IT-dienstenmarkt bereikt recordhoogte dankzij cloud computing

De Europese markt voor IT- en zakelijke diensten is in het derde kwartaal naar een nieuw record gestegen. Dit werd aangedreven door een stijgende vraag naar cloud-gebaseerde diensten, terwijl de uitgaven voor beheerde diensten voor het derde achtereenvolgende kwartaal daalden.

De EMEA ISG Index volgt uitbestede contracten met een jaarlijkse contractwaarde (ACV) van ten minste 4,3 miljoen euro (5 miljoen dollar). In het derde kwartaal bedroeg het volume van de totale markt voor IT- en zakelijke diensten, die zowel as-a-service als beheerde diensten omvat, 5,6 miljard euro. In vergelijking met het vrij zwakke derde kwartaal van het voorgaande jaar komt dit neer op een stijging met 36 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de stijging 4 procent. Dit betekent dat de totale markt nu voor het vierde kwartaal op rij boven de grens van 5 miljard euro ligt. In totaal stegen de investeringen de afgelopen twaalf maanden met 1,3 miljard euro.

Recordwaarde voor as-a-service-oplossingen, managed services nemen af

Vergeleken met het derde kwartaal van het voorgaande jaar stegen de uitgaven aan cloud-gebaseerde as-a-service-oplossingen met 59 procent tot een recordwaarde van 2,8 miljard euro. Ook de uitgaven aan Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) stegen elk met 59 procent tot respectievelijk 2,1 miljard euro en 800 miljoen euro. Beide cijfers vertegenwoordigen ook nieuwe kwartaalrecords.

Met een ACV van 2,75 miljard euro noteerde de submarkt voor beheerde diensten een stijging van 19 procent op jaarbasis, maar is nu voor het derde kwartaal op rij gedaald na sterke resultaten in het vierde kwartaal van 2020. Ook geografisch waren er tegengestelde bewegingen: terwijl de groei op jaarbasis in de Europese markt als geheel sterk was, bleven de twee grootste individuele markten – de DACH-regio en het Verenigd Koninkrijk – achter bij de verwachtingen.

“Nu de adoptie van cloud-gebaseerde technologieën en diensten in het bedrijfsleven in een stroomversnelling raakt, blijft de vraag naar IaaS- en SaaS-oplossingen sterk toenemen,” zei Barbara Florschütz, managing director van Information Services Group (ISG) Duitsland. “Europa is minder snel overgestapt op de cloud dan andere regio’s als gevolg van bezorgdheid over privacy en veiligheid. Het is nu echter duidelijk dat bedrijven hun digitale transformatie merkbaar versnellen.”

Over de stand van zaken in de managed services-sector in Europa zegt Florschütz: “Over het geheel genomen blijkt de aanbesteding behoorlijk robuust te zijn. Desondanks zijn er een aantal deals waarvan de afsluiting vertraging heeft opgelopen. Dit geldt in het bijzonder voor de financiële dienstensector. Bovendien zien we aanhoudende zwakte in de verwerkende industrie, die te lijden heeft onder het feit dat het economisch herstel in Europa momenteel nogal traag verloopt.”

Year-to-date

In de eerste negen maanden van 2021 genereerde de totale Europese IT-dienstenmarkt een record ACV van 16,4 miljard euro. Met een stijging van 27 procent is dit het hoogste groeipercentage ooit in de EMEA ISG Index in de eerste drie kwartalen van een jaar.

Met een recordwaarde van 7,7 miljard euro realiseerde de as-a-service business een stijging van 34 procent, de hoogste groei sinds 2018. Binnen het as-a-service segment bereikten IaaS en SaaS ook nieuwe hoogtepunten. De IaaS-business sloot af met een volume van 5,5 miljard euro, 37 procent boven de ACV van de eerste negen maanden van het voorgaande jaar. In SaaS stelde ISG een recordcontractvolume vast van 2,1 miljard euro, een stijging van 26 procent.

In IT-outsourcing (ITO) bereikte de ACV ook een nieuw record: het totale contractvolume van 7,1 miljard euro vertegenwoordigde een stijging van 15 procent, het hoogste groeipercentage sinds 2018. De ITO-sector werd aangedreven door diensten op het gebied van applicatieontwikkeling en onderhoud, waarvan de ACV in totaal 3,7 miljard euro bedroeg, een recordbedrag voor de eerste drie kwartalen en een stijging van 36 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Infrastructuurdiensten daalden daarentegen licht en eindigden met een ACV van 3,4 miljard euro, 1,3 procent onder het resultaat van de eerste drie kwartalen van 2020.

In het segment business process outsourcing steeg de ACV met 58 procent tot 1,7 miljard euro. Dit is de sterkste groei in een periode van negen maanden sinds 2012. De belangrijkste aanjager was een driecijferige groei in engineering- en O&O-diensten (onderzoek en ontwikkeling). Ook in contactcentra en facilitair management herstelden de inkomsten zich, maar ze hebben nog steeds niet de piek van voor de pandemie bereikt.

Belangrijke contracten

Een van de belangrijke ITO-toekenningen in het derde kwartaal was een vijfjarig contract ter waarde van 172 miljoen euro dat de vier dienstverleners HCL, TCS, IBM en Accenture in de wacht sleepten bij een internationaal levensmiddelen- en drankenbedrijf. HCL tekende ook een contract met Munich Re voor de modernisering en standaardisering van de werkplekdiensten voor meer dan 16.000 werknemers in 40 landen.

Een van de belangrijkste deals op het gebied van business process outsourcing (BPO) was het contract tussen WNS en Centrica, dat zal leiden tot een eengemaakte en geïntegreerde klantenservice via alle communicatiekanalen. ISS Facility Services heeft ook verschillende grote contracten op het gebied van facility management in de wacht gesleept, waaronder een verlenging met het Deense DSB en een vijfjarig contract met Equinor in Noorwegen voor het leveren van geïntegreerde facilitaire diensten.

In IaaS heeft Google Cloud Platform een groot contract gesloten met de Franse winkelketen Casino Group. Samen met Accenture als partner zullen detailhandelszaken en webshops worden uitgerust met nieuwe digitale oplossingen. Microsoft Azure heeft ook een aantal grote contracten binnengehaald, waaronder met E.On in Duitsland, waar Microsoft samenwerkt met Wipro om IT-applicaties naar de Azure-cloud te migreren, en met Standard Bank in Zuid-Afrika om workloads, applicaties en platforms naar Azure te verplaatsen.

In de SaaS-sector heeft ServiceNow een contract binnengehaald met Walgreens Boots Alliance om haar digitale transformatie te ondersteunen. SAP heeft ook een groot contract binnengehaald bij het Franse cosmeticabedrijf Clarins, dat SAP’s volledige HXM-suite heeft gekozen om zijn HR-afdeling te transformeren. SaaS PLM-leverancier Dassault Systèmes heeft een contract in de wacht gesleept met Alstom voor de implementatie van zijn 3DExperience-platform. Het vervangt een verouderd systeem om de ontwikkelings- en productieprocessen te standaardiseren en de integratie van het onlangs overgenomen Bombardier Transportation te versnellen.

Wereldwijde vooruitzichten 2021

ISG verwacht dat de markt voor cloudgebaseerde diensten (IaaS en SaaS) in 2021 wereldwijd met 25 procent zal groeien. Daarom verhoogt ISG zijn groeiprognose voor het tweede kwartaal met vier procentpunten. ISG heeft ook zijn jaarlijkse prognose voor beheerde diensten verhoogd. Dit komt nu neer op een groei van 10,1 procent, tegen 9 procent in het tweede kwartaal.