Een Android scherm opnemen met of zonder app

Wilt u weten hoe u het scherm van een Samsung of Huawei Android smartphone kunt opnemen? Lees het artikel!

Soms moet u misschien uw Android-scherm opnemen en er een video van maken, voor een tutorial of presentatie om op uw sociale kanalen of website te plaatsen. Hoe doe je dat? Tegenwoordig is het heel eenvoudig, met of zonder apps waarmee je dat kunt doen. Kortom, van het beginscherm tot videogames, alles wat u op uw Android-scherm doet kan worden opgenomen, zelfs het toevoegen van gesproken commentaar.

Apps voor het opnemen van een Android-scherm

Er zijn tal van apps waarmee u uw Android-scherm op een eenvoudige en intuïtieve manier kunt opnemen. Hier zijn de belangrijkste.

ADV Screen Recorder

Een van de meest gebruikte en genoemde Android schermopname apps is ADV Screen Recorder en wordt beschouwd als een van de beste apps in zijn soort. Het is een gratis toepassing die talrijke functies bevat: van het opnemen van geluid via de microfoon van de mobiele telefoon, zodat u ook een stempresentatie in real time kunt opnemen, tot de mogelijkheid om een kader in te voegen bij de opname die met de camera is gemaakt. Aantekeningen, tekeningen en ander materiaal kunnen worden toegevoegd. Het is echter alleen compatibel met het besturingssysteem Android 5.0 en hoger.

Rec Screen Recorder

Een andere app die erg handig is voor het opnemen van video’s van het Android-scherm heet Rec Screen Recorder. Het is beschikbaar in een gratis versie, met reclame, en in een betaalde versie, die geen banners heeft en extra functies bevat die handig zijn voor het opnemen. Zodra u het hebt gestart en uw voorkeuren hebt ingesteld, kunt u beginnen met opnemen. U kunt de resolutie, de maximale duur, de bestandsnaam en het al dan niet toevoegen van een audio-opname instellen.

Mobizen Screen Recorder

Tot de populairste applicaties voor Android-schermopname behoort ongetwijfeld ook Mobizen Screen Recorder. Ook dit is een gratis app die een maximale videoresolutie van 720p toestaat. Het bevat een aantal hulpmiddelen om opnames aan te passen, waaronder de mogelijkheid om je gezicht te laten zien door op te nemen met de frontcamera.

Ondroid-scherm opnemen zonder apps

Voor degenen die geen apps willen downloaden of ze niet aan de praat krijgen, zijn er systemen om Android-schermen op te nemen zonder apps. Deze systemen zijn handig als u bijvoorbeeld een oudere versie van Android hebt die geen apps ondersteunt. In dergelijke gevallen bestaat er een enigszins ingewikkelde maar uitvoerbare procedure. U moet de “Android ontwikkelaar” opties inschakelen en de “USB debugging” en “Toon aanrakingen” items activeren. Vervolgens installeert u de ADB Universal Installer op uw computer, waarmee u Android kunt beheren.

U sluit vervolgens uw smartphone aan op de computer en geeft het startsein voor debugging. Voer op dit punt de opdracht adb devices uit vanuit een opdrachtvenster om te zien of het Android toestel wordt herkend. Op dit punt moet je het commando typen: adb shell screenrecord -verbose ./sdcard/screencast-video.mp4. Als u klaar bent met opnemen, stopt u de opname gewoon met de toetsen Ctrl + C.

Screen Recording for Samsung and Huawei

Sommige merken smartphones hebben specifieke functies voor het opnemen van het Android-scherm. Om bijvoorbeeld het scherm van de Huawei op te nemen, gebruikt u gewoon de schermopnamefunctie, waarmee u de acties die op de smartphone worden uitgevoerd in een video kunt opnemen. Om het scherm van Samsung op te nemen, met name de Galaxy S9+ en S10 modellen, kun je de vooraf geïnstalleerde Game Launcher app gebruiken, die toegang biedt tot extra commando’s zoals schermopname.