VMware Cloud wordt geleverd via AWS

In de toekomst zullen VMware Cloud-diensten worden geleverd via AWS-datacenters. Dit stelt bedrijven in staat om op eenvoudige wijze virtuele workloads van hun eigen servers over te brengen naar een wereldwijd gedistribueerde, flexibele cloud-infrastructuur.

Amazon Web Services (AWS) en VMware slaan de handen ineen. In de toekomst zal een native, volledig beheerde VMware-omgeving worden uitgerold over de wereldwijd verspreide datacenters van AWS. De capaciteit wordt momenteel geleverd op 13 locaties en wordt gefactureerd op uurbasis. VMware zal de facturering en ondersteuning verzorgen.

De “VMware Cloud on AWS” draait direct op fysieke hardware en omvat dezelfde technologieën die klanten eerder in hun eigen datacenters hebben geïmplementeerd, waaronder: vSphere Hypervisor (ESXi), Virtual SAN (vSAN) en het NSX-netwerkvirtualisatieplatform. Code en gegevens moeten dus naar de AWS-cloud kunnen worden overgebracht zonder wijzigingen in bestaande operaties, tools of beleid.

Daarnaast kunnen VMware-gebruikers met hun applicaties direct toegang krijgen tot AWS-migratiediensten en diensten voor computing, opslag of analytics. Met Aurora en Redshift bijvoorbeeld biedt Amazon diensten aan voor databases en data warehouses. Omdat ze in hetzelfde AWS-datacenter draaien, zullen gebruikers ook profiteren van bijzonder snelle netwerkverbindingen met lage latency.

De migratie van individuele VM’s of hele datacenters naar de AWS-cloud moet door bedrijven met slechts een paar muisklikken worden uitgevoerd met behulp van vSphere vMotion. Met behulp van AWS Direct Connect kan ook een speciale netwerkverbinding worden opgezet tussen de locatie van de klant en AWS.

AWS classificeert het aanbod momenteel als een “technology preview”; geïnteresseerden kunnen zich via een contactformulier aanmelden en zouden in de toekomst meer informatie over het project moeten ontvangen.

Update: vCloud Air blijft bestaan

Al eerder boden VMware en 4.000 cloudpartners een “veilige publieke cloud voor VMware-workloads” aan onder de naam vCloud Air. De samenwerking met AWS zal daar naar verwachting geen verandering in brengen. Desgevraagd bevestigt VMware dat het vCloud Air zal blijven exploiteren. De nadruk ligt op scenario’s zoals de uitbreiding en vervanging van datacentra, alsook disaster recovery.