Presenteert ook asset tracker voor IoT-toepassingen

IoT is een van de grote groeigebieden voor Ook. De distributeur presenteert nu een oplossing voor het traceren van activa. Het is gebaseerd op een GPS-traceerapparaat dat communiceert met Allthingstalk, het IoT-platform van Also.

Het bepalen van de bewegingsprofielen van rendieren in Lapland, het definiëren van radii voor bedrijfsvoertuigen of gewoon het volgen van leveringen van goederen – de nieuwe asset tracker van Also kan op verschillende manieren worden gebruikt. De oplossing is gebaseerd op een volgsysteem dat is uitgerust met een nauwkeurige GPS-module. Via een low-power internetverbinding (LTE-M) worden de geregistreerde bewegingsgegevens doorgestuurd naar Allthingstalk, het IoT-platform van de distributeur, zodat ze op elk moment toegankelijk zijn voor de gebruiker.

Tracking en geofencing zijn de twee belangrijkste toepassingen van de oplossing. Logistiek, bouw, land- en bosbouw worden door Also genoemd als mogelijke doelsegmenten waar het nauwkeurig volgen van bewegende objecten van bedrijfskritisch belang is.

De tracker heeft een robuuste, waterdichte behuizing, zodat hij in alle weersomstandigheden en op elk terrein kan worden gebruikt. De batterij gaat naar verluidt tot zeven jaar mee. De distributeur heeft een SIM-kaart voorgeïnstalleerd in het toestel. Een jaar gebruik van de internetverbinding en het platform is bij de prijs inbegrepen. Routes worden cartografisch vastgelegd, zodat ze eenvoudig kunnen worden getraceerd.

Langetermijnrelatie met de klant

“De gebruiker en zijn behoeften vormen het uitgangspunt van elke IoT-oplossing die we ontwikkelen”, benadrukt Simone Blome-Schwitzki, Senior Vice President Solutions bij Also. Volgens haar kunnen klanten de asset tracker direct gebruiken nadat ze hun account hebben geactiveerd. Voor wederverkopers is de oplossing interessant omdat ze een klantrelatie op langere termijn mogelijk maakt en omdat het IoT-platform de mogelijkheid biedt om nog meer apparaten in de oplossing te integreren, bijvoorbeeld om temperaturen of CO2-uitstoot te monitoren.

IoT heeft een enorm potentieel, zo is de verwachting van ook. De distributeur heeft daarom medio 2019 de Belgische platformexploitant Allthingstalk overgenomen. Volgens een prognose die het bedrijf dat jaar maakte, zal de markt voor IoT-oplossingen in Europa, die apparaten, toepassingen, platforms, connectiviteit, beveiliging en diensten omvat, met gemiddeld 37 procent per jaar groeien van 50 miljard euro (2019) tot 140 miljard euro in 2024.