Carmao-module maakt holistische disaster recovery mogelijk

Veel bedrijven slaan hun gegevens niet alleen intern op, maar ook in de cloud – maar wat gebeurt er als het datacenter in de cloud in vlammen opgaat? De resilience-specialisten van Carmao pakken dit probleem aan met een module voor hun Charisma framework.

De grote brand bij cloud hoster OVH bewees onlangs hoe snel alles mis kan gaan. Normaal gesproken gaan gebruikers van een cloud-dienst ervan uit dat hun gegevens technisch en fysiek beschermd zijn. In de praktijk blijkt dat een dergelijke volledige bescherming niet altijd wordt geboden. Carmao, dat gespecialiseerd is in het onderwerp veerkracht van bedrijven, adviseert daarom de gebruikte cloudsystemen te integreren in het betreffende noodconcept.

“Cloudsystemen zijn natuurlijk ook blootgesteld aan noodsituaties en risico’s. In geval van brand in het datacentrum bijvoorbeeld kunnen servers worden vernietigd en de gegevens erop onherroepelijk verloren gaan. Als de getroffen klanten geen eigen veiligheidsmaatregelen hebben – bijvoorbeeld omdat de oorspronkelijke gegevens alleen in de cloud staan en er geen kopieën beschikbaar zijn – is de bedrijfsschade soms enorm,” vat Carmao-directeur Ulrich Heun samen.

Noodconcept onmisbaar

Bedrijven moeten daarom niet alleen vertrouwen op de noodplannen van hun cloud-dienstverlener. Carmao biedt concepten en instrumenten voor de integratie van diensten in de eigen noodconcepten van het bedrijf in de zin van holistisch herstel na rampen. Er wordt gebruik gemaakt van het Charisma-kader, een bundeling van methoden en procedures die gebaseerd zijn op vele jaren ervaring. Het maakt geïntegreerd beheer mogelijk voor een optimale veerkracht van het bedrijf en het overwinnen van silostructuren met verschillende organisatie- en verantwoordelijkheidsgebieden. Charisma biedt ook een continu overzicht van alle processen, rollen, vereisten, overlappingen en projectprioriteiten voor risicobeperking en -vermijding. Volgens Carmao leidt dit tot een hoge mate van veerkracht en aanzienlijke kostenbesparingen.

“Met ons raamwerk ondersteunen we met name bedrijfscontinuïteit en IT-service continuïteitsbeheer – twee gebieden waarover opnieuw moet worden nagedacht, vooral met het toegenomen gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen,” verduidelijkt Heun.

.