Hoe te kiezen tussen Alexa en Google Home

Het lijdt geen twijfel dat Google Home en Alexa een revolutie in onze huizen teweegbrengen, waardoor ze steeds slimmer worden en de oude afstandsbediening achter zich laten. Met deze twee technologieën kunt u uw stem gebruiken om een hele reeks taken uit te voeren, zoals muziek afspelen, naar het nieuws luisteren of de thermostaat regelen, en kunnen binnenkort oproepen worden gelanceerd om afscheid te nemen van vaste telefoons. Kiezen tussen de twee spraakassistenten kan moeilijk zijn, dus hier is een uitgebreide gids over de vraag of Alexa of Google Home beter is voor uw smart home.

Alexa: belangrijkste kenmerken en functionaliteit

Alexa is een spraakassistenttechnologie die is ontwikkeld door Amazon, de online retailgigant onder leiding van Jeff Bezos, op basis van een multifunctioneel platform met ondersteuning voor cloud computing-diensten. De stemassistent werkt via Amazon Echo smart speakers, apparaten die tegenwoordig erg populair zijn met een complete lijn apparaten die aan elke behoefte kunnen voldoen, van de kleinste en meest compacte modellen zoals Echo Dot tot de grootste en meest geavanceerde zoals Echo Plus en Echo Studio.

Amazon heeft ook een heel ecosysteem van apparaten en technologieën rond Alexa gecreëerd, zoals Echo Auto om de auto te verbinden met residentiële huisautomatisering. Niet te onderschatten zijn de Alexa-compatibele diensten, waarvan de meeste rechtstreeks door Amazon worden aangeboden, waaronder Amazon Music en Music Unlimited, Prime Video, Prime Reading en Amazon Photos. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je tal van producten kunt kopen die met Alexa werken of waarin Alexa is geïntegreerd, van slimme stopcontacten tot slimme tv’s.

Een van de sterke punten van Alexa zijn Skills, waarmee je de spraakassistent op een unieke manier kunt aanpassen door een reeks programma’s en functies te downloaden, zodat de spraakassistent perfect op jouw behoeften is afgestemd. Er zijn momenteel meer dan 100.000 Skills voor Alexa, waarmee je het weerbericht kunt achterhalen, de recepten kunt vinden die je wilt en op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws van de dag.

Google Assistant is de technologie die Google heeft ontwikkeld om niet alleen de concurrentie aan te gaan met Alexa, maar ook met Bixby en Cortana op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. In de sector slimme domotica gaat de tweestrijd echter tussen Alexa en Google Assistant, waarbij de laatste zich richt op kunstmatige intelligentie, machine learning en de cloud, met een zelflerend proces waardoor de spraakassistent steeds beter wordt.

Deze technologie werkt met de slimme speakers Google Home en Google Nest, uiterst compacte maar behoorlijk geavanceerde apparaten. Het sterke punt is ongetwijfeld het hoge niveau dat wordt bereikt door het spraakassistentiesysteem dat wordt voorgesteld door het bedrijf uit Mountain View, het resultaat van de ervaring die is opgedaan met de zoekmachine en van de vele octrooien die zijn verkregen op het gebruik van kunstmatige intelligentie en het begrijpen van de zoekintentie. Bovendien heeft Google geprofiteerd van het wijdverbreide gebruik van Android-apparaten, waarop de spraakassistent al vele jaren beschikbaar is.

Ongetwijfeld is Google Home een zeer effectief systeem voor domotica in woningen, omdat het compatibel is met tal van, vaak gratis, diensten, van YouTube tot Gmail, met een werkelijk opmerkelijk ecosysteem van Google-apps met functies voor elke behoefte. De antwoorden die Google Assistant geeft, zijn bijzonder nauwkeurig en worden gepersonaliseerd op basis van de gebruiker, en alle diensten kunnen worden beheerd via de Google-account van de gebruiker.

De verschillen tussen Alexa en Google Home

Na deze eerste presentatie is het belangrijk om het verschil tussen Alexa en Google Home te begrijpen, om met meer bewustzijn te kunnen kiezen welke technologie moet worden gebruikt om iemands huis om te vormen tot een smart home. We moeten ook rekening houden met de snelle technologische evolutie van de laatste jaren, waarbij de versnelling van het ivd komt met de nieuwe ultrasnelle 5G mobiele verbindingen en de integratie van mobiele en vaste glasvezelnetwerken. Laten we de verschillen eens in detail bekijken om te begrijpen of je voor Alexa of Google Home moet kiezen.

Slimme functionaliteit

Omdat het twee innovatieve technologieën voor spraakassistentie zijn, laten we beginnen met de slimme functionaliteit, om te zien welke van de twee systemen de meest geavanceerde en complete oplossing biedt. In dit geval lijken de twee spraakassistenten erg op elkaar, in feite kun je er vrijwel alles mee doen, van het beantwoorden van algemene vragen tot het uitvoeren van precieze taken, zoals informeren over het weer of het afspelen van een muziekstuk.

Google Home blijft echter intuïtiever en eenvoudiger te beheren en configureren, aangezien het systeem klaar is voor gebruik en alle belangrijke functies voor domotica en entertainment biedt, hoewel de ervaring vooraf is gedefinieerd. Alexa daarentegen is vaardigheidsgebonden, zodat het belangrijk is om haar aan te passen door de juiste vaardigheden te kiezen, om de mogelijkheden ervan te vergroten naargelang van iemands behoeften en de apparaten die in het slimme huis moeten worden geïntegreerd, waarbij de gebruiker een actieve rol speelt bij het instellen van het spraakassistentiesysteem.

Spraakassistent

Op dit punt moet worden erkend dat Google Assistance, de spraakassistentietechnologie die is ingebouwd in slimme Google Home-speakers, geavanceerder is dan Alexa. De antwoorden van Google’s systeem zijn zeer doeltreffend, en zijn native mogelijkheden zijn zeer krachtig, maar als het de vraag niet begrijpt kan het in de war raken, en in het Italiaans is het niet zo nauwkeurig als de Engelse versie. Het begrip van Alexa ligt iets lager, maar het kan veel en is geïntegreerd met de e-commerce en diensten van Amazon, wat niet te onderschatten is.

Compatibiliteit met andere technologieën

Het is ondenkbaar om alleen merkproducten te gebruiken, dus is het belangrijk dat spraakassistenten zo compatibel mogelijk zijn met technologieën en apparaten van derden. In dit geval heeft Alexa een voorsprong op Google Home, vooral dankzij Skills, waardoor de vaardigheden die de spraakassistent kan verwerven bijna oneindig zijn, en de hoge mate van integratie met tal van apparaten. Google Home heeft een beperkter ecosysteem, in feite is het ontworpen om te werken binnen het servicesysteem van Google, gericht op met name Android-gebruikers.

Smart home

Zowel Google Home als Alexa zijn echt goed voor entertainment en maken ons leven gemakkelijker als we thuis zijn. Voor domotica bieden ze allebei een goede technologie om het slimme huis te ontwikkelen, maar je moet wel rekening houden met de gebruikte diensten en je richten op een van de twee oplossingen, omdat deze aanpak alles gemakkelijker maakt. Het is echter belangrijk om altijd de compatibiliteit te controleren van de slimme apparaten die u installeert, anders kunt u platforms gebruiken die als adapters fungeren en eventuele communicatieproblemen oplossen.

Audio kwaliteit

Google Home en Alexa kunnen bijna alles, maar een van de belangrijkste functionaliteiten blijft het luisteren naar muziek, omdat ze zijn geïntegreerd in de slimme luidsprekers. In dit opzicht is Alexa met Amazon Echo beter dan Google Home en Assistant en biedt hoogwaardige audio met een heldere, diepe bas en krachtig, gebalanceerd geluid. Natuurlijk kan hij worden aangesloten op andere luidsprekers en geluidssystemen, maar de Amazon Echo apparaten bieden vanaf het begin betere geluidsprestaties.

Ontwerp en prijs

De Google Home apparaten hebben een modern en elegant ontwerp, met een compact formaat om de beschikbare ruimte te optimaliseren, maar ze zijn vrij krachtig en bieden geluid van goede kwaliteit, hoewel het bereik nogal beperkt is. De Amazon Echo apparaten bieden ook een aantrekkelijke en waarderende esthetiek, plus de catalogus is uitgebreider met verschillende modellen om uit te kiezen en een breed scala aan kleuropties beschikbaar voor gebruikers.

In termen van prijs is de keuze tussen Google Home of Alexa moeilijk, omdat beide goedkopere instapproducten en duurdere en krachtigere apparaten bieden, maar de Echo lijn van Amazon is gevarieerder en biedt meer oplossingen. Wat de geïntegreerde diensten betreft, zijn die van Google Home bijna allemaal gratis, althans in de basisversie, terwijl Alexa ook is gekoppeld aan betaalde applicaties en vooral diensten die draaien om het Amazon Prime-abonnement, dat echter redelijk geprijsd is.

Beter Google Home of Alexa: hier is welke te kiezen en waarom

Kiezen of Alexa of Google Home beter is, is zeker een moeilijke beslissing, aangezien beide innovatieve, geavanceerde en geschikte technologieën zijn voor het slimme huis. Over het algemeen is Google Home nauwkeuriger in het beantwoorden van vragen, met een geavanceerder spraakassistentiesysteem en een ongeëvenaard begrip van taal. Alexa biedt daarentegen een betere geluidskwaliteit, meer maatwerk en beheer dat de gebruiker voldoende vrijheid geeft.

Google Home is een perfecte oplossing voor klanten van de diensten van het bedrijf uit Mountain View, zoals Android, Gmail, Google Drive, Agenda, YouTube en Stadia. Alexa is ideaal voor Amazon Prime-abonnees, degenen die vaak winkelen op de Amerikaanse e-commercesite en gebruikmaken van Amazons premium diensten. Voor domotica lijkt Alexa een voorsprong te hebben op Google Home, met tal van producten waarin Alexa is ingebouwd en een breed scala aan apparaten die rechtstreeks via het portaal kunnen worden gekocht, van slimme lampen tot compatibele slimme hubs.

Er is echter geen pasklaar antwoord, dus u moet rekening houden met uw behoeften, de diensten die u het vaakst gebruikt en het type apparaat dat u wilt aansluiten op de stemassistent. Op dit moment is Google Home meer beperkt tot Google-gebruikers, terwijl Alexa meer opties en meer keuzevrijheid biedt, maar beide zijn zeer goede technologieën die voortdurend in ontwikkeling zijn, klaar om onmisbare assistenten te worden om ons leven eenvoudiger en slimmer te maken.