Acumatica komt mee als Lexbizz

Acumatica-technologie uit de VS maakt de sprong over de plas. Lexbizz heeft het ERP-platform voor de DACH-markt in licentie gegeven en zal het cureren, uitbreiden en aanpassen voor de Duitstalige markt op een manier die in overeenstemming is met de wet.

In het plan om het Amerikaanse ERP-platform Acumatica in dit land te vestigen, speelt het kanaal een centrale rol, “omdat ISV’s en partnerbedrijven de verticale, branchespecifieke modules en functionele uitbreidingen voor Lexbizz programmeren, die zij vervolgens ook via ons partnerecosysteem op de markt kunnen brengen”, legt Carsten Schröder, President Cloud ERP bij Lexware, uit. “Lexbizz is opgericht – zo u wilt – als een “start-up binnen de Haufe Groep”, zegt Schröder. Met een open ERP-platform komt hier een nieuwe aanpak in de Haufe-portefeuille, waarbij Lixbizz SaaS-licenties huurt en in eerste instantie instaat voor de curatie van het Acumatica-model, de hosting en de evolutie van de kernmodules. De verklaarde doelgroep voor Lexbizz is de MKB-markt tot en met het hogere middensegment. “De meest zichtbare belangrijkste concurrenten zijn zonder meer de grote spelers in de ERP-omgeving, bijvoorbeeld Microsoft, SAP en Sage”, aldus de Lexware-manager.

Open platform in plaats van suites

“Er zijn veel oude ERP’s in gebruik die nu technologisch het loodje leggen”, legt Schröder uit. “Ik zou me goed kunnen voorstellen dat van de ruwweg 400 ERP-systemen op de DACH-markt er over 10 jaar nog maar 50 over zullen zijn.” Naast spelers uit de Microsoft-omgeving zijn het dus vooral algemeen directeuren van ERP-systeemintegratoren die nog met hun eigen systemen op de markt zijn, die Lexbizz momenteel als partner aan boord verwelkomt. Wat dit aspect betreft, benadrukt Schröder: “Ons platform volgt een 100 procent cloud-aanpak en claimt toekomstbestendig te zijn dankzij geïntegreerde AI- en ML-functionaliteit.” Acumatica hanteert bijvoorbeeld een ander bedrijfsmodel dan SAP, omdat het meer vertrouwt op leveranciersonafhankelijke connectiviteit met een open platform via interfaces. “SAP heeft een groot, stabiel kernsysteem, en innovaties worden ingekocht en verpakt in suites, wat resulteert in een heterogeen en gesloten systeemlandschap”, is Schröder ervan overtuigd.

Mogelijkheden voor waardecreatie voor ontwikkelaars

De modules van de ISV’s worden bij Lexbizz via een winkel geboekt – net als het kernsysteem op SaaS-wijze. “Laten we een voorbeeld nemen van een add-on module voor een productiebedrijf met een complexe configuratie van varianten, zoals de specerijenhandel – dat is zo bijzonder dat het goed op zijn plaats is als module.” Indien daarentegen een partner bijvoorbeeld een eCommerce-interface ontwikkelt, zou de doelgroep groot genoeg kunnen zijn om deze partnerdienst in de kern op te nemen nadat een overeenkomst is bereikt over de voorwaarden. Er zijn drie manieren waarop de programmadiensten van de partner kunnen worden opgenomen: “Add-ons worden onafhankelijk door de partner op de markt gebracht. Succesvolle modules die algemeen worden aanvaard, kunnen een standaardmodule van Lexbizz worden. Maar er is ook de mogelijkheid dat partnerdiensten migreren naar de kern van Lexbizz – bijvoorbeeld een eCommerce-aansluiting.”

Tegenwoordig zijn 50 partners actief in consulting of module programmering. Schröder wil dit aantal uitbreiden tot in eerste instantie 300 in de DACH-markt.

No-code en low-code benadering van maatwerk

Bij Lexbizz wordt onderscheid gemaakt tussen drie klassen partners: verkooppartners in de zin van tipgevers, implementatiepartners en ISV’s en ontwikkelingspartners. Verkooppartners adviseren en verwijzen klanten door naar implementatiepartners, waarvoor zij een deel van de maandelijkse SaaS-vergoedingen ontvangen, waarover in principe vrij kan worden onderhandeld met de implementatiepartner. Slechts een “minimale vergoeding” vormt de ondergrens. Implementatiepartners nemen de leads van de verkooppartners over, introduceren de software bij de klant en voeren ook maatwerk uit. “Bijvoorbeeld de opmaak van documenten zoals facturen of het ontwerp van de gebruikersinterface. Dit gebeurt in een no-code aanpak, d.w.z. min of meer via drag and drop, of in een low-code aanpak als het gaat om de workflow engine of de business logic,” legt de manager uit.

ISV’s en ontwikkelingspartners blijven de software verticaal en horizontaal ontwikkelen. Naar het voorbeeld van de Acumatica-winkel in de VS zal hier een veelheid aan add-ons, modules en extensies worden ontwikkeld. De winkel zal naar verwachting eind dit jaar online gaan.

Azure en Teams

Het bedrijf streeft de “system of results”-aanpak na in plaats van de “system of records”-aanpak zoals ERP, zegt Schröder, wat betekent dat het gebruikmaakt van nieuwe mogelijkheden via AI en ML. “We hebben AI en bijbehorende functionaliteiten daarbij niet opnieuw uitgevonden, maar vertrouwen op een hecht partnerschap met Acumatica als technologische moeder en Microsoft met het Azure-platform.” Ook de ivd-functies komen uit deze omgeving. Lexbizz wordt uitsluitend gehost op Azure in Duitsland. “Hierdoor kunnen wij profiteren van twee wereldwijd gepositioneerde innovatienetwerken,” legt de manager uit. Er wordt momenteel gewerkt aan de integratie van Microsoft Teams in het ERP-platform. Dit zou tegen het einde van het jaar voltooid kunnen zijn, als de plannen werkelijkheid worden.

>