Hoe de gratis dating app Facebook Dating werkt

Het is een jaar geleden dat Facebook Dating debuteerde in de Verenigde Staten, en nu is het tijd voor zijn Europese debuut. Met zijn ontwapenende eenvoud heeft Facebook Dating al talloze volgers aangetrokken, zowel degenen die op zoek zijn naar vriendschap als degenen die iets verder willen gaan en nieuwe mensen op romantisch niveau willen ontmoeten.

Facebook Dating is allereerst geen app, maar een Facebook-functie waarmee je dezelfde inloggegevens kunt gebruiken als je gewone account om nieuwe kennissen te maken via het klassieke matchingsysteem dat is gepionierd door industriereuzen als Tinder of Once. Maar wat is het precies? Is het veilig voor mijn privacy en die van mijn Facebook account, of zullen al mijn contacten weten dat ik me heb ingeschreven voor een dating service?

Wat is Facebook Dating?

Facebook Dating is een nieuwe Facebook-functie die op 22 oktober 2020 zijn debuut maakt en over iets minder dan een paar maanden voor alle gebruikers beschikbaar zal zijn. Het zal slechts een paar technische updates vergen voordat de dienst is gefinetuned en alle volwassenen een fris en interessant alternatief biedt voor de gebruikelijke apps.

In tegenstelling tot de gebruikelijke apps neemt Facebook Dating echter informatie van je profiel om een standaardprofiel aan te maken binnen de gratis datingservice. De functie is echter niet bidirectioneel, wat betekent dat alles wat u op uw basis Facebook-pagina invoert op uw Dating-profiel kan terechtkomen, maar nooit vice versa. U hoeft dus geen nieuwe account aan te maken of op te passen wat u in uw hoofd stopt: uw privacy is 100% gegarandeerd. Geen enkele contactpersoon, of het nu een vriend, familie of werk is, zal weten of u de Dating-dienst hebt geactiveerd of niet. Op deze manier staat uw privacy altijd voorop.

Als u al bekend bent met populaire datingapps, zoals OkCupid, Tinder, Once en meer, zult u merken dat de informatie-interface niet veel verschilt van de gebruikelijke interface. Het eerste wat je moet doen om toegang te krijgen tot de Dating-dienst is het accepteren van de gebruiksregels en -voorwaarden, zodat je alle gegevens kunt selecteren die je wilt doorgeven over Dating, het delen van locaties en, natuurlijk, privacy-informatie.

Wat is er anders aan Facebook Dating? Waarom vinden mensen het zo leuk?

Zoals gezegd, Facebook Dating werkt net als elke andere dating app. Nadat u uw profiel hebt ingevuld met de informatie die u met het publiek wilt delen, krijgt u een reeks potentiële matches te zien van wie u de profielen kunt bekijken: als u ze leuk vindt, “veegt u naar rechts” (of een klein hartje), als u ze niet leuk vindt, “veegt u naar links” (of een kruisje) en u zult ze nooit meer zien. Als de andere persoon ook in jou geïnteresseerd is, word je met elkaar in contact gebracht en kun je op elk gewenst moment beginnen met chatten.

Het belangrijkste verschil tussen een datingapp en Facebook Dating is de grote zorg die is besteed aan het algoritme voor het selecteren van potentiële kandidaten, evenals het grondige onderzoek naar mensen in wie je geïnteresseerd zou kunnen zijn. Met andere woorden, het algoritme werkt zo dat de eerste matches, de meest interessante, worden verzameld door een gegevensverwerking die de bezochte plaatsen op uw Facebook-profiel analyseert, de gemeenschappelijke interesses en die op de een of andere manier een zekere gelijkenis vertonen met uw sociale gewoonten. Kortom, het gaat om contacten die geen deel uitmaken van je gebruikelijke vriendenkring, maar die op grond van de plaatsen waar ze komen en hun gewoonten deel zouden kunnen uitmaken van je potentiële netwerk.

Zelfs wanneer twee mensen elkaar op deze manier ontmoeten, brengt Facebook Dating mensen met elkaar in contact via zijn dienst, waarbij zorgvuldig wordt vermeden informatie over je echte Facebook-profiel te verstrekken of je toegang te geven tot de mogelijkheid berichten te schrijven op zijn Messenger. Niets van dit alles. Het is aan jou en aan jou alleen om te beslissen of je wilt blijven communiceren op Dating of wilt overstappen op een ander communicatiesysteem dat directer en directer is.

Het mooie van Dating is het zeer effectieve privacybeleid: informatie komt van je oorspronkelijke profiel, maar niet andersom. Geen van je contacten zal weten dat je op de dienst bent geabonneerd, waardoor je verzekerd bent van je vrije wil.

Het algoritme van Facebook Dating is dus gebaseerd op je constante en voortdurende gebruik van ’s werelds populairste sociale netwerk. Met andere woorden, als u Facebook gebruikt en veel informatie over uzelf invoert, zal het matchmaking-systeem meer informatie over u hebben dan u zelfs maar zou denken. Hoe actiever uw profiel bijvoorbeeld is door te schrijven naar groepen, pagina’s en evenementen, of door u in te schrijven op plaatsen of bepaalde activiteiten te doen zoals gamen of lezen, des te beter zal het systeem u met de juiste mensen in contact brengen.

Een aantrekkelijk profiel maken voor een doelgerichte dienst

Een andere uitstekende Dating dienst is er een die u in een paar eenvoudige stappen helpt, door u het juiste advies te geven, om een aantrekkelijk profiel te maken dat mogelijke contacten zal aantrekken. Kortom, de winnende bewegingen voor een succesvol profiel, ideaal om niet alleen de saillante elementen van je persoonlijkheid te delen, maar ook om te begrijpen wie er compatibel is in je omgeving die je nog niet hebt kunnen ontmoeten.

In tegenstelling tot normale datingservices, zoals Tinder, is het doel van Facebook Dating om serieus en professioneel te zijn, altijd. Met andere woorden, als Tinder voor avonturen is, is Dating voor het vinden van de perfecte match die een blijvende liefde zal vestigen. Kortom: de enige manier om bij iemands matches te horen, is in theorie om binnen een bepaalde geografische afstand van hem of haar te zijn en concrete interesses te delen, niet alleen luchthartigheid en pikante kiekjes.

Het profiel wordt in eerste instantie volledig automatisch ingevuld door uw voornaam in te voeren. Hieraan kunt u uw woonplaats, geslacht (cis, trans, non-binair), lengte, godsdienst, beroep, bezochte scholen en het al dan niet hebben van kinderen toevoegen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om één of meerdere kringen te ontmoeten: alle, alleen vrouwen, alleen mannen, transvrouwen, transmannen.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om maximaal 9 foto’s van jezelf te uploaden en een aantal vragen in te vullen die bedoeld zijn om jullie elkaar een beetje te leren kennen en het ijs te breken. Als je al deze opties hebt ingevuld, krijg je de eerste mogelijkheid om je matches te selecteren.

De “secret crush”

Een van de speciale functies van Facebook Dating is de “secret crush”. Als u naar eerdere gebeurtenissen in het groepsgedeelte van de app gaat, vindt u de functie “Secret Crush”, waar u het profiel kunt invoeren van sommige mensen die u in Facebook-groepen hebt ontmoet en die u erg leuk vond. Gebruikers die een “Secret Crush” hebben ontvangen, krijgen een melding. Als beide personen elkaar in de crush-lijst invoeren, zal de match hen onmiddellijk met elkaar in contact brengen, zodat ze kunnen beginnen te berichten. Facebook verzekert dat het deze persoon nooit zal vertellen wie hem op de “crush list” heeft gezet, tenzij de twee personen een directe match aangaan. Dit is een zeer interessante en unieke dienst, die alleen mogelijk is dankzij de enorme pool van gebruikers van Facebook.

Het lijkt zeer riskant voor de veiligheid van mijn gegevens!

De ontwikkelaars van de Facebook Dating-dienst hebben verzekerd dat de gegevens angstvallig zullen worden bewaakt en niet zullen worden gebruikt voor promotiedoeleinden of enige vorm van herverwerking. De kritiek op dit systeem, dat zo “opdringerig” is in onze dagelijkse activiteiten op de sociale netwerksite, heeft echter wereldwijd al de nodige stof doen opwaaien. Veel youtubers en influencers hebben uitgebreid geëxperimenteerd met de app en hebben zich toegelegd op het vinden van mogelijke gebreken. Sommigen beweren vriendschapsverzoeken te hebben ontvangen van volslagen vreemden, terwijl anderen matches hebben ontvangen die ver buiten hun traditionele interessedomein liggen.

De waarheid zal de komende maanden aan het licht komen, terwijl we proberen en experimenteren, in de oprechte hoop dat de beloften worden nagekomen en dat het privacysysteem helpt om informatie met maximale veiligheid te filteren. Aan de andere kant hebben veel andere dating-apps last van dit probleem: het is iedereen wel eens overkomen dat we een verzoek om een bericht ontvangen van een volmaakte vreemdeling die ons profiel heeft gezien op bijvoorbeeld Tinder, en die we misschien hebben afgedankt, met de vraag om een kans. De situatie genereert niet alleen een soort gêne, maar roept ook veel twijfels op over de veiligheid van de gegevens die we in handen van deze applicaties leggen.

Waarom kiezen voor Facebook Dating?

In een wereld waarin bijna iedereen wel eens een datingapplicatie heeft geprobeerd om zijn horizon te verbreden, belooft Facebook Dating veel goeds vanuit het oogpunt van online daten. Het voldoet niet alleen aan de behoefte om iets nieuws en verfrissends te vinden en weg te komen uit de kring van “gebruikelijke gezichten” op Tinder en dergelijke, maar er is ook een strikt privacybeleid van kracht dat, daar zijn we zeker van, steeds veiliger zal worden.