Operatie Nostalgie: Hoe oude cassettes converteren en beluisteren

Heeft u een kostbare verzameling audiocassette muziekalbums? Laat de tijd je jeugd niet verwoesten: hier zijn 3 apps om je herinneringen te bewaren.

In het tijdperk van muziekstreamingapps lijken oude audiocassettes een verre herinnering. Toch zijn er nog steeds mensen die willen blijven genieten van het warme geluid van de nu verouderde media, om oude herinneringen op te halen of om gewoon te kunnen luisteren naar audiotracks die niet meer verkrijgbaar zijn. Maar de vraag blijft: hoe converteer je oude cassettebandjes?

Hoewel cassettebandjes al lang in de vergetelheid zijn geraakt, bewaren veel mensen thuis de bandjes nog, uit genegenheid of omdat ze de bewaarders zijn van gedenkwaardige momenten. Helaas hebben ze de neiging om na verloop van tijd aan kwaliteit in te boeten en kunnen ze vastlopen in draagbare apparaten of cassettespelers, waardoor het onmogelijk wordt om uw opnamen opnieuw te beluisteren. Gelukkig is het mogelijk om MP3 converters te gebruiken, zoals Audacity, Ocenaudio en WavePad, die de inhoud van oude audiocassettes naar uw computer (en elk ander apparaat dat dit audioformaat kan lezen) kunnen brengen, zonder verder risico voor de integriteit van de media. Hiervoor hebt u alleen een cassettespeler nodig met een audio-uitgang in 3,5 mm mini-jack formaat, een kabel met een mini-jack connector aan beide uiteinden en een computer met een audio-ingang. Zodra de twee apparaten met elkaar verbonden zijn, ben je bijna klaar. Als alternatief kunt u speciale hardware MP3-converters gebruiken, die het leven veel gemakkelijker maken en slechts enkele tientallen euro’s kosten.

MP3-converter: Audacity

Audacity is een gratis cross-platform software, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, waarmee u binnenkomende audio kunt opnemen en omzetten naar MP3-formaat. Zodra de juiste audiobron is geselecteerd in de interface (Windows DirectSound op Microsoft OS en Externe Microfoon op Mac), vertelt u de computer welke geluiden moeten worden opgenomen (zodat systeemwaarschuwingen tijdens de opname worden vermeden)

Als de juiste instellingen zijn geselecteerd, drukt u gewoon op de opnameknop in de software en tegelijkertijd op de afspeelknop op de audiocassettespeler, om te voorkomen dat er dode tijd ontstaat aan het begin van het bestand. In ieder geval kunt u ze later altijd weer verwijderen. Als alles correct is ingesteld, converteert het programma het hele audiospoor totdat de opname wordt onderbroken door op de Stop-knop te klikken, die binnen enkele ogenblikken klaar is om te worden beluisterd.

MP3-converter: Ocenaudio

Ocenaudio is ook een gratis, cross-platform software die uitstekend geschikt is voor het verkrijgen van audio van een externe bron, zoals cassettebandjes. Met dezelfde soort verbinding is het mogelijk om in een paar klikken alle oude liedjes of spraakopnamen aanwezig op audiocassettes in mp3-formaat naar uw computer te brengen (ongeacht het geïnstalleerde besturingssysteem).

Om de juiste audio-ingang te selecteren, moet u naar de instellingen gaan in het menu Bestand en vervolgens naar het tabblad Geluid. Onder de kop Record Device/Options selecteert u eenvoudig de juiste bron overeenkomstig de verbinding (in ons geval Default Device). In het menu Audio exporteren, dat ook beschikbaar is onder het menu Bestand, is het mogelijk de waarden in te stellen voor het MP3-bestand dat door de opname wordt gegenereerd. Voor een goede kwaliteit en een matige grootte is een bitrate van 192 kbps de juiste keuze.

Na deze stappen klikt u op de knop Opnemen op de werkbalk bovenaan en begint u met het afspelen van de cassettespeler.

MP3-converter: WavePad

Een andere krachtige tool, ook gratis voor persoonlijk gebruik (voor commercieel gebruik moet u een licentie kopen) en beschikbaar voor de belangrijkste besturingssystemen, namelijk Windows, macOS en Linux, maar ook Android en iOS, is WavePad. Met een eenvoudige interface is het een krachtig stukje software dat dit en nog veel meer heel goed doet.

WavePad gaat ook over het selecteren van de juiste audiobron. Dit kan heel snel worden gedaan via de balk bovenaan de interface: selecteer de rubriek Home en klik op het laatste pictogram, Opties. Ga in het tabblad dat verschijnt naar het tabblad Opname, waar alle opname-instellingen zich bevinden.

Onder Apparaat klikt u in het vervolgkeuzemenu op Standaardgeluid In; om een van de instellingen onder deze kop te wijzigen, gaat u naar Ingang en selecteert u Windows Opnamemix. Zodra dit is gebeurd, klikt u op Ok om terug te keren naar het vorige scherm.

Net als bij de andere programma’s start de opname met de knop Rec, linksonder, terwijl u om de audio-opname te stoppen gewoon op Stop klikt. Eenmaal voltooid, kunt u alles opslaan door Save te selecteren van de Home tab op de bovenste balk, zorg ervoor dat u Mpeg Layer-3 (.mp3) kiest uit de Save as type optie in het save venster en selecteer de bitrate voordat u de laatste OK geeft.

MP3 converter hardware: de gemakkelijkste manier

Een alternatief voor het gebruik van deze software is het gebruik van speciale hardware MP3-converters, die niets meer zijn dan cassettespelers met wat elektronica eraan vast die de conversie automatisch doen en de MP3-bestanden rechtstreeks op een USB-stick opslaan. Ze kosten een paar dozijn euro en zijn erg handig. Hier zijn er enkele, verkrijgbaar op Amazon:

DIGITNOW! Wakkman MP3 Converter: 23,99 euro

Rybozen Cassettespeler/MP3 Converter: 33,99 euro

LogiLink ua0281 Cassette Digitizer met USB-poort: 40,99 euro

Italiaonline presenteert producten en diensten die online gekocht kunnen worden bij Amazon en/of andere e-commerce sites. In geval van aankoop via een van de links op de pagina, kan Italiaonline een commissie ontvangen van Amazon of van de andere genoemde e-commerce websites. Prijzen en beschikbaarheid van producten worden niet in real time bijgewerkt en kunnen in de loop van de tijd veranderen: het is daarom altijd noodzakelijk om de beschikbaarheid en prijs op Amazon en/of andere genoemde e-commerce sites te controleren.

.