Het online banenplatform StepStone deed een onderzoek naar de aantrekkelijkheid van werkgevers. Daaruit bleek dat de toenemende concurrentie om geschikte geschoolde arbeidskrachten verreweg de grootste uitdaging voor het zakelijk succes van ondernemingen is.
Veel HR-managers vrezen dat hun onderneming door een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten aan innovatiekracht en concurrentiekracht zal inboeten. Dit blijkt uit een studie van StepStone over het thema aantrekkelijkheid van werkgevers, waarvoor meer dan 22.000 specialisten en managers in Duitsland werden ondervraagd. Volgens de studie beoordeelt de duidelijke meerderheid van de werknemers de huidige bedrijfssituatie van hun onderneming als goed of zelfs zeer goed. Of deze positieve ontwikkeling in de toekomst zal aanhouden, hangt rechtstreeks af van de aanwerving van nieuwe werknemers, 77 procent van de bedrijven is daar zeker van. Bijna evenveel bedrijven vinden bijscholing van hun huidige werknemers onontbeerlijk om succesvol te blijven op de markt.
Tekort aan geschoolde arbeidskrachten in IT- en technische beroepen
Volgens de studie is het voor bedrijven bijzonder moeilijk om IT-specialisten aan te werven. Personeelsmanagers noemen een te gering aantal beschikbare kandidaten in het algemeen als belangrijkste reden hiervoor. Te hoge salarisverwachtingen van de sollicitanten en een gebrek aan aantrekkelijkheid als werkgever ten opzichte van de concurrentie zijn eveneens doorslaggevende oorzaken.
Daarnaast vinden de ondervraagde bedrijven het moeilijk om vacatures in te vullen voor technische beroepen, zoals elektronicatechnici of mechatronici. Maar ook de aanwerving van managers is een uitdaging. Meer dan twee derde van de bedrijven legt een direct verband tussen de eigen innovatiecapaciteit en de beschikbaarheid van talent op de markt.
“Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten dwingt bedrijven zich te onderscheiden van de concurrentie”, zegt dr. Tobias Zimmermann, arbeidsmarktexpert bij StepStone. “Dit omvat investeringen in nieuwe technologieën die werkzoekenden in staat stellen gemakkelijker en sneller te solliciteren. Een efficiënt sollicitatieproces is een steeds doorslaggevender concurrentiefactor.”
Te weinig budget
Voor ruim 80 procent van de HR-managers is het een uitdaging om voldoende budget toegewezen te krijgen voor het werven van nieuwe medewerkers. Nog meer vinden het een uitdaging om zich als werkgever te profileren. Meer dan één op de vijf recruiters ziet dit zelfs als een zeer grote uitdaging. Nog geen een op de drie bedrijven is echter van plan meer te investeren in nieuwe digitale technologieën die het sollicitatieproces kunnen vereenvoudigen en versnellen. Dit geldt ook voor gerichte maatregelen om het werkgeversmerk te versterken. Nieuwe aanwervingen of bijscholing op personeelsgebied hebben nu nog een lagere prioriteit.
“De concurrentie om de best geschoolde arbeidskrachten zal pas de komende jaren met volle kracht de arbeidsmarkt bereiken. Om zich met succes op de toekomst te positioneren, moeten bedrijven daarom hun personeelswerving nu al de nodige relevantie en voldoende middelen voor investeringen geven”, vervolgt Zimmermann.