WhatsApp, wat gebeurt er als je je telefoonnummer wijzigt

Het wijzigen van je telefoonnummer dwingt je om een aantal taken uit te voeren. Dit is wat je moet doen op WhatsApp als je je simkaart wijzigt

Je telefoonnummer wijzigen is niet iets wat je vaak doet, maar soms moet je het doen. Het is altijd erg onhandig geweest om al je contacten te moeten melden dat je je oude nummer niet meer hebt, en meestal bellen veel mensen ons zonder antwoord. Tegenwoordig is er een bijkomend probleem: wat gebeurt er met WhatsApp als je je telefoonnummer wijzigt? Gelukkig weet WhatsApp dat je al je chats, bijlagen, groepen, contacten en instellingen kunt verliezen als je je nummer wijzigt, en heeft het de nodige maatregelen genomen door een migratieprocedure van je oude telefoonnummer naar je nieuwe nummer in te bouwen. Er is ook een functie om onze contacten een bericht te sturen dat we van nummer zijn veranderd. Als we de juiste procedure volgen, wordt het nieuwe nummer automatisch gekoppeld aan ons profiel, zelfs in oudere chats.

Hoe wijzig je je nummer op WhatsApp

Om ons WhatsApp-profiel te koppelen aan een nieuw nummer moeten we de juiste procedure volgen terwijl we het oude nummer nog hebben. Open de app en ga naar Instellingen > Accounts > Nummer wijzigen. Er verschijnt een scherm waarin wordt uitgelegd dat we een bevestigings-sms zullen ontvangen op het nieuwe nummer (dat dus al actief moet zijn) en dat we, als we zowel het nummer als de telefoon willen wijzigen, dit eerst op de oude smartphone moeten doen. Vervolgens wordt om het oude en het nieuwe nummer gevraagd: als we beide invoeren, ontvangen we een sms om het profiel naar het nieuwe nummer te migreren en in een paar minuten hebben we alles gedaan.

Wat gebeurt er met je account als je van nummer verandert

Na deze procedure wordt het profiel dat aan het oude nummer is gekoppeld verwijderd en vervangen door het account dat aan de nieuwe SIM is gekoppeld. Dus als iemand een bericht stuurt naar dat nummer, vanuit een bestaande chat, zal dat bericht jou nooit bereiken. Er zal echter een bericht verschijnen op elk van de chats waaraan u met uw oude account hebt deelgenomen, om anderen erop te wijzen dat u van nummer bent veranderd. Door op dat bericht te tikken, kunnen anderen uw nieuwe contactpersoon aan hun adresboek toevoegen en worden alle eerdere berichten aan het nieuwe profiel gekoppeld. Al je instellingen, zoals beltonen, privacykeuzes en thema’s, worden automatisch gemigreerd naar je nieuwe account.

Hoe anderen te laten weten dat je je nummer hebt gewijzigd

De eenvoudigste manier om al je WhatsApp-contacten te laten weten dat je een nieuw telefoonnummer hebt, is het verzenden van een collectieve kennisgeving, zoals de app aan het einde van het migratieproces voorstelt. U kunt ervoor kiezen om iedereen in uw adresboek op de hoogte te brengen, alleen degenen met wie u hebt gechat, of een klein aantal contacten van uw keuze. Een tweede methode, die minder wordt aanbevolen omdat zij omslachtiger is, is het gebruik van broadcast-lijsten. In dat geval moet u het collectieve bericht echter vanaf uw oude nummer versturen, omdat het nieuwe nummer nog niet in uw adresboek staat.