VINCI Energies zet zijn ICT-activiteiten in Duitsland en Zwitserland met succes in op groei

Gesponsord

In zijn functie als COO ICT Duitsland en Zwitserland bij VINCI Energies is Burim Mirakaj verantwoordelijk voor de ICT-activiteiten van de groep en de anorganische groeistrategie. Hij is tevens voorzitter van de raad van bestuur van Axians Deutschland (VINCI Energies Deutschland ICT GmbH), voorzitter van de raad van bestuur van Axians Schweiz AG, Actemium Schweiz AG, Axians GNS AG en lid van de raad van bestuur van VINCI Energies Schweiz AG.

Editorial note: Mijnheer Mirakaj, waar staat VINCI Energies momenteel?

Ook tijdens de pandemie is VINCI Energies zich internationaal en lokaal blijven profileren als een sterke groep en multitechnische dienstverlener. In 2020 is VINCI Energies er zelfs in geslaagd om haar zeer hoge liquiditeit met 20% te verhogen ten opzichte van 2019. Ook het orderboek bereikte een hoogtepunt, dat in het eerste kwartaal van 2021 bleef groeien. Zelfs tijdens de pandemie werden talrijke bedrijven overgenomen – bijvoorbeeld in de ICT-sector in de D/CH-regio – en werd het groeitraject voortgezet. Daarnaast doen wij gerichte investeringen in toekomstige markten en innovaties.

In welke bedrijfssectoren investeert u momenteel in het bijzonder?

Door bedrijven te integreren bij de uitbreiding van breedband, hebben we onze leidende positie op de markt uitgebreid. Axians is nu in staat om in Duitsland en Zwitserland projecten uit te voeren als hoofdaannemer voor netwerkexploitanten en bijvoorbeeld bij de uitbreiding van glasvezelnetwerken (FttX) alles uit één hand te leveren, van planning tot civiele engineering, kabellegwerk en kabelinstallatie tot service. Met onze meer dan 1.100 breedbandspecialisten van Axians en OFM in de regio D/CH zijn wij een relevante JV-dienstverlener in deze markt die wordt gekenmerkt door een schaarste aan personeel. Axians is ook een toonaangevende JV-dienstverlener op het gebied van 5G mobiele voorzieningen, evenals arena, in-building of tunnel nutsvoorzieningen. Daarnaast behoren vele carriers op het gebied van netwerkinfrastructuur, toegang, automatisering en diensten tot onze klanten. We bevorderen innovatiethema’s zoals 5G Campus-netwerken voor bedrijven met gerichte investeringen in totaaloplossingen – zoals de komende Axians 5G Campus-netwerkdemonstrator.

Verschillende studies van Gartner, Forrester, IDC en IDG voorspellen ook een aanzienlijk bovengemiddelde groei in investeringen in cyberbeveiliging in de komende jaren. Onlangs hebben wij de oprichting aangekondigd van een Security Operations Centre (SOC) van internationale betekenis. Het SOC van onze merken Axians (ICT) en Actemium (industriële technologie) in Bazel fungeert als een hub voor het netwerken van meer dan 300 cyberbeveiligingsspecialisten uit Zwitserland, Duitsland en andere Europese landen en richt zich op beveiliging op het gebied van Industrie 4.0, waarbij expertise op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en industriële exploitatietechnologie (OT) wordt gebundeld en bevindingen van internationale wetenschappelijke samenwerking met betrekking tot kritieke infrastructuren worden verwerkt. De SOC Hub in Basel wordt in het vierde kwartaal van 2021 geopend op de locatie van het competentiecentrum in UptownBasel en vormt de spil van de bestaande lokale Security Operations Centres in Duitsland, Tsjechië, Nederland, Portugal en Frankrijk. Klanten van Axians en Actemium kunnen de cyberbeveiliging van hun digitaal verbonden ondernemingen via Bazel laten lopen en krijgen door de internationale aanpak onmiddellijk informatie over grensoverschrijdende digitale dreigingen. In het algemeen zijn beheerde diensten een belangrijk strategisch thema voor alle competentiegebieden en bedrijfseenheden van Axians. Of het nu gaat om Cloud & Datacenter, Enterprise & Carrier Networks, Telecom Infrastructuren, SAP Operations en Managed Applications – overal groeien we sterk door meer operationele verantwoordelijkheid voor klanten op ons te nemen en kunnen we dus gericht blijven investeren.

Werken in netwerken en over landsgrenzen heen wordt steeds belangrijker. Hoe geeft u vorm aan dit potentieel in uw verantwoordelijkheidsgebied?

Met software die zowel on-premise als in de cloud wordt geleverd, wordt grensoverschrijdend werken een realiteit.

In al onze ICT-bedrijfseenheden in de regio D/CH stellen we strategische en operationele samenwerking voorop. Met het strategieprogramma “One Axians” hebben we deze activiteiten ook een naam gegeven. De laatste jaren is het een deel van onze bedrijfscultuur geworden. Zo beheren de ondernemingen Axians GNS en Axians redtoo in Zwitserland de IT-infrastructuur voor de softwarediensten van Axians Ruf. Tegelijkertijd bundelen Axians Ruf en Axians IT&T momenteel hun software-ontwikkeling en -activiteiten als Axians Infoma Zwitserland en werken zij ook nauw samen met hun Duitse collega’s bij Axians Infoma. Marktleidende oplossingen voor modern bestuur en slimme overheid kunnen zo op dezelfde softwarekern worden ontwikkeld en tegelijkertijd worden aangepast aan gemeentelijke en kantonnale processen. Voor onze meer dan 5.000 klanten uit de publieke sector in D-CH maken deze samenwerkingen de grootst mogelijke betrouwbaarheid en keuzevrijheid mogelijk in de softwareproducten en leveringsvormen (on premise, hosted, vanuit de cloud).

VINCI Energies heeft in 2020 ook het Zwitserse bedrijf müllerchur AG overgenomen. Het biedt softwareoplossingen voor het beheer van openbare infrastructuren, met de nadruk op de vervoerssector. Met een hoog marktaandeel in nationale en kantonnale wegen in Zwitserland is müllerchur de marktleider in software voor het beheer en de administratie van wegen, tunnels, bruggen en waterwegen. Maar ook in Duitsland en Oostenrijk maken deelstaten en districten reeds gebruik van de software-oplossingen van het gespecialiseerde bedrijf. Momenteel wordt een naadloze integratie in het Axians-merk voorbereid en worden talrijke synergieën op het gebied van softwareontwikkeling ontwikkeld – bv. voor interfaces en cloud-capaciteit. Aangezien müllerchur, als onderdeel van VINCI Energies, meer dan 300 Axians softwareontwikkelaars als directe collega’s in de D/CH regio heeft, zijn innovatiestappen eenvoudiger. Wij maken ook gebruik van immense synergieën bij de uitbreiding van breedband. Hier zijn talrijke technische vaardigheden vereist in projecten voor onze klanten, zoals constructieberekeningen, glasvezelverbindingen, kabelblazen, sleuven graven, masten beklimmen of antenne-installatie, waar wij kunnen scoren met de sterke gezamenlijke know-how-pool van onze medewerkers in Duitsland en Zwitserland.

Recentelijk hebben we ook een nationaal bedrijf opgericht in Prishtina, Kosovo, onder de paraplu van ons ICT-merk Axians. In de onmiddellijke nabijheid van de universiteit van Prishtina vestigen wij ons nieuwe hoofdkantoor en nemen wij softwareontwikkelaars en cyberbeveiligingsspecialisten in dienst. Het meertalige team zal ter plaatse worden geleid door de voormalige vice-decaan van de AAB-universiteit in Prishtina, Valdete Daku, en werkt reeds nauw samen met onze business units in Duitsland en Zwitserland. Axians Kosovo plaatst ons in een comfortabele positie om de toenemende vraag naar krachtige software en de groei in programmeertalen en frameworks het hoofd te bieden. Er zijn hier veel zeer goed opgeleide ontwikkelaars, met wie wij onze softwarecompetentie voor klanten via nearshoring nog verder kunnen uitbreiden. Onze collega’s in de D/CH-regio zijn blij toegang te hebben tot zo’n competent team en samen de lokale en Kosovaarse markt te kunnen ontwikkelen. Axians wordt dus steeds meer een multitechnische en multiculturele ICT-dienstverlener die het potentieel van diversiteit aanboort. In onze business area Business Applications & Data Analytics hebben we bijvoorbeeld al goede ervaringen opgedaan met gemengde teams in softwareontwikkeling en bijbehorende traineeprogramma’s.

Wat is de strategie voor anorganische groei en daaropvolgende integratie? Waar legt u de nadruk op?

Zelfs bij serieuze en diepgaandere beslissingen, zoals groei- en overnamestrategieën, is het belangrijk om zorgvuldig, analytisch en met het juiste plan te werk te gaan. In dit opzicht profiteren wij van de ervaring van VINCI Energies met vele succesvolle overnames en integraties van ondernemingen. VINCI Energies stelt zich steeds duidelijk op als strategisch investeerder. Dit betekent ook dat VINCI Energies zich precies concentreert op de activiteiten waarin wij met onze merken op de markt zijn gepositioneerd – met andere woorden, de activiteiten die wij zelf het beste kennen en beleven.

Bij de evaluatie van bedrijven die voor overname in aanmerking komen, letten wij er vooral op of het bedrijf past in onze managementfilosofie. Voordat een onderneming wordt overgenomen, wordt een evaluatie op maat uitgevoerd en wordt een alomvattend overname- en integratieconcept opgesteld dat is afgestemd op de focus van de onderneming. Op die manier wordt met succes rekening gehouden met de behoeften en de ervaring van de aandeelhouders, die vaak hebben bijgedragen tot het succes van de onderneming tot dusver. Uiteraard blijven de geïntegreerde bedrijven ondernemersondersteuning ontvangen – bv. via VINCI-programma’s voor innovatie, digitalisering, gezondheid & veiligheid en milieubescherming. Ook kunnen zij profiteren van gezamenlijke oplossingen en gezamenlijke verkoopactiviteiten binnen de groep en van synergie-effecten binnen de groep.

Bedrijfseigenaren willen meestal een duurzame bedrijfsomzet en zijn bezorgd over de toekomst van hun werknemers en klanten. Hoe gaat u met deze aspecten om?

Een van onze belangrijkste aandachtspunten bij de evaluatie van potentiële overnames is ervoor te zorgen dat daar een langetermijnstrategie wordt gehanteerd die gericht is op het focussen en segmenteren van de bedrijfsmodellen. De doorslaggevende factor voor ons is altijd hoe succesvol een bedrijf zich op zijn doelsegment richt. Samenvattend zou ik willen benadrukken dat deze gerichte oriëntatie van de onderneming voor ons de waarde ervan bepaalt en dat wij gericht zijn op duurzame investeringen. Wij bekijken ondernemingen in de eerste plaats op basis van hun toekomstgerichtheid en pas in de tweede plaats via beoordelingen die betrekking hebben op het verleden of het heden. “Is het bedrijf strategisch geschikt voor ons, zodat we samen waarde, groei en winstgevendheid kunnen toevoegen?” is een van de belangrijkste vragen die we ons stellen in een fusie- en overnameproces.

U hebt al vele overnames en integraties van bedrijven in uw groepsdivisie begeleid. Op welke ervaringen kijkt u met plezier terug?

Ik ben persoonlijk blij en dankbaar dat wij in de loop der jaren zoveel bedrijven – die desondanks hun zelfstandigheid hebben behouden – met succes in onze groep hebben kunnen integreren. Daarachter schuilen de verhalen en de ondernemingszin van hele generaties medewerkers en managers, de grote inzet van de bestuurders en de aandeelhouders, maar ook de hele kracht van de VINCI Energies Group. Op basis van fundamentele waarden zoals solidariteit, verantwoordelijkheid en vertrouwen zullen wij samen met onze medewerkers de toekomst tegemoet gaan en de digitale transformatie en energietransitie in een dynamische wereld blijven aansturen. Zoals reeds gezegd, zullen wij ons steeds laten leiden door een strategie en een managementfilosofie op lange termijn. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat anorganische groei het best werkt onder het leidende principe van waardegedreven management en wederzijdse transparantie voor alle betrokken partijen. Korte-termijn winstmaximalisatie methoden van de aandeelhouderswaarde filosofie zijn niet wat onze partners en wijzelf willen.

(ID:47505304)