IBM volgt zijn softwarestrategie met de aankoop van Coremetrics

Op 15 juni 2010 kondigde IBM de overname aan van een ander bedrijf: de webanalyse- en marketingautomatiseringsleverancier Coremetrics. Zo breidt IBM zijn groeiende software-aanbod uit met toepassingen op het gebied van analytics, klantenanalyse en e-commerce.

Iedereen die nog steeds denkt dat IBM niet actief is in de softwarebusiness, moet eens goed kijken naar de overnames van de afgelopen twee jaar in de analytics-sector: In 2008 rondde IBM de overname van Cognos af, en in oktober 2009 die van SPSS. Het is echter moeilijk om analytics te pushen zonder door te dringen tot de applicatielaag en ze zo beschikbaar te maken voor een grotere gebruikersgroep. De aankoop van Coremetrics voegt nu nog een element toe aan de oplossingen van IBM via de IBM Business Analytics and Optimisation Consulting Organisation.

Wat Coremetrics biedt

Coremetrics stond op een goede derde plaats onder de webanalyse-leveranciers, achter Omniture en Webtrends. Met een focus op commercie heeft Coremetrics zich goed genesteld in een marktniche en is het zijn portfolio van marketingautomatiseringstoepassingen en benchmarkingdiensten blijven ontwikkelen. Coremetrics kan nauwkeurige voorspellingen doen over individueel gedrag op het web. Deze profielen kunnen dan rechtstreeks worden gebruikt voor marketingcampagnes. Coremetrics biedt deze oplossingen ook aan als cloudservice, wat IBM’s betrokkenheid bij de cloud- en SaaS-markten verder ondersteunt.

IBM schetst momenteel een indrukwekkend beeld op basis van het gecombineerde aanbod van zijn recente overnames: Coremetrics, Cognos, SPSS, de nog lopende overname van Sterling Commerce (e-commerce) en Cast Iron Systems (integratieapparatuur).

De koppeling van bovengenoemde producten met Coremetrics zal een betere interactie mogelijk maken met het Rational “Smarter Products”-initiatief van IBM. Net zoals de Cognos-gebaseerde Rational Insight-poducten beter inzicht geven in financiële bedrijfsproblemen, kunnen de analytics-oplossingen van Coremetric bedrijfsleiders en IT-besluitvormers beter inzicht bieden voor zowel de product- als de IT-levenscyclus. Er zijn nog andere mogelijkheden voor Tivoli (voor service management beslissingen en strategieën). Er zijn ook goede mogelijkheden voor gezamenlijke marketing voor Lotus (om samenwerkingsoplossingen te verbeteren). Om IBM in staat te stellen alle verkoopkansen te benutten, is een goede coördinatie tussen Websphere, Rational en de andere business units vereist. Dit wordt al zo’n twaalf tot achttien maanden door IDC waargenomen als onderdeel van het Smarter Planet-initiatief.

Coremetrics is de tweede toonaangevende webanalyse-leverancier die vorig jaar is gekocht om de productlijn van IBM aan te vullen. In het vierde kwartaal van 2009 kocht Adobe de toonaangevende aanbieder van web analytics Omniture. Deze twee overnames tonen de relevantie aan van het webkanaal voor een aantal zakelijke kansen. Adobe zal webanalyses gebruiken om het gedrag van de consument beter te kunnen volgen wat betreft de toegang tot inhoud in verband met de gebruikte toepassingen. IBM zal zich in de eerste plaats richten op een beter begrip van marketingacties in een online-context en pas in de tweede plaats op e-commerce. Later zullen online en offline handelssystemen volgen.

Klantengedrag in beeld

IDC gaat ervan uit dat IBM een kerncompetentie in klantengedrag wil ontwikkelen om, in de context van zijn grote serviceteam en verkoopbereik, aantrekkelijke oplossingen te kunnen demonstreren aan potentiële klanten die geïntegreerde online en offline handelssystemen nodig hebben. Bovendien kan IBM het potentieel van Coremetrics binnen alle business units benutten om betere oplossingen te ontwikkelen voor samenwerking, sociale media, analyse en andere mogelijkheden binnen IBM’s uitgebreide portfolio. IBM moet hoe dan ook bruggen blijven slaan tussen de verschillende IBM-software-eenheden om de efficiency te verhogen.