Hoe kloon je harde schijven naar SSD’s met Windows en Mac

De nieuwste generatie SSD’s zijn uiterst efficiënte media, daarom besluiten steeds meer mensen om hun oude harde schijven door deze apparaten te vervangen. Om dit te doen, moet u eerst een back-up maken om een kopie van uw gegevens te bewaren voor het geval het misgaat, door uw bestanden op te slaan in de cloud, op een USB-stick of op externe opslag. Hier is een complete gids over hoe u uw harde schijf kunt klonen naar een SSD, met alle opties die beschikbaar zijn voor zowel Windows-pc’s als Macs.

Hoe Windows harde schijf te klonen naar SSD met EaseUS Todo Backup

Als u een Windows-pc hebt en de harde schijf van uw computer wilt klonen, waarbij u alle bronnen naar een SSD verplaatst, zijn er verschillende programma’s die de truc zullen doen. Een van de beste is ongetwijfeld EaseUS Todo Backup, die beschikbaar is in een gratis versie of in een betaalde versie die 27 euro kost om een licentie aan te schaffen.

De betaalde optie biedt verschillende extra functies, naast het klonen van de harde schijf en het uitvoeren van back-up- en herstelprocedures, omvat de versie voor 27 euro het overzetten van het besturingssysteem naar een andere pc dan de oorspronkelijke, evenals meldingen en de service voor bestandsuitsluiting, waarmee u de bronnen kunt aanpassen die moeten worden overgezet en verplaatst naar de SSD-media.

In beide gevallen is de software zeer efficiënt en eenvoudig te gebruiken, met een zeer intuïtieve interface die perfect is geoptimaliseerd voor Windows. Om verder te gaan, moet u eerst het installatiebestand downloaden van de officiële website, dan de wizard volgen en de initiële configuratie voltooien. Vervolgens moet u de software openen, naar het hoofdmenu gaan door op de drie puntjes in de linkerbovenhoek te klikken en de optie Kloon te selecteren.

Daarna hoeft u alleen nog maar de harde schijf te kiezen die u wilt klonen, Volgende te selecteren, de SSD aan te geven waarnaar u de gegevens wilt kopiëren, op de functie SSD optimaliseren te klikken via het onderdeel Opties voor een efficiënter resultaat, en ten slotte op Ok te drukken en Door te gaan. Zodra de operatie is voltooid, worden alle bestanden op de harde schijf van de Windows-pc verplaatst naar de SSD, zodat alle gegevens op de harde schijf worden gewist en niet langer toegankelijk zijn vanaf het eerste medium.

Hoe Windows-harde schijf klonen naar kleinere SSD

Een ander programma om de gegevensoverdracht uit te voeren is Macrium Reflect 7, compatibel met elke Windows-pc. Een interessant aspect van dit programma is de mogelijkheid om de harde schijf te klonen naar een kleinere SSD, op voorwaarde dat de capaciteit van de SSD ten minste gelijk is aan de ruimte die de gegevens op de harde schijf innemen. Deze software is gratis beschikbaar voor persoonlijk gebruik, anders moet u de Business Professional-licentie aanschaffen.

In dit geval gaat u naar het portaal macrium.com, downloadt u het programma door te klikken op Thuisgebruik en downloadt u vervolgens Macrium Reflect 7 Free Edition. Na de installatie hoeft u alleen nog maar de software te openen, het item Clone this disk te selecteren, en vervolgens de SSD te kiezen waarnaar u de gegevens wilt overbrengen met de optie Select a disk to clone to. Tot slot moet u klikken op Geavanceerde opties, de functie Intelligente sector kopiëren instellen om het proces te optimaliseren, klikken op Bestandssysteem verifiëren en afsluiten door SSD TRIM inschakelen te selecteren en tot slot Ok.

Een alternatief voor het klonen van uw harde schijf naar een kleinere SSD is het programma AOMEI Backupper Professional 5.3, dat verkrijgbaar is voor een winkelprijs van €44,99 voor de aanschaf van de licentie. Dit is professionele software, en wordt aanbevolen als u een betrouwbaar proces wilt garanderen, bijvoorbeeld voor het verplaatsen van belangrijke gegevens en gevoelige bestanden die u niet wilt beschadigen of verliezen door een gratis programma te gebruiken, hoewel de in deze gids genoemde programma’s heel veilig en efficiënt zijn.

Als u AOMEI Backupper hebt gedownload, hoeft u het alleen nog maar op uw computer te installeren, het programma te openen en het tabblad Klonen te selecteren, dat zich in het menu aan de linkerkant van het hoofdscherm bevindt. Selecteer vervolgens de optie Kloonschijf, selecteer de originele harde schijf waarvan u de gegevens wilt overbrengen, klik op Volgende, selecteer de SSD waarnaar u de bronnen wilt overbrengen, klik nogmaals op Volgende, controleer of Schijfuitlijning is ingeschakeld, en klik vervolgens op Kloon.

Hoe kloon je een Mac-harde schijf naar een SSD met Time Machine

Ook bij Mac kun je de harde schijf naar een SSD klonen om het interne geheugen te vervangen, om gewoon de gegevens over te zetten, of om het besturingssysteem naar een andere computer te verplaatsen. Het klonen van de harde schijf van uw Mac is heel eenvoudig, omdat de PC van Apple verschillende interne functies heeft om deze bewerking uit te voeren, zonder externe programma’s te installeren of software van derden te kopen. De eerste mogelijke oplossing is Time Machine, een intern back-upprogramma voor de Mac, dat beschikbaar is op alle macOS-besturingssystemen.

Met deze toepassing kunt u een kopie van de harde schijf krijgen, u hoeft alleen maar de SSD-media op de pc aan te sluiten, waarna een automatisch venster verschijnt wanneer de computer de media detecteert, zodat u alleen nog maar het item Gebruiken als back-upschijf hoeft te selecteren. Voordat u verdergaat kunt u ervoor kiezen een beveiligingswachtwoord in te voeren, selecteer de optie Back-upschijfcodering, een belangrijke optie als u uw gegevens wilt beschermen en de beveiliging wilt verhogen, maar vergeet niet dat u deze code moet gebruiken om de activa te herstellen, dus u mag deze niet verliezen.

Volgende moet u de instellingen van de Mac openen, het scherm Systeemvoorkeuren openen, Time Machine selecteren, kiezen voor Back-upschijf selecteren, de media aangeven waarnaar u de gegevens wilt overbrengen en de bewerking starten. Op deze manier worden alle bronnen op uw harde schijf gekopieerd naar het externe SSD-geheugen, en kunt u bestanden altijd terugzetten via de Finder op uw Mac, waarbij u altijd de optie Time Machine gebruikt en de functie Herstellen activeert.

Hoe kloon ik de harde schijf van een Mac naar een SSD met externe programma’s

Naast de native Time Machine-functie van de Mac kunt u uw harde schijf ook naar een SSD klonen met externe programma’s. Een daarvan is Carbon Copy Cloner 5, die alleen in een betaalde versie verkrijgbaar is bij het bedrijf Bombich. In dit geval is de prijs voor de licentie 36,65 euro, maar u kunt ook profiteren van een gratis proefperiode van 30 dagen door een account te registreren en activeren op de officiële website van het bedrijf.

Nadat u het programma op uw pc hebt gedownload, het hebt geïnstalleerd en de configuratiewizard hebt uitgevoerd, hoeft u de software alleen maar te openen vanuit de map Toepassingen van uw pc, op Bron selecteren te klikken om de bronschijf te kiezen, verder te gaan met de optie Bestemming selecteren om het SSD-geheugen in te stellen waar de gegevens zullen worden opgeslagen, en ten slotte op Kloon te klikken en u bent klaar. Met dit programma kunt u bepaalde bestanden uitsluiten, bovendien kunt u via de Geavanceerde instellingen en de optie Veiligheidsnet de uitvoering van automatische scripts starten.

Een ander programma om de harde schijf van de Mac te klonen is SuperDuper, een vrij eenvoudig te gebruiken software, waarmee u back-ups kunt maken en andere gegevenshersteloperaties kunt uitvoeren, een betaald programma met een prijs van ongeveer 27 euro. Tenslotte willen we nog wijzen op Clone X, dat compatibel is met macOS X versie 10.6 of hoger, met een aankoopprijs van 29,99 dollar. Met dit programma kunt u het besturingssysteem naar de SSD verplaatsen, vanaf de harde schijf klonen en zowel op het opslagmedium als op een andere pc dupliceren.

Hoe Mac-harde schijf klonen naar SSD met USB-sleutel

Een alternatieve optie om de harde schijf van de Mac te klonen is het gebruik van een USB-sleutel, een tijdelijk medium waarop een kopie van het geheugen kan worden opgeslagen. Dit is een oplossing die geschikt is voor verschillende bewerkingen, bijvoorbeeld het klonen van de harde schijf om het besturingssysteem naar de SSD te verplaatsen, op deze manier kunt u het oude geheugen vervangen door een ander model om de opslagruimte te vergroten, en de gegevens herstellen zodra de media veranderen.

Natuurlijk is het raadzaam om altijd een back-up van de gegevens te maken, om problemen te voorkomen als er storingen zijn of schade aan de SSD-media of USB-stick. Om verder te gaan, downloadt u het programma Clonezilla Live, dat gratis beschikbaar is op clonezilla.org, en gebruikt u de eigen Tuxboot-toepassing van de Mac om een opstartbare USB-stick te maken, waarop Clonezilla Live zal worden geïnstalleerd.

Nu sluit u de stick aan op de pc, plaatst u de SSD en start u Clonezilla Live, selecteert u vervolgens de optie Andere modi van Clonezilla Live, stelt u de taal in op Engels en klikt u op Start. Vervolgens moet u de optie Schijf naar lokale schijf aangeven, de kloonmodus activeren, de oorspronkelijke harde schijf als bronschijf selecteren, de doel-SSD als doelschijf aangeven en het proces voltooien.

Harde schijf of SSD: wat is de beste keuze?

Als u zo ver bent gekomen, kent u nu alle beste oplossingen voor het klonen van uw harde schijf naar SSD, maar u moet nog uitzoeken of het echt de beste optie is. SSD’s (Solid State Drives) zijn solid-state drives, apparaten zonder mechanische onderdelen en magnetische media, die kenmerkend zijn voor klassieke geheugens, d.w.z. harde schijven, die dezelfde functies vervullen.

In vergelijking met een harde schijf hebben SSD’s andere toegangsmodi, waarbij ze overschakelen van de kop en magnetische sporen van de HD naar elektrische ladingen en transistors. De belangrijkste voordelen van SSD’s zijn snelheid, tot wel 200 keer sneller dan traditionele HD, met een extreem snelle opstarttijd en vrijwel onmiddellijke toegang tot bronnen. Bovendien zijn SSD’s stiller en duurzamer, omdat ze geen mechanische onderdelen hebben die kapot kunnen gaan of beschadigd kunnen raken.

De nadelen zijn uiteraard de hoge aanschafkosten, in feite zijn ze voor dezelfde opslagruimte tot 4/5 keer duurder dan een normale harde schijf, en bovendien is de maximale capaciteit minder dan HD, tot 1TB voor high-end modellen, met uitzondering van professionele producten die 4TB kunnen bereiken. In het algemeen geldt dat als u uw pc gebruikt voor werk of gaming, u beter kunt kiezen voor een SSD, anders is een goede harde schijf voldoende als u geen bijzondere behoeften hebt.