Huawei lanceert alternatief voor Android Auto met HarmonyOS

Huawei is klaar om zijn eigen alternatief voor Android Auto te lanceren: het HiCar slimme scherm op basis van het HarmonyOS 2.0 besturingssysteem.

Na Amazon’s Echo Auto gooit ook Huawei de handschoen naar Android Auto met zijn eerste slimme scherm voor autorijden, op basis van het HarmonyOS 2.0 besturingssysteem. Het verbod van de Amerikaanse overheid heeft het Chinese bedrijf ertoe aangezet een eigen software-ecosysteem te ontwikkelen, dat nu op alle fronten een alternatief is voor Google’s Android, ook op dat van de connected cars.

Huawei’s slimme scherm krijgt de naam HiCar, een nieuw merk (voorheen een business unit) van het concern gewijd aan automotive. HiCar is slechts het topje van de ijsberg van het auto-ecosysteem van het Chinese bedrijf, dat door een combinatie van kunstmatige intelligentie, 5G-connectiviteit en cloudgebaseerde big data de markt voor elektrische auto’s wil veroveren. Het systeem helpt niet alleen betere routes en kaarten te ontwikkelen, maar biedt ook een 360-graden “slimme” rijervaring en optimalisatie van de acculading voor elektrische auto’s.

Huawei, wat is Hicar en hoe werkt het

HiCar is een slim scherm voor auto’s dat draait op het besturingssysteem HarmonyOS 2.0. Huawei wil tegen 2021 minstens 5 miljoen auto’s uitrusten met zijn in-car systeem.

Het slimme scherm maakt synchronisatie mogelijk van alle diensten en apps die al aanwezig zijn op de smartphone die verbonden is met hetzelfde Huawei-account, waarbij de basis van Android Auto van Google wordt overgenomen, maar de gebruikerservaring wordt verbeterd. HiCar beschikt over intelligente systemen die zich richten op rijden, elektrificatie, connectiviteit en cloud.

Wang Jun, president van Huawei Smart Car Solutions BU, legde uit dat het nieuwe HiCar-systeem compatibel zal zijn met ten minste 150 verschillende modellen van 20 verschillende autofabrikanten. Het HiCar-systeem zal de gewoonten van de bestuurder zelf kunnen aanleren om een voertuig te creëren dat in alle opzichten ‘slim’ is.

Het nieuwe slimme scherm van HiCar moet veel krachtiger zijn dan Android Auto van Google, dankzij compatibiliteit met AOS, Intelligent Driving Operating System, HOS of Smart Cockpit Operating System en VOS, Smart Vehicle Control Operating System.

Het doel is de rijervaring voor bestuurders te optimaliseren en voortdurend te verbeteren, en hen in de richting van high-end autonome rijsystemen te sturen.

Huawei, de voorruit wordt een maxi display

De ARHUD-technologie verandert een gewone voorruit in een 70-inch high-definition maxi display gecombineerd met 7.1 surround sound voor het bekijken van films, het spelen van videogames en videovergaderen. Dankzij kunstmatige intelligentie zal gezichtsherkenning het mogelijk maken de uitdrukkingen en gebaren van gebruikers te begrijpen en met hen te communiceren.

HiCar, veiligere elektrische auto’s met Huawei

Huawei’s nieuwe, op HarmonyOS gebaseerde auto-ecosysteem maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie en big data-analyse om maximale veiligheid voor de gebruiker te garanderen, zowel bij intelligent rijden als bij het beheer en de detectie van accu-anomalieën die voor problemen kunnen zorgen. Bovendien zijn er robuuste systemen voor gegevensbescherming om ook de privacy te waarborgen.