Europa streeft naar autonomie in de cloud

Met het Gaia-X-initiatief doen Europese cloudproviders een gezamenlijke poging om een onafhankelijk alternatief te vestigen voor de dominante hyperscalers. Maar kan het concept op de lange termijn waarmaken wat het belooft?

Bij het zoeken naar aanbieders van clouddiensten komen Amerikaanse bedrijven meestal als eerste aan de beurt. Volgens de studieresultaten van de Statista Technology Market Outlook 2021 is dat geen wonder, aangezien de helft van de wereldwijde omzet uit de publieke cloud – ongeveer 152 miljard euro – daar wordt gegenereerd. De marktmacht van de hyperscalers lijkt ongebroken. Ondertussen rijst er een nieuwe ster aan het firmament die een alternatief zou kunnen vormen voor de platforms van de cloudgiganten: Gaia-X. Maar maakt het Europese initiatief überhaupt een kans tegen het publieke cloud-aanbod van AWS, Azure, Google & Co. En hoe ziet het eruit in het systeemhuis landschap? Welke rol spelen de marktplaatsen van de distributeurs in de concurrerende cloudmarkt?

Wat Gaia-X echt kan bereiken, waar de knelpunten zitten, welke platforms er al bestaan in dit land en waar de hyperscalers beter zijn, kunt u te weten komen op onze huidige microsite over de channelfocus “Cloud platforms & marketplaces”.