Het is geen geheim dat tevreden werknemers ook productiever zijn. Daarom bevorderen bedrijven de tevredenheid van hun werknemers met allerlei maatregelen, zoals blijkt uit de huidige arbeidsmarktstudie van de personeelsdienstverlener Robert Half.
Een positieve, gezonde werkomgeving leidt tot betere resultaten, hogere efficiëntie en maakt het bedrijf aantrekkelijk als merk. Om dit te bereiken zegt bijvoorbeeld 40 procent van de door Robert Half ondervraagde managers dat hun bedrijf meer vakantierechten toekent. Achtendertig procent ondersteunt het welzijn door flexibel werken aan te bieden en bijna evenveel (36%) bieden hun werknemers de mogelijkheid van een kantoor aan huis. Ook 36 procent zegt dat hun bedrijf de werklast van hun werknemers actief evalueert.
“Het bevorderen van het welzijn van je eigen werknemers wordt een steeds belangrijkere factor bij het aantrekken van nieuw talent en geschoolde werknemers”, aldus Emine Yilmaz, vice-president permanente diensten bij Robert Half. “Bedrijven die geen hoge prioriteit geven aan de tevredenheid op de werkplek, kunnen zich moeilijk als een aantrekkelijke werkgever positioneren.”
Emine Yilmaz geeft vijf tips over hoe werkgevers gelukkig werken mogelijk kunnen maken:
1. Ondersteun de balans tussen werk en privé
Werknemers hebben verplichtingen en interesses buiten de werkdag – werkgevers moeten dit accepteren en er de nodige vrijheid voor geven. Bedrijven moeten daarom waar mogelijk flexibele werktijdregelingen aanbieden, zoals flexibele werktijden of telewerken, en zo hun werknemers ondersteunen bij het bereiken van een evenwicht tussen werk en privéleven. Als werknemers voortdurend aan stress worden blootgesteld, heeft dat een negatief effect op tevredenheid en efficiëntie. Managers moeten hun teams daarom aanmoedigen regelmatig pauzes te nemen – en vooral zelf het goede voorbeeld geven.
2. Investeer in welzijnsmaatregelen
Werkgevers kunnen niet alleen zorgen voor de juiste balans tussen werk en privéleven, maar ook investeren in welzijnsmaatregelen op of rond de werkplek. De lijst voor het bevorderen van welzijn is lang. Het bedrijf kan bijvoorbeeld fruitmanden in elk kantoor zetten, korting geven op lidmaatschappen van sportscholen of vrije tijd geven voor coaching. Elke werknemer is individueel en heeft iets anders nodig om gelukkig te zijn op het werk. Het aanbod moet dus zoveel mogelijk op maat gesneden zijn.
3. Erken goed werk
Het gevoel gewaardeerd te worden (ook door een fatsoenlijk salaris) maakt het makkelijker om moeilijke taken en een hoge werkdruk aan te kunnen en draagt bij tot een positieve werksfeer. Salaris is niet alles, maar het is wel een indicator van hoeveel de werknemer wordt gewaardeerd. Winstdeling in de vorm van bonussen is ook een erkenning van werk en inzet.
Financiële prikkels alleen kunnen echter geen compensatie bieden voor een slechte werksfeer of voortdurende stress. Waardering moet zeker persoonlijk worden geuit. Leidinggevenden zouden vaker dankjewel moeten zeggen als een werknemer of het team goed werk heeft geleverd.
4. Werktevredenheid als topprioriteit
In de studie “The Secrets of the Happiest Companies and Employees” heeft Robert Half onderzocht wat bijdraagt aan werktevredenheid. Uiteindelijk is geluk een individuele ervaring. Een positieve, gezonde werkomgeving die werknemers waardeert, is een goed uitgangspunt. Enerzijds leidt dit tot een betere kwaliteit van het werk en een sterkere werknemersbinding. Aan de andere kant zijn tevreden werknemers gezonder, meer betrokken en loyaler.
5. Bied ondersteuning
Het is vaak nog steeds een taboe om op het werk over iemands geestelijke gezondheid te praten. HR-managers mogen hun ogen niet sluiten en moeten hun werknemers steunen. Veel bedrijven bieden de dienst aan van externe adviescentra waartoe werknemers zich in vertrouwen kunnen wenden. Zij kunnen werknemers en hun gezinsleden nu al preventief helpen.