Zorin OS als alternatief voor Windows 10

Met Zorin OS is een gratis Linux-distributie op basis van Ubuntu beschikbaar die de overstap naar Linux ook voor gebruikers van Windows 10 of macOS aangenaam maakt.

Zorin OS is een Linux distributie gebaseerd op Ubuntu. De distributie is vooral gericht op mensen die overstappen van Windows of macOS. De laatste versie, Zorin OS 15.0, is alleen beschikbaar als 64-bit versie. Het kan worden verbonden met Android en de prestaties zijn verbeterd.

Zorin OS is beschikbaar in de Core, Lite, Ultimate en Education edities. In de Core versie kan Zorin OS gratis worden geïnstalleerd. De Lite en Education edities zijn ook gratis beschikbaar. De systeemeisen voor het draaien van het systeem zijn zeer bescheiden:

CPU: 1 GHz Dual Core – 64-bit
RAM: 2 GB
Storage: 10 GB (Core & Education) of 20 GB (Ultimate)
Display: 800 × 600

Aan de slag met Zorin OS

Zorin OS gebruikt ext4 als een bestandssysteem. Er kan dus ook een aparte partitie worden gemaakt voor de installatie van het besturingssysteem, bijvoorbeeld met Gparted. Het gratis besturingssysteem kan ook parallel aan andere Linux-systemen of Windows worden geïnstalleerd. De installatiewizard helpt bij de installatie. Voor de installatie is echter geen kennis op het gebied van Linux nodig en ook paritionering is niet een onderwerp dat per se hoeft te worden begrepen.

Het grootste voordeel van Zorin OS is zeker dat het systeem zich na installatie al gedraagt als een Windows 10-installatie en programma’s voor kantoren, browsers, e-mails en ook multimedia zijn al voorgeïnstalleerd. Het systeem is zeer snel klaar voor gebruik. Om te beginnen volstaat de gratis Core-versie zonder problemen. Daarin zitten ook al applicaties zoals Libre Office of Firefox.

De werking van de Linux-distributie komt in grote lijnen overeen met die van Windows 10. Dat geldt ook voor het bijwerken van het besturingssysteem en de applicaties. Er zijn interfaces beschikbaar voor alle relevante functies die de Linux-terminal overbodig maken. Natuurlijk kunnen degenen die liever met de terminal werken dit ook doen in Zorin OS. Commando’s zijn dan beschikbaar om toepassingen te installeren of om het Linux systeem aan te passen. De bediening is ongeveer hetzelfde als met Ubuntu.

Installeer Zorin OS gratis of start het als live systeem vanaf DVD

Wanneer een computer wordt opgestart met de Zorin OS installatiedatadrager, kan worden gekozen of de computer met Zorin OS moet worden geïnstalleerd of dat het besturingssysteem direct vanaf de DVD/CD als live systeem moet worden gebruikt. Op deze manier kan Zorin OS vrij eenvoudig worden getest.

Om een installatiegegevensdrager voor Zorin OS te maken, bijvoorbeeld op basis van een USB-stick, geven de ontwikkelaars instructies. Voor het maken van een installatiegegevensdrager is het ISO-bestand nodig, dat gratis wordt aangeboden op de Zorin OS-pagina.

Werking

De werking van Zorin OS doet denken aan Windows 10. Het startmenu en de taakbalk zijn beschikbaar, en ook de bediening met de muis komt overeen met de mogelijkheden van Windows 10.

De Verkenner en de Instellingen-app in Zorin OS kunnen ook bijna op dezelfde manier worden bediend als in Windows 10. Omdat Zorin OS in het Duits beschikbaar is, kunnen zelfs beginners snel met het systeem overweg. Het is bijna niet nodig om aan het systeem te wennen.

Toepassingen installeren op Zorin OS

Om toepassingen op Zorin OS te installeren, kan het startmenu in Zorin OS worden gebruikt. Dit wordt in Zorin ook wel het Zorin menu genoemd. Het menu-item “Software” is hier beschikbaar. Deze link opent de App Store, die het mogelijk maakt om snel en gemakkelijk applicaties te installeren in Zorin OS. Bovendien kunnen apps ook via de terminal worden geïnstalleerd. De benodigde commando’s zijn beschikbaar in Zorin OS. Om apps te installeren, kan Zorin OS ook toegang krijgen tot de bronnen van Ubuntu.

De reeds geïnstalleerde apps kunnen worden bekeken via het tabblad “Geïnstalleerd”. Ze kunnen daar ook worden verwijderd. Onder “Updates” kunnen alle geïnstalleerde applicaties worden bijgewerkt wanneer nieuwe versies beschikbaar zijn.

Conclusie

Zorin OS is niet gericht op Linux-professionals, maar richt zich op Windows-migranten die niet zonder het gebruiksgemak van Windows willen, maar tegelijkertijd de voorkeur geven aan het gebruik van Linux. De op Ubuntu gebaseerde distributie kan op dezelfde manier worden geïnstalleerd en bediend als Windows. De gebruikers raken zeer snel vertrouwd met het systeem. Aangezien er ook een app store beschikbaar is, kunnen nieuwe toepassingen snel en gemakkelijk beschikbaar worden gemaakt. Libre Office en Firefox zijn al voorgeïnstalleerd. Er zijn ook vele andere, aanvullende toepassingen beschikbaar. Het is een kijkje waard voor al diegenen die niet langer Windows willen gebruiken, maar voor wie Linux te ingewikkeld is.

Natuurlijk kan Zorin OS ook worden opgenomen in Windows-domeinen en Active Directory. Verbinding maken met shares in Windows netwerken is ook geen probleem.