Vanaf 15 september zal Huawei niet langer zijn eigen processoren kunnen maken en gedwongen worden om hulp uit het buitenland te vragen
De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft Huawei lang op de lijst geplaatst van technologiebedrijven die als een risico voor de natie worden beschouwd, en al meer dan een jaar voert president Donald Trump het tempo op in zijn allesomvattende strijd tegen dit bedrijf, een symbool van de Chinese dominantie in de techsector.
Trumps nieuwste “verbod” gaat veel verder dan het verbod voor Amerikaanse bedrijven, dat al sinds medio 2019 geldt, om samen te werken met Chinese bedrijven die op de zwarte lijst staan (zoals Huawei): nu kunnen zelfs buitenlandse bedrijven dat niet meer doen, anders verliezen ze de mogelijkheid om met Amerikaanse bedrijven samen te werken. Een verbod dat tot doel heeft Huawei volledig te isoleren en het uit de club van techgiganten te zetten waarin het al enkele jaren een belangrijke rol speelt. In de praktijk zou dit ertoe kunnen leiden dat Huawei haar Hisilicon Kirin SoC’s niet meer kan produceren. Of, om preciezer te zijn, om ze te laten produceren door het Taiwanese TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Maar Huawei heeft onlangs een onverwachte bondgenoot gevonden: het Amerikaanse Qualcomm.
Waarom TSMC geen Kirin-chips meer kan produceren
Het nieuwe verbod van Trump verhindert buitenlandse bedrijven om vanaf 15 september met Huawei samen te werken. TSMC is het bedrijf dat fysiek chips bouwt voor bijna alle elektronicagiganten ter wereld: zelfs Apple, dat aankondigde afscheid te nemen van processoren van Intel, zal zijn nieuwe processoren door dit bedrijf laten bouwen. De SoC’s van Kirin worden ontworpen door Hisilicon, een onderdeel van de Huawei-groep, maar geprint door TSMC (met medewerking van andere niet-Chinese technologieleveranciers).
TSMC produceert op zijn beurt chips met machines en technologieën die grotendeels in de VS zijn gemaakt. Daarom kan het Taiwanese bedrijf het zich niet veroorloven nee te zeggen tegen Trump. Huawei daarentegen heeft geen andere leveranciers beschikbaar omdat de chipgieterijen in China allemaal een productieproces hebben dat te achterlijk is om de nieuwste generatie Kirin 1000’s te produceren.
Qualcomm steunt Huawei
Volgens de Wall Street Journal heeft Qualcomm zwaar gelobbyd bij de Trump-administratie om de sancties tegen Huawei te versoepelen. Een paar dagen geleden, eind juli, maakten de twee bedrijven een einde aan een octrooi-oorlog over 5G en kwamen ze tot een overeenkomst: Huawei zal 1,8 miljard dollar betalen aan Qualcomm (dat het beschuldigde van het schenden van een aantal van zijn octrooien) en zal elektronische componenten kopen van Qualcomm om zijn toekomstige 5G-smartphones te bouwen.
Of, tenminste, het zal dat kunnen doen als Trump het toestaat. Geschat wordt dat de verkoop van Qualcomm aan Huawei tot 8 miljard dollar per jaar waard zou kunnen zijn. Volgens Qualcomm zal Huawei, als Trump de beperkingen niet versoepelt, gedwongen worden naar China te kijken voor het alternatief, en vroeg of laat zal het dat vinden.