Super Green Pass: geen app

De invoering van de Super Green Pass vereist een nieuwe app om certificaten te controleren: de huidige C19 Verification kan namelijk geen onderscheid maken tussen een normaal certificaat en een super

Tot de nieuwigheden van het laatste “Covid-besluit” dat tijdens de ministerraad van 24 november werd goedgekeurd, behoort de zogenaamde “Versterkte Green Pass” of, zoals iedereen het noemt, “Super Green Pass”. Om het hoofd te bieden aan het toenemend aantal besmettingen heeft de regering besloten de wetgeving inzake de huidige groene certificering tegen besmetting te wijzigen en heeft zij een nieuw soort certificaat ingevoerd. In de praktijk zijn er voortaan twee verschillende soorten Groene Pasjes en vanaf 6 december is het “super”-Groene Pasje vereist voor veel vrijetijdsactiviteiten, zoals het bezoeken van restaurants, bars, sportscholen en disco’s. In plaats daarvan zal de “basis”-Groenpas voldoende zijn voor buitenactiviteiten, die met de komst van de winter echter zeer weinig zullen zijn. Anderzijds zullen degenen die binnenshuis restaurant- en amusementsactiviteiten beheren, met de verbeterde groene pas niet langer de vroegere capaciteitsbeperkingen in acht hoeven te nemen. Ten slotte wordt de vaccinatieplicht (en dus de Super Green Pass) ook uitgebreid tot het schoolpersoneel en de politie. Bij al deze veranderingen doet zich echter een probleem voor: de officiële app van het ministerie van Volksgezondheid voor de controle van de groene pas, namelijk verificatie C19, werkt niet meer.

Super Green Pass: het C19-verificatieprobleem

C19 Verification is een heel eenvoudige app, omdat hij een heel eenvoudige taak moet uitvoeren: de QR-code van de Green Pass scannen, de bijbehorende publieke sleutel controleren en nagaan of het om een geldig certificaat gaat.

Het probleem is echter dat de Green Passes die moeten worden gecontroleerd, straks van twee verschillende types zijn en voor verschillende dingen worden gebruikt. Een restauranthouder zal bijvoorbeeld niet alleen moeten controleren of de klant een geldige Green Pass heeft, maar ook of het om een Super Green Pass gaat.

Dit betekent dat de C19 Verification-app binnenkort zal worden bijgewerkt, zodat deze de persoon die de Green Pass controleert niet alleen kan vertellen of het door de klant getoonde certificaat geldig is, maar ook of het om een “super” of “basic” certificaat gaat. In de komende dagen zullen degenen die Verification C19 op hun Android- of iOS-smartphones hebben geïnstalleerd, dus een update van de app ontvangen en het is essentieel om de installatie ervan te accepteren.

Super Green Pass: op het werk verandert er niets

Naast het nieuws voor schoolpersoneel en de Politie verandert er niets voor alle andere werknemers die met de basis Green Pass kunnen blijven werken.

In grote bedrijven waar geautomatiseerde controlesystemen zijn geïnstalleerd om groene passen te verifiëren, hoeven deze systemen dus niet te worden bijgewerkt omdat de huidige toepassingen, die op dezelfde C19-verificatiecode zijn gebaseerd, zullen blijven werken.