NetApp’s fast track naar de AWS-cloud

Met Amazon FSx for NetApp ONTAP lanceren de twee bedrijven een nieuwe service die ONTAP-technologie native en volledig beheerd in de AWS-cloud brengt. Hiermee wil NetApp ook klanten winnen die helemaal thuis zijn in de AWS-wereld.

NetApp zette een paar jaar geleden al zijn eerste stappen in de cloud. Daarom ziet het bedrijf zichzelf vandaag vooral als een leverancier van gegevensbeheer voor de hybride multi-cloud. Storage-systemen voor lokale datacenters zijn slechts een deel van het portfolio, dat NetApp verder heeft uitgebreid in de richting van software en cloud. Voor Anthony Lye, executive vice president en general manager public cloud bij NetApp, vormt Amazon FSx voor NetApps ONTAP-datamanagementsysteem het hoogtepunt van een meerjarige reis om ONTAP naar de cloud te brengen.

Vergeleken met de Cloud Volume ONTAP-service die vijf jaar geleden werd gelanceerd, gaat Amazon FSx for NetApp ONTAP verder in de integratie. Zo kan de dienst, die wordt beheerd en gedistribueerd door Amazon, worden aangestuurd via de AWS Management Console of via API’s van de AWS SDK’s en de AWS Command Line Interface. Daarnaast is het voor klanten of systeemhuizen mogelijk om de AWS-infrastructuur toe te voegen aan het NetApp Cloud Insights Dashboard en NetApp’s Cloud Manager te gebruiken voor het orkestreren van alle data- en cloudservices.

Amazon FSx voor ONTAP ondersteunt multiprotocoltoegang tot opgeslagen gegevens via NFS, SMB of iSCSI. Daarnaast biedt de dienst functies als thin provisioning, deduplicatie en compressie. Het maakt ook gebruik van de automatische planningsfunctie van AWS. Amazon FSx voor NetApp ONTAP wordt aangevuld met back-up- en herstelfuncties. Spot by NetApp kunnen worden geïntegreerd om de cloud computing- en storage-infrastructuur te optimaliseren.

Amazon FSx for NetApp ONTAP geeft ondernemingen toegang tot native AWS-services en dataservices uit het NetApp-portfolio.

Hybrid Cloud, Migration en Cloud Native

NetApp ziet verschillende use cases voor Amazon FSx for NetApp ONTAP. Een daarvan is disaster recovery voor on-premise en cloudgegevens met SnapMirror en automatische cloudsynchronisatie over meerdere beschikbaarheidszones. Een ander voordeel is de eenvoudige migratie van workloads naar de AWS-cloud, aangezien applicaties, tools, processen en workflows niet hoeven te worden gewijzigd. Met Global File Cache worden tientallen of honderden verspreide fileservers geconsolideerd en centraal beheerd.

Met de nieuwe ONTAP-service op AWS wil NetApp bovendien nieuwe klanten aantrekken die NetApp-producten niet eerder in het datacenter hebben gebruikt, maar zich wel helemaal thuis voelen in de cloud. Hier biedt NetApp toegang tot het complete dataservicesportfolio. Een voorbeeld hiervan is de integratie van Amazon FSx for NetApp ONTAP met Astra Control voor Kubernetes Application Lifecycle and Data Management.

Amazon FSx for NetApp ONTAP is nu wereldwijd beschikbaar.