Battle of the networks: 5G versus WiFi 6

De uitrol van 5G is wereldwijd in volle gang en veel bedrijven willen 5G-campusnetwerken bouwen. Maar wat kan 5G beter dan WLAN? Of is het de moeite waard om als bedrijf te blijven vertrouwen op WiFi, vooral WiFi 6?

5G betekent het einde van WLAN – deze profetie heeft tot nu toe bestaan bij elke introductie van een nieuwe standaard voor mobiele communicatie. Met de vijfde generatie lijkt het waar te zijn, aangezien de nieuwe standaard voor mobiele telefoons zowel binnen als buiten van bedrijven kan worden gebruikt. Maar met WiFi 6, heeft 5G een gelijkwaardige concurrent. Dit komt doordat de nieuwe WLAN-standaard wordt geleverd met verbeterde MIMO-technologie. Door middel van MIMO-OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) zou er minder vertraging zijn bij de transmissie en dankzij een fijnere splitsing van het signaal kan de doorvoer verviervoudigd worden. Naast snelheid moeten netwerken met een hoge frequentie ook stabieler worden en moeten datatransmissies over een grotere afstand mogelijk zijn. Dus waarom overstappen op 5G?

Toepassing voor 5G en WiFi 6

Henning Czerny, Vice Director Networking and CTO bij Huawei Technologies Duitsland.

Henning Czerny, Vice Director Networking and CTO bij Huawei Technologies Duitsland.

“Ik heb 5G overal nodig waar ik speciale eisen heb, vooral op het gebied van latentietijden, bijvoorbeeld in de automatisering,” legt Henning Czerny, Vice Director Networking en CTO bij Huawei Technologies Duitsland, uit. “Outdoor voor mobiele gebruikers is ook een voordeel. Maar als het op campusnetwerken aankomt, is het zeker afhankelijk van de eisen.” Voor de CTO is het logisch dat bijvoorbeeld de auto-industrie 5G uitrolt op hun campussen, maar voor kantoorklanten ziet hij geen noodzaak, “zij kunnen alles wat ze nodig hebben oplossen met WiFi 6”. De nieuwe norm heeft namelijk aanzienlijk lagere latentietijden dan vroeger, heeft lagere datasnelheden en maakt het mogelijk meer apparaten op het netwerk aan te sluiten. En in dat laatste ligt voor hem de crux van 5G. “Omdat 5G ook consequent 5G-geschikte apparaten betekent,” legt Czerny uit. “Ik geloof niet dat we binnen afzienbare tijd alle apparaten die we nu in het WLAN gebruiken, zullen hebben uitgerust met 5G. Niet alleen uit kostenoverwegingen. In een kantoorkamp zijn er mobiele telefoons, notebooks, oplossingen voor vergaderzalen, printers en nog veel meer op het WLAN. Ze zouden allemaal moeten worden vervangen.”

Op dit punt heeft WiFi 6 een duidelijk voordeel: in tegenstelling tot 5G is het achterwaarts compatibel. “Tijdens de overgang van WiFi 4 naar 5, d.w.z. van 802.11 n naar 802.11 ac, had je noodzakelijkerwijs nieuwe eindapparatuur nodig om van de voordelen te kunnen profiteren. Dat is nu niet noodzakelijk het geval met WiFi 6.” Volgens Czerny kan in het nieuwe WLAN het voordeel van de bandbreedte en het aantal clients ook worden benut met apparaten die geschikt zijn voor Wi-Fi-5. Voor hem heeft het vanuit het oogpunt van een service provider geen zin Wi-Fi 5 uit te rollen, maar voor klanten te vertrouwen op Wi-Fi 6, omdat dat nog werkt met “oude eindapparaten”.

Een wondermiddel 5G?

Volgens Czerny is dit ook een belangrijk argument voor service providers met klanten: de kostenfactor van het vervangen van apparaten. Bovendien vereist 5G ook een nieuwe infrastructuur, wat extra kosten met zich meebrengt. “Je kunt nu niet zomaar een 5G-antenne ophangen in plaats van een WiFi-antenne,” overdrijft Czerny de omschakeling. “Als bedrijf moet je van tevoren duidelijk onderscheiden waar je WiFi voor nodig hebt en waar je 5G voor nodig hebt.”

Verder is er genoeg misinformatie over de nieuwe mobiele standaard. “Klanten denken vaak dat 5G de ontvangstproblemen in het gebouw zal oplossen, wat niet waar is,” legt Czerny uit. Een speciaal 5G-campusnetwerk is dan het enige datanetwerk voor de campus via hetwelk datacommunicatie, inclusief telefonie, mogelijk is. Je hebt hiervoor je eigen simkaarten nodig, maar die werken alleen binnen je eigen campusnetwerk. En met een 5G-netwerk van één provider is de campus afhankelijk van de provider. Gasten of werknemers met een andere provider hebben nog steeds geen ontvangst. “Velen denken dat 5G een wondermiddel is en ja, de nieuwe mobiele standaard is een groot verhaal en zeker een game changer, maar het lost niet alle problemen op,” merkt Czerny op. Bovendien zijn sommige evolutionaire stappen, zoals autonoom rijden, met de huidige norm nog niet mogelijk. “Naar mijn mening zal niemand die nog behoefte heeft aan connectiviteit op de campus de komende vijf jaar nog om WLAN heen kunnen,” legt Czerny uit. “WLAN zal dus nog heel lang een rol blijven spelen.”

Huawei voorop

De Chinese technologiegigant Huawei, die herhaaldelijk onder vuur is komen te liggen vanwege veiligheidszorgen rond de uitrol van 5G, is ook een van de grootste aanbieders van WiFi 6. “Als we Noord-Amerika even buiten beschouwing laten, zijn we wereldwijd marktleider met WiFi 6, met 40 procent”, poneert Czerny. Volgens Czerny bestrijkt het portfolio 360 graden: van routers, switches, access points en infrastructuur tot beveiliging en beheer. Naast HiCampus, een compleet Wi-Fi 6 campusnetwerk, biedt Huawei met iMaster NCE een eigen beheerplatform – on-premises of vanuit de cloud. Volgens Czerny neemt de partner de hosting volledig over. Een pluspunt voor de Chinese fabrikant als het gaat om gegevensbeveiliging.

In de DACH-regio werkt Huawei samen met de distributeurs Komsa en Acondistec. Volgens Czerny staat het de partners vrij om met de producten hun eigen business op te bouwen en bijvoorbeeld hun klanten een compleet pakket aan te bieden zoals “WLAN as a Service”. Bovendien kan het beheersplatform ook worden aangepast en hernoemd met het oog op klantenbinding. Bijgevolg kan de partner het aanbod granulair afstemmen op de behoeften van de klant.