Hoe maak je de overstap naar All-IP succesvol

Uiterlijk in 2022 bestaat ISDN niet meer! Tegen die tijd zal ook Vodafone geen ISDN meer aanbieden; Deutsche Telekom (DTAG) wil zelfs zijn netwerk tegen 2018 volledig hebben omgeschakeld op Ethernet-IP. Particuliere huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven met een S0-aansluiting moeten op veel plaatsen al overstappen op VDSL of All-IP.

In 53 grote steden, waaronder Hamburg, München en Berlijn, gaat DTAG medio 2018 op grote schaal over op IP-telefonie. Volgens perswoordvoerder Georg von Wagner waren rond de jaarwisseling 800.000 zakelijke klanten bij DTAG gemigreerd naar IP, en dit cijfer zal naar verwachting stijgen tot 3,9 miljoen in 2018. In een eerste fase richt de netwerkexploitant zich tot klanten met gecombineerde telefonie- en internetcontracten of met een ISDN-aansluiting via de S0-interface. Deze abonnees zullen ofwel via gunstigere voorwaarden in een DSL-contract worden gelokt, ofwel een opzegging ontvangen en kunnen dan overstappen naar een andere provider.

Doorgaan met ISDN tot 2022

Diegenen die door willen gaan met ISDN kunnen Vodafone proberen. Deze provider kondigde in augustus vorig jaar aan dat hij ISDN zal blijven exploiteren tot 2022. Sommige regionale netwerkproviders, zoals de Vereinigte Stadtwerke ten noordoosten van Hamburg, bieden bijvoorbeeld ISDN als optie aan. Zakelijke klanten met een eigen LAN kunnen ook terecht bij dienstverleners als QSC.

De toekomst spreekt Voice over IP

De meeste aanbieders van breedbandnetwerken werken echter al volledig op IP en bieden alleen goedkopere prijzen dan DTAG en/of een betere kwaliteit van de dienstverlening. Dit komt omdat zij al jaren ervaring hebben kunnen opdoen met Voice over IP (VoIP) en spraak hebben moeten overbrengen met een kwaliteit die vergelijkbaar is met de spraakkwaliteit in het analoge vaste netwerk.

Hoe SIP werkt

Het bereiken van een spraakkwaliteit die vergelijkbaar is met die in het analoge vaste netwerk, is niet eenvoudig met VoIP. IP-pakketten worden niet noodzakelijk in volgorde verzonden, noch worden ze allemaal via hetzelfde pad door het internet verzonden. Daarom lopen continue datastromen, zoals telefonie of video’s, via sessies. Het netwerkprotocol Session Initiation Protocol (SIP) brengt de communicatiesessie tussen twee of meer deelnemers tot stand, controleert en beëindigt deze en regelt de communicatiemodaliteiten.

Het ingebedde Session Description Protocol (SDP) wordt gebruikt om te onderhandelen over welke spraakcodering (codec), met welk protocol en naar welke netwerkadressen de audiogegevens moeten worden uitgewisseld. Bij IP-telefonie zendt het Realtime Transport Protocol (RTP) de datastromen uit. Dit werkt goed zolang de bandbreedte voor de transmissie voldoende is en er bijvoorbeeld maatregelen zijn genomen om echo’s te compenseren.

VoIP-spraakkwaliteit

De spraakkwaliteit van een VoP-transmissie kan worden bepaald via de MOS-waarde (MOS: Mean Opinion Score). Het kan worden gebruikt om de kwaliteit van verschillende spraakcoderingen (codecs), spraakverbindingen en echo-onderdrukkers te vergelijken. De schaal loopt van 1 (slecht) tot 5 (uitstekend). De tabel in de afbeeldingengalerij laat zien hoe sterk de waarde van invloed is op de spraakkwaliteit.

Toen DTAG bijvoorbeeld begin 2015 in München overstapte op DSL, was de MOS-LQ/CQS, d.w.z. de MOS-waarde voor subjectieve luister- en gesprekskwaliteit, 2 (matig), omdat echo’s en galm zeer vaak en in elk geval gedurende het hele gesprek optraden. Bovendien werden de gesprekken vaak na een paar minuten afgebroken. De storende geluidseffecten werden niet veroorzaakt door de telefoon of de router, want ze werden zonder verdere tussenkomst voortdurend tot praktisch nul gereduceerd. Verbindingsonderbrekingen komen momenteel ook slechts zelden voor. DTAG optimaliseert zijn netwerk voor VoIP. Ambachtslieden en freelancers zijn onvrijwillige beta-testers.

Met een eigen router

In welk netwerk VoIP ook wordt gebruikt: De minste moeilijkheden doen zich voor bij de eigenlijke omschakeling, of meer bepaald bij de configuratie, indien de gebruiker een router van de netwerkprovider gebruikt. Dit is meestal vooraf geconfigureerd en werkt praktisch plug & play. Als u uw eigen router wilt blijven gebruiken, moet u op de website van de fabrikant controleren of het apparaat de Annex J DSL-standaard ondersteunt. Dit zijn bijvoorbeeld diverse AVM Fritzbox, Lancom en Zyxel routers – en niet alleen de nieuwste modellen.

Bij het omzetten van een Telekom-aansluiting kan de aansluitkabel ontbreken om de router nu rechtstreeks op de abonnee-lijn aan te sluiten zonder splitter. De kabel is gratis verkrijgbaar in de Telekom Shop als “DSL-kabel voor IP-verbinding” (zie afbeelding 3).

De volgende horde zijn de inloggegevens zoals de VoIP-identifier: deze gegevens worden vaak niet automatisch verstrekt, maar moeten worden opgevraagd bij de support. De verdere configuratie van de router is niet problematisch. De fabrikanten bieden gemakkelijk te volgen instructies. Dit geldt in ieder geval voor AVM, Lancom en Zyxel. Afhankelijk van de gebruikte router kunnen bestaande analoge telefoontoestellen en PABX-en via analoge verbindingen worden aangesloten.

All-IP en hoge beschikbaarheid

De Bundesnetzagentur schrijft voor dat het alarmnummer 112 altijd bereikbaar moet zijn. Daartoe moet een constante ontvangst worden gewaarborgd. Bij een volledige overschakeling op VoIP kan een zes uur durende uitval van IP-netwerksegmenten, zoals op 6.12.2015 in het Telekom-netwerk gebeurde, levens kosten. Het falen van de RADIUS-server toonde aan dat het netwerk van DTAG nog niet in hoge mate beschikbaar is omdat het niet is ontworpen om volledig redundant te zijn. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om volledig over te stappen op VoIP.

Overstap voor zakelijke S2M-klanten

Verschillende netwerkproviders hebben al oplossingen voor bedrijven met meer dan 10 abonnees in hun programma. Een alternatief is de IP PBX in de private cloud van een provider. Dit vermindert de inspanningen in het bedrijf aanzienlijk, maar brengt risico’s met zich mee op het gebied van gegevensbeveiliging en -bescherming.

SIP-trunks

Met SIP-trunktechnologie kan een IP PBX vele gelijktijdige, op IP gebaseerde spraakverbindingen met een provider tot stand brengen. Daarbij wijst de provider volledige nummerblokken toe aan de PBX en een gedefinieerde capaciteit van spraakkanalen die gelijktijdig aan de SIP-trunk kunnen worden opgezet. De SIP-variant SIP-DDI (Direct Dial In) maakt deze directe kiesprocedure mogelijk. Met SIP-DDI wordt het beheer van de nevenaansluitingen volledig overgelaten aan het IP-telefoonsysteem. Dit betekent dat de onderneming haar bestaande telefoonnummers kan overdragen. Verschillende breedbandproviders hebben SIP-trunks in hun programma. In april 2016 wil ook DTAG op de markt komen met het product “DeutschlandLAN SIP-Trunk”.

Omzetting in grotere netwerken

Bij de omzetting van telefonie in grotere netwerken naar IP moet vooraf worden nagegaan of speciale diensten zoals alarminstallaties, noodoproepen naar de lift of zelfs elektronische geldautomaten geschikt zijn voor IP. Zo niet, dan moet vooraf met de netwerkprovider een oplossing voor de integratie worden gevonden. Als router en PBX verder worden gebruikt, moeten beide IP-geschikt zijn.

Als naar een SIP-trunk wordt gemigreerd, moet de PBX SIP Connect 1.1 ondersteunen. In hybride systemen zijn er vaak overeenkomstige ingebouwde modules van de fabrikant. Bestaande ISDN-telefooncentrales kunnen ook via de router worden bediend, maar dan kunnen niet alle nieuwe diensten en functies van de IP-gebaseerde verbinding worden gebruikt.

Veel bedrijven maken al gebruik van hybride telefooncentrales en gebruiken deze als platform voor “Unified Communications and Collaboration” voor diverse communicatiekanalen. Het systeem is geïntegreerd in het LAN en ondersteunt meestal ook VoIP. Tegenwoordig zijn dergelijke IP-telefooncentrales vaak nog via een ISDN-gateway verbonden met een S2M ISDN-verbinding. Als de VoIP van dit systeem gebaseerd is op SIP, kan het meestal zonder grote problemen worden omgezet naar een IP-verbinding.

Over de auteur

Dipl.-Ing. Doris Piepenbrink is technisch journalist voor spraak- en datanetwerken uit München.