Asus presenteert mini-pc met Windows 10 in stick-formaat

De Taiwanese computerfabrikant Asus heeft op IFA de Vivo Stick PC gepresenteerd. De uiterst compacte minicomputer wordt rechtstreeks aangesloten op de HDMI-poort van een monitor en wordt geleverd met Windows 10 als besturingssysteem.

De Asus Vivo Stick PC doet enigszins denken aan de vergelijkbare Intel Compute Stick, die Intel sinds april van dit jaar in zijn assortiment heeft. De Asus-computer is echter met 137,9 x 34,0 x 14,9 mm aanmerkelijk groter dan zijn tegenhanger.

In termen van functies zijn de apparaten redelijk vergelijkbaar. De Aus Vivo Stick PC beschikt over een intern flashgeheugen van 32GByte, 2GByte Ram, twee USB 3.0 interfaces en een hoofdtelefoonaansluiting. De Intel Compute Stick heeft een vergelijkbare geheugenconfiguratie, maar heeft slechts een enkele USB 2.0-poort. Anderzijds kan de opslagruimte van deze laatste worden uitgebreid via een microSD-sleuf.

Andere kenmerken van de 68 gram wegende Asus Vivo Stick zijn een geïntegreerde 802.11n WLAN-module en Bluetooth 4.0. Windows 10 wordt verondersteld te dienen als het besturingssysteem. Asus heeft tot nu toe gezwegen over het type en de prestaties van de geïntegreerde CPU.

De Stick PC’s zijn waarschijnlijk bedoeld om de PC-markt, die al enige tijd aan het krimpen is, verder tegen te gaan. Asus presenteerde op haar IFA-panel de Vivo Stick PC als een uiterst compacte minicomputer voor eenvoudige werkvereisten. De releasedatum en de prijs zijn nog niet vastgesteld. Ter oriëntatie: Intel verkoopt momenteel zijn Compute Stick met Windows 8.1 voor 149 dollar.

Dit artikel is afkomstig van IT-BUSINESS-zusterportaal Elektronikpraxis.