Netflix wil delen van wachtwoorden tussen gebruikers blokkeren

De videostreaminggigant wil het fenomeen van het delen van wachtwoorden tussen verschillende mensen aan banden leggen, maar het is nog niet duidelijk hoe het dat gaat doen

Netflix heeft een vijand, en het wil hem koste wat kost verslaan. Nee, we hebben het niet over Apple TV+ of Disney+: de gezworen vijand van de streaming videogigant is het zogenaamde “password sharing” fenomeen.

Dit is een steeds vaker voorkomende praktijk waarbij meerdere gebruikers dezelfde inloggegevens kunnen gebruiken om te genieten van content die wordt aangeboden door de vele online streaming platforms. De enige “regel die moet worden nageleefd” is de opgelegde beperking van het maximumaantal gelijktijdig actieve toestellen zoals bepaald in het abonnement. Netflix overweegt een aantal maatregelen te nemen om het delen van wachtwoorden te blokkeren. Afgelopen september introduceerde Spotify geolokalisatie om degenen op te sporen die zich niet houden aan de regels van het Family-abonnement, waarmee gebruikers hetzelfde account met zes personen tegelijk kunnen delen, mits ze onder hetzelfde dak wonen.

De nieuwe koers van Netflix

De wens om het delen van wachtwoorden tegen te gaan is aangekondigd door Netflix CFO Spencer Neumann, hoewel nog niet duidelijk is welke middelen het beroemde streamingplatform gewijd aan tv-series en films gaat gebruiken. Maar het pad is uitgestippeld, en moeilijke tijden liggen in het verschiet voor wachtwoordfraudeurs. Op dit moment biedt Netflix, afhankelijk van het type abonnement, toegang tot zijn content vanaf minimaal één apparaat tot maximaal vier apparaten tegelijk, waardoor abonnees hun toegangsgegevens kunnen delen met vrienden of familie.

Netflix: abonnement van 3 euro?

In een poging tot uitbreiding lijkt Netflix van plan een nieuw abonnement te introduceren voor slechts drie euro per maand, waarmee gebruikers het platform alleen vanaf hun smartphone zouden kunnen bekijken. De dienst is reeds beschikbaar in India, een goedkoop abonnement dat de Amerikaanse reus niet alleen nieuwe en verse inkomsten oplevert, maar misschien ook het fenomeen van het delen van toegangsgegevens tracht te bestrijden. Het is een succes in India en Netflix overweegt nu om het uit te breiden naar andere ontwikkelingslanden.

En in Italië? De activering van een soortgelijk abonnement in ons land is vooralsnog niet meer dan een hypothese. In Italië is de concurrentie, net als in de rest van Europa, hevig en de botsing met Amazon Prime Video en Apple TV+ is nakend. Naast de exclusieve inhoud die wordt aangeboden, zal de eindstrijd zeker worden uitgevochten over de noodlottige prijs van het abonnement en de intrinsieke kenmerken ervan.