In recordtempo heeft Raiffeisen Landesbank Oberösterreich haar software voor het beheer van beleggingsklanten naar .net overgezet. De eigen IT-dochter Racon was samen met het softwarehuis Fecher verantwoordelijk voor het project.
Geschapen als IT-dochter van de Raiffeisen Groep, ontwikkelt, distribueert en ondersteunt het in Linz gevestigde Racon Software GmbH softwareoplossingen voor banken. Een aantal van zijn in de jaren negentig gecreëerde toepassingen zijn gebaseerd op Gupta’s Team Developer-ontwikkelingsinstrument. Deze propriëtaire technologie, die destijds werd geselecteerd vanwege haar hoge productiviteit, maakt het nu moeilijk om de exploitatie van de toepassingen over te dragen aan outsourcers of om er nieuwe ontwikkelaars voor te vinden. Bij het Investment Customer Management (BKM) van de Raiffeisen Landesbank Oberösterreich zorgde een overzetting naar .net door het advies- en softwarebedrijf Fecher, dat ervaring heeft met migraties, voor de nodige bevrijding.
“Eind 2006 had zich een lijst met verschillende wijzigingsverzoeken opgestapeld,” legt Rudolf Strubreiter, procuratiehouder bij Racon, uit. “Toen moesten we beslissen of we zouden investeren in een verdere ontwikkeling van de oude Gupta-applicatie of dat we een fundamenteel nieuwe start zouden maken”. In antwoord op een aantal eisen van de klant had de ontwikkelingsafdeling een overstap naar het .net-framework aanbevolen. “Vooral de wens tot datamining zou in de oude omgeving zeer moeilijk te realiseren zijn geweest”, weet Markus Strobl, technisch productmanager voor het BKM-project bij Racon.
Daarnaast zou de exploitatie en verdere ontwikkeling van de BKM-applicatie aan een outsourcer worden overgedragen. Cubido in Leonding, dat over grote .net-expertise beschikte maar geen Gupta-ervaring had, werd hiervoor uitgekozen. “Hoe we het ook wendden of keerden, we moesten overstappen op .net,” herinnert Strubreiter zich.
Nieuwe ontwikkeling of migratie?
Dat liet nog steeds de vraag over wat de juiste manier was. “Als tijd en geld geen probleem waren geweest, zou een nieuwe ontwikkeling vanuit technisch oogpunt onze eerste keuze zijn geweest,” legt Strobl uit. “Dan zou erfenis geen probleem zijn geweest.” Deze weg was echter niet praktisch: de software was nauwelijks gedocumenteerd, zodat er geen bruikbare specificaties waren voor een nieuwe ontwikkeling. Bovendien was de tijdsdruk groot omdat de klant de wijzigingen dringend nodig had.
Racon vond een uitweg in de geautomatiseerde conversie van de bestaande code naar het .net-platform, die migratiespecialist Fecher voorstelde. Als lid van “The Porting Project”, een internationale vereniging van adviesbureaus met Gupta- en .net-ervaring, kon hij de conversie als een op tools gebaseerde dienst tegen een vaste prijs aanbieden. “We konden ons nauwelijks voorstellen dat dit echt zou werken en vreesden voor veel manueel werk,” herinnert Strobl zich. “Maar we wilden op zijn minst deze mogelijkheid evalueren.”
Voor een proef met de geautomatiseerde migratie was BKM een natuurlijke keuze, zelfs tussen de andere Gupta-applicaties van Racon. Na een eerste analyse van de code, met een beheersbare omvang van 134.500 SAL-regels en 150 dialogen, en een reeds grotendeels bestaande scheiding van bedrijfslogica en gebruikersinterface, waren de randvoorwaarden uitstekend. Racon stuurde dus eind februari 2007 de Gupta-code naar Fecher en kreeg na twee weken een naar C# vertaalde .net-versie terug die al volledig functioneerde. “In principe waren alleen cosmetische correcties nodig, zoals lelijke wikkels van veldetiketten,” zegt Strobl. “Slechts één bug in het Porting Project Framework werd nog gevonden, maar die hebben we zelf kunnen oplossen.”
Generatieverandering met één druk op de knop
Voor de tests werd de nieuwe .net-applicatie parallel aan de oude Gupta-versie geïnstalleerd. Aangezien beide versies met de identieke SQL Server 2005 database werkten, konden de testgevallen met dezelfde gegevens worden uitgevoerd. Verrassend genoeg werden echter een aantal fouten aangetroffen die reeds in de Gupta-versie voorkwamen. Pas nadat deze volledig waren gecorrigeerd, kon de dienst begin mei het groene licht geven voor het gebruik van de nieuwe software door de gebruikers, ongeveer 30 bedrijfsadministrateurs en controllers.
De overgang naar de nieuwe softwaregeneratie verliep volkomen soepel. Aangezien de werking van de geporteerde applicatie ongewijzigd bleef ten opzichte van de oude versie, konden de gebruikers onmiddellijk verder werken zonder enige nieuwe opleiding. Tegelijkertijd nam de nieuwe exploitant Cupido de verantwoordelijkheid over voor de nieuwe applicatie, de SQL Server 2005 en de bijbehorende Windows 2003-terminalservers in het Racon-datacentrum in Linz. “We hadden Cupido vanaf het begin bij het project betrokken”, benadrukt Strubreiter. Zo hadden hun .net-deskundigen in het begin al een geporteerd prototype geanalyseerd. “We wilden er immers vanaf het begin zeker van zijn dat onze outsourcer ook de verdere ontwikkeling op zich zou kunnen nemen. Vandaag de dag maken wij alleen de technische specificaties en neemt Cupido de technische implementatie op zich.”
Doel bereikt
De ontwikkelaars profiteren met name van de uitgebreide mogelijkheden van het moderne .net-platform, aangezien de belangrijkste vereisten van Raiffeisen Landesbank Oberösterreich voor de toekomstige ontwikkeling van haar strategische applicatie server-side evaluaties zijn, zoals het maken van pensioenrapporten of het aansluiten van nieuwe bedrijven. “.net is hier praktisch voor voorbestemd,” benadrukt Strobel.
Vergeleken met een nieuwe ontwikkeling op basis van .net, zijn de portingkosten aanzienlijk lager dan het geraamde bedrag voor een dergelijk project. De besparing voor Racon, als IT-dochter van Raiffeisen Landesbank Oberösterreich, wordt geschat op 70 procent.
Strobel is ook uiterst tevreden met het resultaat van de geautomatiseerde porting. “We hebben gezien dat de geautomatiseerde porting in principe werkt en dat onze legacy-applicaties daardoor binnen zeer korte tijd een moderne basis krijgen. De samenwerking met Fecher verliep zeer goed, zodat niets verdere gezamenlijke projecten in de weg staat.