Hoe een gestolen mobiele telefoon of smartphone te vergrendelen

Hier is hoe we onze smartphone op afstand kunnen vergrendelen in geval van verlies of diefstal in een paar eenvoudige stappen met behulp van de IMEI-code van onze telefoon

De meeste van onze gevoelige gegevens, van onze werkmails tot onze meest vertrouwelijke gesprekken en bankrekeninggegevens, worden tegenwoordig opgeslagen in onze smartphone. Als een aanvaller onze telefoon zou stelen, zouden we in grote problemen zitten.

Gelukkig genoeg hebben zowel Android-toestellen als iPhones specifieke functies om onze verloren of gestolen smartphone op afstand terug te vinden of te vergrendelen. Op Android heet de functie Zoek mijn apparaat, terwijl dezelfde functie op iOS Zoek mijn iPhone heet. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen wij niet alleen de exacte locatie van de telefoon kennen, maar hem ook op afstand vergrendelen om te voorkomen dat dieven zich in onze vertrouwelijke informatie kunnen inbreken. Er is één addertje onder het gras: de internetverbinding van de telefoon moet zijn ingeschakeld om deze functies te kunnen gebruiken. Een probleem als we onze smartphone verliezen zonder een actieve dataverbinding. Hier leest u hoe u een verloren of gestolen telefoon op afstand kunt vergrendelen met de IMEI-code.

Wat is de IMEI en hoe vindt u hem

De IMEI-code is een unieke 15-cijferige code die aan onze SIM-kaart is gekoppeld en die onze smartphone op unieke wijze identificeert. Als u denkt aan een soort belastingcode voor uw telefoon, dan begrijpt u niet al te ver waar we het over hebben. Alle telefoons hebben een IMEI-code, en het is heel eenvoudig om die te vinden: typ gewoon de code *#06# in op de nummerkiezer en druk vervolgens op de knop om te bellen. De IMEI-code verschijnt in een pop-upbericht op het telefoonscherm en we kunnen het opschrijven en lokaal opslaan op een ander toestel of vastpinnen in een papieren agenda om het bij de hand te hebben wanneer we het nodig hebben. Als alternatief kunnen we de IMEI-code vinden in de instellingen van onze smartphone. Op iOS gaan we naar Instellingen, dan naar Algemeen en ten slotte naar Over. En hier zullen we onze IMEI code vinden tussen de verschillende gegevens van het toestel. Op Android kunt u dezelfde code handmatig vinden door naar  Instellingen te gaan, vervolgens naar Over toestel, en ten slotte naar Status.

Hoe blokkeer ik mijn telefoon met IMEI

Als u de IMEI-code hebt gevonden, is de vraag: hoe kan ik mijn gestolen telefoon met dit unieke nummer blokkeren vanaf een externe locatie? Dit is geen moeilijke taak voor computernerds. Eerst moeten we de diefstal van de telefoon aangeven bij de Carabinieri of een politiebureau, voordat we verder gaan. Met het meldingsformulier in de hand, moeten we dan contact opnemen met onze telefoniste. Ga naar de site van de operator van onze SIM-kaart en download en vul vervolgens het juiste formulier in om de telefoon op afstand te vergrendelen met IMEI-code. Het formulier moet vervolgens per post of via de on-linedienst van de exploitant, samen met een fotokopie van ons identiteitsbewijs en het signalement, aan de politie worden toegezonden. Zodra de telefoonmaatschappij alle gegevens heeft ontvangen, blokkeert zij de toegang tot onze telefoon en is het voor de dief onmogelijk om toegang te krijgen tot onze persoonsgegevens.