Tec Networks: cloudpionier uit Oost-Friesland

Tec Networks uit Emden volgt al vijf jaar een consistente cloudstrategie. Ondertussen heeft de jarenlange Microsoft-partner, die als MSP een hechte vertrouwensrelatie met klanten onderhoudt, het merendeel van zijn klanten gemigreerd naar Azure.

Er doen veel clichés de ronde over Oost-Friesland. De meeste van hen zijn waarschijnlijk vals. De regio is zeker niet achtergebleven, zoals wordt beweerd. Integendeel! Het is een van de pioniers van het land op het gebied van windenergie en e-mobiliteit. Er zijn ook innovatieve bedrijven in de plaatselijke IT-scene, zoals Tec Networks uit Emden. Het voormalige systeemhuis hield zich in 2014 al intensief bezig met de cloud. In 2015 migreerden de Friezen hun eerste klanten naar Microsoft Azure. Op dat moment hadden ze de transformatie naar een managed service provider (MSP), waar sommige bedrijven nog steeds mee worstelen, allang achter de rug.

Daniel Juhnke richtte in 2008 samen met zijn partner Björn Steinecke Tec Networks op.

Daniel Juhnke richtte in 2008 samen met zijn partner Björn Steinecke Tec Networks op.

Met 25 werknemers richt de dienstverlener zich vandaag de dag op de cloudportfolio van Microsoft. Zijn expertise omvat niet alleen consulting over Azure en Office 365, architectuurontwerp, migratie en integratie, maar ook en vooral exploitatie. “Monitoring, 24×7 fault clearance, patch management zijn enkele van de diensten die wij leveren als managed service voor cloud producten”, meldt Daniel Juhnke, CEO van Tec Networks. De mede-oprichter leidt het bedrijf samen met zijn partner Björn Steinecke, die ook CEO is.

Het grootste deel van de 150 contractklanten van Tec Networks zit nu in de Azure cloud. Volgens Juhnke was het helemaal niet moeilijk om hen zover te krijgen. De MSP draaide al backend-systemen voor veel van hen in datacenters in Frankfurt/Main en Münster, waar hij ruimte had gehuurd van colocatie-aanbieders. “De stap om hun on-premise infrastructuur off-site te brengen, vergde veel meer overtuigingskracht van de klanten dan de migratie van onze datacenters naar Azure later”, somt de IT-professional op.

Vertrouwen

In 2014 bracht de Microsoft-partner in eerste instantie zijn eigen infrastructuur en de systemen die het nodig had om zijn managed services te leveren, naar de cloud. Toen de Friezen hun clientèle ook nog voorhielden om dezelfde weg te volgen na een succesvolle inhouse operatie in 2015, hadden ze blijkbaar al genoeg krediet verdiend met hun expertise. Volgens Juhnke was de teneur van de stemmen van de klanten: “Als jullie ons vertellen dat de migratie naar Azure voor ons technologisch de juiste stap is, dan vertrouwen we jullie.”

Een bijzonderheid in die tijd was dat het Microsoft-programma voor Cloud Solution Providers (CSP) nog niet bestond. Dit programma, waarmee de provider zijn partners in staat stelt Azure flexibel te gebruiken en hen vervolgens het verbruik in rekening brengt, werd pas in de tweede helft van 2015 uitgerold. Tec Networks moest daarom vooraf licenties kopen via een Enterprise Agreement en een voorschot van vijf cijfers betalen. In feite volgden de klanten hun MSP echter zo gewillig de cloud in dat het quotum al binnen een jaar was opgebruikt.

Smart door Cloud

Het was achteraf gezien ook de juiste stap voor Tec Networks om consequent op de cloud te vertrouwen, zoals de CEO benadrukt. Door het hoge tempo van de innovatie staat zijn team voortdurend in contact met de klanten, zegt hij. “Elke maand komen er nieuwe onderwerpen op tafel. Dat is ongelooflijk stimulerend voor het bedrijf.” Het bedrijf heeft de ambitie om zijn diensten “steeds slimmer te maken door gebruik te maken van cloudtechnologieën die voortdurend in ontwikkeling zijn”. Concreet betekent dit: meer operationele efficiëntie, meer veiligheid, kortere responstijden. “Dit onderscheidt ons van de klassieke dienstverleners, die dergelijke effecten alleen bereiken door meer personeel, en meestal gunstiger kunnen offreren.”

De cloudbusiness kent echter ook een grotere dynamiek, waar de organisatie, met name de technische staf, tegen bestand moet zijn, geeft Juhnke toe. Bovendien moet de verkoop anders worden beloond, omdat in een model met terugkerende inkomsten de inkomsten naar de toekomst worden verschoven. Tec Networks heeft besloten een radicale stap te zetten: alle bonussen zijn afgeschaft en in plaats daarvan zijn de vaste salarissen verhoogd. Deze regeling, die door de werknemers goed wordt ontvangen, neemt ook een deel van de druk van de verkoopafdeling weg: “We hoeven niet elke maand iets aan onze klanten te verkopen. Maar we willen dicht genoeg bij hen staan om het als eerste te weten als ze iets nieuws nodig hebben.