De cloud speelt een steeds belangrijkere rol in moderne bedrijven. Om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen, is het van essentieel belang de juiste technologie te gebruiken. Hier ligt de kans voor nieuwe concepten als SD-WAN, die de traditionele wide-area netwerken op termijn kunnen inhalen.
Gartner voorspelde dat de wereldwijde markt voor publieke clouddiensten in 2019 met 17,5 procent zal groeien. Het is dan ook geen wonder dat veel bedrijven de traditionele benadering van netwerk- en beveiligingsinfrastructuren heroverwegen.
Multi-protocol label switching (MPLS) is nog steeds de standaard voor veel WAN’s van ondernemingen. MPLS heeft echter alleen zin wanneer toepassingen worden aangeboden via het eigen datacenter van een bedrijf. De situatie is anders wanneer toepassingen in cloud-datacenters worden aangeboden, bijvoorbeeld als Software as a Service (SaaS). Bovendien zijn cloud-datacenters zelden uitgerust met MPLS-links. In plaats daarvan krijgen de gebruikers toegang tot de bronnen daar via breedbandinternetverbindingen. En dit is waar SD-WAN om de hoek komt kijken.
Voordelen van SD-WAN
Een ander pluspunt van cloud computing is dat bedrijven cloudresources naar behoefte kunnen inzetten. SD-WAN ondersteunt deze flexibiliteit. “Als er bijvoorbeeld een nieuwe locatie wordt geopend, kunnen op korte termijn kantoorpakketten, opslagmiddelen en serverdiensten ter beschikking worden gesteld van de werknemers aldaar. Niet zo met MPLS: met traditionele lijnen kan het tot 45 dagen duren om een verbinding tot stand te brengen. Bij grotere bandbreedtes zijn soms meerdere maanden nodig. Bovendien zijn MPLS-verbindingen niet op alle denkbare locaties beschikbaar,” legt Schiemann uit. “Met SD-WAN kan het lokale internet worden gebruikt.”
SD-WAN biedt bedrijven dus een verhoudingsgewijs kosteneffectieve manier om cloud-scenario’s flexibel en veilig aan te sluiten op hun interne IT-landschap, zodat werknemers net zo efficiënt toegang hebben tot applicaties en data als wanneer deze on-premise zouden worden aangeboden. Soms ligt de focus echter ook op meer transparantie in het netwerk, effectiever IT-beveiligingsbeheer of intelligentere routing.
De migratie zorgvuldig plannen
Om van traditioneel WAN naar SD-WAN over te stappen, wordt een stapsgewijze overgang aanbevolen. Het belangrijkste onderdeel van de migratie is zorgvuldige planning. Bedrijven moeten inzicht krijgen in hun behoeften en hun doelstellingen bepalen. Dit bepaalt onder andere de behoefte aan bandbreedte en beveiligingsmaatregelen.
“De eerste vraag is altijd: Wat zijn mijn netwerkvereisten? En daar wordt dan het nodige SD-WAN omheen gebouwd,” zegt Schiemann. “Door zijn dynamiek brengt SD-WAN een paradigmaverschuiving teweeg in de netwerkplanning. Er zijn veel tunnels en elke lijn heeft een gebruik, waardoor de verschillende toepassingen samenkomen. Dit is voor IT-managers aanvankelijk lastiger te beheren dan een gesloten MPLS-netwerk.”
Maar de technische ontwikkelingen maken de invoering ervan noodzakelijk. Niettemin gebruiken veel bedrijven MPLS als een onderlaag voor SD-WAN. Bijgevolg, aldus Schiemann, hebben veel bedrijven momenteel een hybride strategie.