Google G Suite wordt Workspace: wat verandert er

De Mountain View-gigant heeft een revolutie aangekondigd voor G Suite: alle productiviteits- en chat-apps worden samengebracht in de nieuwe Google Workspace

Vaarwel G Suite, het bedrijf uit Mountain View heeft zijn nieuwe Google Workspace gelanceerd, waarin alle productiviteits- en chat-apps worden samengebracht. Van Meet en Drive tot Documenten, Sheets en Agenda: een virtuele ruimte waarin teamleden op afstand kunnen werken en samenwerken aan projecten.

Niet alleen een naamsverandering voor Google’s suite, maar een totale opknapbeurt van zowel de diep geïntegreerde gebruikerservaring als de functies van de aangeboden diensten. Tijdens de lockdown voor de Covid-19 pandemie was slimmer werken een haalbare oplossing om te kunnen blijven werken, en werd de behoefte aan goede tools voor teams om op afstand te werken dringender. De lancering van Google Workspace lijkt een antwoord op de nieuwe behoeften, maar ook een uitdaging aan Microsoft en de Office 365-suite, die samen met Teams de populairste en meest gebruikte oplossing door bedrijven is gebleven.

Van G Suite naar Workspace

Naast G Suite biedt Google Workspace een gepersonaliseerd e-mailadres voor het bedrijf en bevat het samenwerkingstools zoals Agenda, Meet, Chat, Drive, Documenten, Sheets, Presentaties en vele andere om teamwerk te beheren en samen te werken, vanaf elk apparaat en waar een teamlid zich ook bevindt.

De nieuwigheid zit niet zozeer in de beschikbare apps, die nog steeds die van G Suite zijn, maar in de grotere integratie zodat een werkgroep gemakkelijker en sneller kan samenwerken aan dezelfde bestanden.

Google Workspace, open uitdaging voor Microsoft?

De lancering van Google’s nieuwe workspace lijkt een uitdaging te willen zijn voor het succes dat Microsoft heeft geboekt met Office 365 en Teams. De oplossingen die worden aangeboden door het in Redmond gevestigde bedrijf zijn de oplossingen die het meest worden gewaardeerd door verschillende bedrijven, die altijd al werden beschouwd als de referentie voor het aanbieden van productiviteitstools zoals Word, Excel, PowerPoint en zelfs het chat- en videoconferentiesysteem Microsoft Teams.

Google Workspace biedt vergelijkbare tools die dezelfde functionaliteit hebben, het gemak van een eigen Drive als cloud opslagruimte en bovenal het implementeren van Chat en Meet functies voor videogesprekken.

Google Workspace, wie kan het gebruiken

De dienst biedt verschillende plannen die zijn gebouwd op de klant, om zo te voldoen aan de behoeften van elk bedrijf. Het belangrijkste verschil tussen G Suite en Google Workspace is de mate van integratie van de verschillende tools tussen beide: niet alleen een nieuwe merkidentiteit, maar een nieuwe start om de gebruikerservaring te verbeteren. Op dit moment is Google Workspace alleen beschikbaar voor zakelijke gebruikers, maar de volgende stap van het bedrijf zal zijn om de werkruimte uit te breiden naar het onderwijs en de non-profitsector.