Twaalf trucs om de beveiliging van smartphones te verbeteren

Zoals we de afgelopen maanden zijn gaan beseffen, is niemand van ons echt veilig voor een hackaanval. Iedereen kan worden getroffen, hetzij door hackers zonder specifiek doel, hetzij door cybercriminelen die banden hebben met geheime diensten of “gesponsord” worden door een of andere staat. Er zijn niet veel verdedigingswapens beschikbaar voor gebruikers, maar het verbeteren van de beveiliging van uw smartphone is mogelijk.

Een aantal trucs helpt daarbij. In de meeste gevallen gaat het om elementaire tips met gezond verstand die iedereen met een minimum aan smartphone-kennis kan toepassen. Deze tips zijn onafhankelijk van het besturingssysteem: het maakt niet uit of je een Android-telefoon of een iPhone gebruikt, de volgende trucs zullen je smartphone beter beveiligen en ervoor zorgen dat je met iets minder zorgen online kunt gaan of je Facebook-profiel kunt bijwerken. Natuurlijk beschermen ze u niet tegen alle pogingen tot cyberspionage, maar ze zijn wel een goed uitgangspunt.

Besturingssysteem en apps bijwerken naar de nieuwste versie

De eerste stap, en dit geldt zowel voor smartphones als computers, is om uw software voortdurend bij te werken. Zodra er updates voor het besturingssysteem beschikbaar zijn, verspillen we geen tijd om ze te installeren. Het is waar dat deze updates zo nu en dan tot ingrijpende veranderingen leiden en dat de grafische gebruikersinterface vaak een gewenningsperiode nodig heeft, wat niet altijd positief is voor de gebruiker. Ons apparaat updaten betekent echter dat we veel kwetsbaarheden blokkeren en ons beschermen tegen Android-malware en iOS-virussen. Bovendien vermijden we ontwikkelaars te zijn als we dat niet zijn: we proberen alleen officiƫle tools te gebruiken en systemen zoals Jailbreak op iOS te vermijden als we niet weten hoe we ze goed kunnen gebruiken.

Watch out for apps

Apps zijn steeds vaker een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Om te voorkomen dat we in aanraking komen met Android- of iOS-malware, moeten we altijd goed opletten wat we op ons apparaat installeren. Vooral als we een Android-smartphone bezitten, moeten we ons ervan bewust zijn dat er verschillende schadelijke apps in de Google Play Store zijn die onze telefoons kunnen infecteren, onze persoonlijke gegevens kunnen stelen en onze apparaten kunnen overnemen. Google staat natuurlijk niet werkloos toe te kijken en heeft de afgelopen maanden gestaag gewerkt om deze apps te verwijderen.

Controleer regelmatig

Veel apps hebben toegang nodig tot verschillende tools om te kunnen werken, van de microfoon, via de camera tot geolocatie. In sommige gevallen is deze informatie zeer vertrouwelijk. Daarom wordt niet lichtvaardig met deze toestemmingen omgesprongen. We moeten ook aandacht besteden aan app-updates: het is mogelijk dat een virus verborgen zit in de update en niet in de basisversie van een app. Op de iPhone is het heel eenvoudig om de verschillende toestemmingen die door apps worden gevraagd te controleren, ga gewoon naar Instellingen en dan Privacy. Op Android is het ingewikkelder, maar we kunnen gebruik maken van gratis diensten zoals Avast of McAfee, die ons waarschuwen als een applicatie na een update bezit heeft genomen van onze locatie of contactenlijst. Bovendien kunnen deze twee hulpmiddelen ons waarschuwen als we een kwaadaardige app proberen te installeren en fungeren ze als een schild tegen phishing-hacks. En ze waarschuwen ons als we onze gegevens op een nepsite invoeren.

Veiligheidspinnen

Het apparaat moet ook worden beschermd tegen mogelijke ‘handmatige’ aanvallen door een hacker. De eerste regel is om de telefoon niet onbeheerd achter te laten op openbare plaatsen en ook niet op de werkplek. De tweede regel is het instellen van een gearticuleerde ontgrendelingscode of vertrouwen op biometrie. Hoewel sequenties of PIN-codes steeds gemakkelijker te kraken zijn, biedt het gebruik van vingerafdrukken en gezichtsherkenning een goed niveau van beveiliging en bescherming van smartphones. Wij vermijden ook kenmerken die worden omschreven als “slim ontgrendelen”. Dit zijn functies waarmee de smartphone zichzelf kan ontgrendelen als we ons in huis of op kantoor bevinden of als we de smartwatch naderen. Deze systemen maken smartphones kwetsbaar en maken het voor criminelen gemakkelijker om ze in handen te krijgen.

Activeer volgsystemen om gestolen of verloren smartphones terug te vinden

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms moet je op het ergste voorbereid zijn. Daarom moeten we nadenken over manieren om onze gegevens te beveiligen als onze telefoon wordt gestolen. We kunnen een automatische reset van alle informatie instellen na een aantal mislukte pogingen om het toestel te ontgrendelen. Als de hacker bijvoorbeeld meer dan drie keer probeert binnen te komen, zonder succes, zal de telefoon alle gegevens wissen. Als we voor deze optie kiezen, maken we uiteraard voortdurend back-ups, zodat we niet ook alles verliezen. Een minder drastische oplossing wordt geboden door de diensten