Nikon ziet rood voor grijze import

Wie camera’s tegen spotprijzen op het internet koopt, loopt het risico een grijze import in handen te hebben. Nadat een toenemend aantal Nikon-producten hierdoor werd getroffen, neemt de fabrikant nu maatregelen.

Online handel is een bron van zorg voor Nikon. Steeds meer Nikon-camera’s van hoge kwaliteit werden door internetdealers tegen spotprijzen aangeboden. Het vermoeden is dat dit grijze import is. Het gaat om producten die buiten de Europese Economische Ruimte zijn gekocht en later illegaal in Duitsland worden ingevoerd. Daar komen de producten dan op de markt tegen een fractie van de gebruikelijke prijs.

“Grijze import is een groot probleem voor zowel Nikon als fabrikant als voor de gerenommeerde gespecialiseerde handel. Nikon heeft de plicht tegenover zijn dealers om consequent op te treden tegen illegale handel met Nikon-producten”, zegt Uwe Keuchel, algemeen directeur bij Nikon.

Daarom neemt de fabrikant diverse maatregelen tegen parallelle handel. Enerzijds betekent dit dat alle wettelijke middelen tegen de grijze importeurs moeten worden aangewend. Dit kan gaan van een stakings- en verbodsactie tot een strafrechtelijke aanklacht. Anderzijds zal Nikon zelf steeds meer testaankopen doen en de leveringsbronnen aan de autoriteiten doorgeven om greep te krijgen op de “parallelle wereld”.

Een tekortkoming van grijze import is het vaak ontbreken van Duitse gebruiksaanwijzingen. Tot nu toe konden deze op de Nikon-website worden gevonden en afgedrukt. Dit is nu aan het veranderen. Alle nieuw geplaatste gebruikershandleidingen kunnen niet langer worden afgedrukt. Bovendien moet de klant een verbintenis inzake auteursrecht aangaan alvorens te downloaden. Het dupliceren van een eenmaal gedownload bestand is dan illegaal.

Wie een camera met een registratienummer uit een “niet-EER-land” instuurt voor een garantiereparatie, draagt zelf de kosten. Deze grijze import valt namelijk niet onder de fabrieksgarantie van een jaar die in Duitsland geldt.

Alle maatregelen zijn bedoeld om handelspartners in staat te stellen eerlijk te concurreren, aldus Nikon.