (VAR’s) openen nieuwe mogelijkheden in de manier waarop zij met klanten samenwerken: Zij zijn niet alleen technologieleveranciers, maar kunnen zich profileren als strategische adviseurs en servicepartners voor de lange termijn. Als leverancier moeten wij ervoor zorgen dat de producten betrouwbaar, gemakkelijk en flexibel werken. Technologieallianties zijn voor Veeam altijd van essentieel belang geweest om IT-infrastructuren soepel te laten draaien. Wij werken samen met cloudproviders en leveranciers van opslag en HCI. Onlangs zijn we een technologiepartnerschap aangegaan met Kasten, de toonaangevende leverancier van Kubernetes-back-ups, om gezamenlijk het probleem van de bescherming van containerdata aan te pakken. Niet alleen technologie-allianties zullen belangrijker worden, maar ook de samenwerking tussen kanaalpartners en dienstverleners. Er zijn slechts enkele grote IT-dienstverleners in Duitsland die over de middelen en capaciteiten beschikken om alle relevante technologiegebieden te bestrijken. Maar kleinere en middelgrote dienstverleners kunnen hun krachten en dienstenportfolio’s naar behoefte bundelen om hun klanten uitgebreide ondersteuning te bieden

IT-BUSINESS is medeorganisator en mediapartner van de SERVICE PROVIDER SUMMIT 2020. Als u het evenement live wilt meemaken, meldt u zich dan hier aan als VIP-gast en u bent er tegen een speciale prijs bij!

► VIP-Ticket für den SERVICE PROVIDER SUMMIT 2020

 

.mybutton {background-color:#008FCA;display:inline-block;cursor:pointer;color:#ffffff;font-size:15px;padding:13px 31px;width:60%;}.mybutton:hover {background-color:#77afdb;}.mybutton:active {position:relative;top:1px;}