Storage virtualisatie en de cloud

In een interview met IT-BUSINESS vertelt Siegfried Betke van Datacore over de voordelen van storage virtualisatie en de SAN-Symphony-V-R8 software.

ITB: Virtualisatie doet zijn intrede in bedrijven. Welke voordelen biedt opslagvirtualisatie?

Betke: Met opslagvirtualisatie kunnen bedrijven verdergaan waar ze met servervirtualisatie al mee begonnen zijn, namelijk het scheiden van de hardwarelagen en de applicaties. Net zoals het vandaag de dag vanzelfsprekend is om virtuele servers te verplaatsen tussen verschillende hardware, kan dit nu ook gebeuren met de gegevens in de opslag. Opslagvirtualisatie maakt het mogelijk een LUN (Logical Unit Number) van de ene hardware naar de andere te verplaatsen. Als we verder denken, kunnen we zeggen dat opslagvirtualisatie migratie naar de cloud of tussen verschillende clouds mogelijk maakt.

ITB: Met welke problemen heeft de gespecialiseerde handel te maken bij virtualisatie?

Betke: Er zijn hier geen problemen. De gespecialiseerde handel hoeft alleen maar zijn bestaande kennis op het gebied van virtualisatie uit te breiden. Bij Datacore betekent dit een driedaagse opleiding. Daarna kan de partner zijn creativiteit gebruiken om zich in een bijna grenzeloze opslagwereld te storten. We zien steeds vaker dat resellers hosting, disaster recovery, beheer en andere diensten met toegevoegde waarde aan hun klanten aanbieden. De verscheidenheid van deze diensten met toegevoegde waarde betekent dat een reseller zich altijd kan onderscheiden van zijn concurrent en zijn klanten een goed afgerond pakket kan aanbieden. Onze partners worstelen niet met de problemen en beperkingen van doosoplossingen, maar kunnen hun klanten een op maat gemaakt totaalconcept leveren.

ITB: Datacore biedt een nieuwe generatie opslagvirtualisatiesoftware. Wat zijn de voordelen van de software in vergelijking met oplossingen van andere fabrikanten en wat is er verbeterd?

Betke: SAN-Symphony-V-R8 is ontwikkeld op basis van onze ervaring met meer dan 6.000 installaties bij klanten. Wij hebben geluisterd naar onze partners en klanten en hebben veel functionaliteiten opgenomen waar onze klanten om vroegen. Dit zijn vaak verdere ontwikkelingen van onze kerntechnologie voor een nog eenvoudigere, veel fouttolerantere en geautomatiseerde toepassing. SAN-Symphony-V is – volgens de eerste feedback – een groot succes geworden. Vooral bij kleinere middelgrote projecten zullen partners en gebruikers baat hebben bij het feit dat onze software bijvoorbeeld onzorgvuldigheden bij de SAN-configuratie automatisch opspoort en actief helpt bij het oplossen van problemen. Dit maakt het werk van de beheerder veel gemakkelijker. Voorts hebben wij de prestaties op het gebied van noodherstel aanzienlijk verbeterd. Wij hebben een belangrijke doorbraak bereikt met Continuous Data Protection (CDP), dat wij nu volledig in het SAN hebben geïntegreerd en logisch hebben gescheiden van de back-up. Tijdens demo’s zijn klanten altijd verbaasd over hoe granulair, eenvoudig en performant onze CDP is.

ITB: Welk advies heeft u voor de gespecialiseerde handel om succesvol te zijn in de verkoop van opslagvirtualisatiesoftware?

Betke: Het geheim van onze succesvolle partners in een notendop: ze zien zichzelf allemaal als betrouwbare adviseurs en partners voor hun klanten. Zij begeleiden klanten jarenlang en passen samen met hen hun opslaginfrastructuur aan de permanent veranderende behoeften aan. De dagen dat opslag werd verkocht als een eenvoudige hardware doos zijn al lang voorbij. De klanten van vandaag verwachten dat de partner een flexibel cloudaanbod kan implementeren dat een veilige en ongecompliceerde migratie garandeert van de private naar de publieke cloud en weer terug. In de toekomst zal hardware ook worden verhandeld als vervangbare verbruiksgoederen in de opslagomgeving.